Foto’s in volledige resolutie delen vanaf iPhone: 5 opties

Apple rmens 8 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Je foto’s van een feestje, vakantie of evenement met vrienden delen vanaf je iPhone is een fluitje van een cent. Gewoon in een WhatsApp-groep plaatsen en klaar, toch? Nee. Het delen van foto’s via WhatsApp, Facebook Messenger of andere berichten-app zorgt vaak voor een flink kwaliteitsverlies.

Gelukkig zijn er ook manieren waarop je foto’s in volledige resolutie kunt delen, zonder gedoe. Wij zetten er vier op een rij die op iedere iPhone of iPad gebruikt kunnen worden.

Gebruik AirDrop

Heb je alle twee een Apple-apparaat en ben je bij elkaar in de buurt? Gebruik dan simpelweg AirDrop. Dit is een draadloze verbinding die niet via het internet verloopt, maar gewoon via Bluetooth en Wi-Fi. Om dit te gebruiken moet Bluetooth ingeschakeld zijn en moet je alle twee verbinding met hetzelfde Wi-Fi netwerk hebben.

Zorg allereerst dat op alle twee de apparaten AirDrop ingeschakeld is. Dit kan via InstellingenAirDrop. Vervolgens open je de Foto’s-app en selecteert de afbeeldingen die je wil versturen. Als je daarna op het deel-icon drukt, komt er vanzelf een suggestie voor delen via AirDrop. De apparaten hoeven niet alle twee van hetzelfde type te zijn. Vanaf een iPhone naar een Mac of iPad sturen en vice versa werkt ook prima.

iPhone delen AirDrop
Klik/tap voor groter.

Zet foto’s tijdelijk in iCloud

Een andere optie is het tijdelijk in iCloud opslaan van foto’s. Dit is handig als je niet in de buurt van degene bent met wie je ze wil delen, of naar meerdere mensen tegelijk (zoals een groepschat) een boel afbeeldingen wil versturen. Je doet dit op iOS direct vanuit de Foto’s-app. Selecteer alle foto’s die je wil delen, druk op het deel-icoon en kies helemaal onderaan voor ‘Kopieer iCloud-koppeling’.

Vervolgens lijkt er niets te gebeuren, maar schijn bedriegt. Er is namelijk een link naar de foto’s gekopieerd die je in iedere chat-app kunt plakken. Ontvangers met een iPhone, iPad of Mac kunnen de foto’s meteen in hun fotobibliotheek importeren, terwijl ontvangers met Windows of Android alle foto’s in de originele kwaliteit kunnen downloaden. Je gedeelde kiekjes zijn een maand beschikbaar.

foto's versturen iPhone icloud
Klik/tap voor groter.

Als bestand versturen via Telegram

WhatsApp-concurrent Telegram laat je foto’s versturen, maar past standaard sterke compressie toe. Met een trucje kun je foto’s echter als gewoon bestand in originele kwaliteit versturen. Doe dit door in een gesprek op het paperclipje te drukken en vervolgens voor ‘Bestand’ en niet voor ‘Foto of Video’ te kiezen. Daarna tik je wel op ‘Foto of video’ en zullen foto’s als origineel bestand zonder verkleining of compressie verstuurd worden. De maximale grootte is 5GB. Vroeger werkte iets soortgelijks ook in WhatsApp, maar die app stuurt je direct naar iCloud Drive, waar geen toegang tot je foto’s is.

telegram foto's delen
Klik/tap voor groter.

Gebruik een externe clouddienst

Heb je een account bij Dropbox, Google Drive of het Nederlandse Stack van TransIP? Dan kun je daar een gedeelde map aanmaken en deze via e-mail op WhatsApp delen. Via het deel-menu van iOS is het vaak mogelijk om foto’s direct in een map van een van deze diensten op te slaan. Als je regelmatig foto’s naar dezelfde personen stuurt, is dit een goede optie. Je kunt de map immers gewoon blijven vullen. Alle drie de genoemde diensten bewaren de foto’s in volledige resolutie.

Gouwe ouwe e-mail

Het versturen van foto’s via e-mail is nog steeds een optie en je kunt dit direct vanuit de Foto’s-app van iOS doen. Het is belangrijk dat je na het op ‘stuur’ tikken kiest voor versturen op ware grootte (volledige resolutie). Anders worden de foto’s wederom gecomprimeerd. Deze optie is alleen aan te raden als de rest niet lukt, want een groot aantal kiekjes versturen zal door de beperkingen in het aantal MB dat een bericht groot mag zijn vaak niet lukken.

iPhone foto's delen e-mail
Klik/tap voor groter.

Zelf een goede aanvulling voor het delen van kiekjes in volledige resolutie vanaf iPhone? Schroom niet om het in de reacties op dit artikel te laten weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen