De game die ChatGPT combineert met The Sims

Games Rik Claessen 5 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Houd je er van om met personages te babbelen, maar is The Sims niet uitgebreid genoeg? Deze game gebruikt ChatGPT waardoor je kunt blijven kletsen.

AI zoals ChatGPT is hier om te blijven. De laatste tijd wordt er dan ook met grote ogen naar de toepassingen gekeken. Vooral in teksten schrijven, video’s maken en foto’s bewerken werpt de technologie zijn vruchten af. In games heeft het ook zijn eigen rol. Dat is precies waar deze The Sims-achtige game op inspeelt.

De charme van The Sims is dat je je gemaakte personages een leven kunt laten leiden zoals jij wil. Dat gaat vaak goed, maar soms ook niet. Dingen kunnen nogal eens gauw chaotisch worden. Voeg nu eens ChatGPT aan de gameplay toe en je hebt een spel met onvoorspelbare dialogen: AI Town is geboren.

AI Town is The Sims met ChatGPT

AI Town is een bizarre creatie. Het voedt zichzelf met informatie uit Open AI’s GPT4 en Meta’s Llama 3. In je stadje wonen personages die altijd actief zijn en waar je dus altijd mee een praatje kan houden. Dankzij de input van ChatGPT kun je het dus overal over hebben. Dat is dus het tegenovergestelde van The Sims, waar je in het spel toch afhankelijk was van een grotendeels voorgeschreven script.

De game die ChatGPT combineert met The Sims
Door op personages te klikken, zie je hun persoonlijkheid (afbeelding: Convex)

AI Town voelt écht misschien levender dan The Sims en dat komt ook omdat de personages in het spel dus via ChatGPT met elkaar kunnen praten. NPC tegen NPC dus, ofwel AI praat met AI. Het spel heeft verder geen absurd grote onderliggende codes en dergelijke. Het kan dus op bijna alle computers gedownload worden. Je kunt het ook via de site van de game zelf spelen.

Wat is het doel van AI Town?

Net als in The Sims heb je eigenlijk niet echt een doel. Je kijkt neer op hoe personages een leven leiden. Nu is het zo dat AI Town ook niet per se een spel is. Het is eigenlijk meer een soort uithangbord om te laten zien waartoe AI zoals ChatGPT in games allemaal toe in staat is. Het idee van AI Town komt ook voort uit een onderzoek van Google en Stanford. Onderzoekers wilde kijken hoe verschillende personages die allemaal bestuurd worden door AI in één omgeving met elkaar zouden reageren.

In het begin gebeurde er niet veel, maar binnen de kortste keren zochten personages interactie met elkaar. De onderzoekers hoefde zelf niks meer te doen, slechts te observeren hoe hele gesprekken werden gehouden dankzij ChatGPT en Llama3. Een soort The Sims waarin je niet door wolkjes hoeft te bladeren.

Het spel zal dus niet zo gauw ‘game of the year’ worden, maar het is een goede demonstratie van wat er allemaal mogelijk is. Het laat zien dat ChatGPT gebruikt kan worden voor meer dan alleen je huiswerk te laten schrijven door AI. Het zal in de toekomst waarschijnlijk ook een grote rol krijgen in de game-industrie. Maar goed, voor nu is het gewoon erg leuk om met alle poppetjes in AI Town te kletsen als je The Sims zat bent.

Van eigen liedjes tot bizarre video’s: dit zijn de beste AI-sites van het moment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen