De fout die bijna iedere Nederlander maakt tijdens het tandenpoetsen

Gezondheid Sam Dille 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Tandenpoetsen is iets waar je vast niet vaak bij stilstaat. Toch is er iets wat je, net als bijna elke Nederlander, niet goed doet.

Inmiddels heb je zo vaak je tanden gepoetst, dat je het bijna met je ogen dicht kunt. Iedereen heeft een eigen routine en dat is heel normaal. Er is alleen één ding wat elke Nederlander waarschijnlijk verkeerd doet.

Uit onderzoek blijkt dat je na het tandenpoetsen je mond beter niet kunt spoelen. Dat klinkt misschien een beetje vies, maar het heeft een heel belangrijke reden.

Waarom je beter niet kunt spoelen na het tandenpoetsen

Tijdens het tandenpoetsen doe je altijd een flinke klodder tandpasta op je borstel. Het goedje zorgt ervoor dat je adem fris ruikt, maar dat niet alleen. In tandpasta zitten namelijk ook genoeg stoffen, die je gebit gezonder maken.

Een van die stoffen is fluoride. Dat is een belangrijk ingrediënt in tandpasta dat helpt om het tandglazuur harder te maken, zodat het beter bestand is tegen zuren die gaatjes veroorzaken. Het is het meest effectieve ingrediënt in tandpasta.

Tandenborstel met tandpasta
Klaar voor het poetsen (Afbeelding: Unsplash)

De meeste mensen spoelen na het tandenpoetsen meteen hun mond. Misschien wel om het smaakje van tandpasta, of vieze etensresten te spoelen. Maar als daar even mee wacht, blijft de fluoride uit de tandpasta langer in je mond, waardoor je een beter effect krijgt.

Wacht daarom minstens 15 minuten na het poetsen voordat je water drinkt. Na het poetsen van je tanden zal je speeksel de tandpasta wegspoelen, zodat je het smaakje niet de hele dag proeft.

Mag je wel spoelen met mondwater?

Als je dit nu hoort, denk je misschien dat al dat tandenpoetsen jarenlang voor niks is geweest. Maar maak je geen zorgen. Zolang je twee keer per dag twee minuten poetst, blijft de fluoride in je mond zitten om je tanden te beschermen.

Je doet nog steeds voldoende om je mond gezond te houden en je tanden te beschermen. Het idee om niet te spoelen is gewoon een extra stap om de fluoride nog beter te laten werken. Het is dus niet erg als je wel spoelt.

Mondwater mag wel?
Is mondwater wel toegestaan? (Afbeelding: Unsplash)

Maar hoe zit het dan met mondwater? De meeste mondspoelingen bevatten minder fluoride dan tandpasta, dus als je meteen na het tandenpoetsen spoelt met mondwater, spoel je nog steeds veel fluoride weg. Gebruik in plaats daarvan mondwater op een ander moment. Bijvoorbeeld na de lunch of een kop koffie.

Tandenpoetsen gaat voorgoed veranderen met deze doodenge borstel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen