Dit is de impact van Wilders’ exit uit het kabinet op de techwereld
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2FGeert-Wilders.jpg)
Hoewel het kabinet-Schoof geen revolutionaire techmaatregelen zou uitvoeren, liggen belangrijke punten toch stil nu Geert Wilders de stekker eruit heeft getrokken.
Geert Wilders heeft vanochtend zijn steun voor kabinet-Schoof I ingetrokken. Hierdoor lijkt het onvermijdelijk dat er nieuwe verkiezingen komen en dat plannen voorlopig stil komen te liggen. Het kabinet is dan demissionair, tenzij de VVD, NSC en BBB doorgaan als minderheid. Die kans is echter klein.
Het kabinet had een aantal grote plannen op tafel liggen. Wij nemen ze met je door.
De plannen van Geert Wilders en Dick Schoof voor de techwereld
Hoewel Wilders en het kabinet-Schoof vooral inzetten op asiel en migratie, had het wel degelijk plannen op het gebied van tech. Deze waren vooral gericht op regulering, digitalisering en veiligheid.
Veel van de regulering is echter Europees geregeld en daar heeft het huidige kabinet niet zoveel invloed op. Denk bijvoorbeeld aan de Digital Markets Act, waarbij grote techbedrijven gereguleerd worden om concurrentie en kleinere bedrijven te beschermen. Dat wordt allemaal geregeld via de Europese Unie.
Echter, het kabinet wilde wel meer transparantie van grote platformen over contentmoderatie. Het had dan ook kritiek op de censuur van socialmediaplatformen. Dat kan voorlopig de ijskast in.
AI en tech
Datzelfde geldt ook op het gebied van AI, en dan vooral de ethische kaders. Hoever mag AI gaan? Ook dat is Europees geregeld via de AI Act. Deze zal, net zoals de Digital Markets Act, gewoon doorgaan.
Maar het kabinet wilde AI ook toepassen in andere sectoren. Denk hierbij aan de veiligheid en zorg, maar er werd ook expliciet ingezet op de landbouw. Innovatie moest tenslotte helpen tegen de stikstofproblematiek. Die plannen liggen met de mogelijke val van het kabinet op hun gat.
Op het gebied van veiligheid was veel te halen voor het kabinet-Schoof I. Dreigingen spelen zich tegenwoordig veel meer digitaal af. Zo meldde veiligheidsdienst MIVD dat Nederland het doelwit was van een spionagecampagne van Russische hackers. Cybersecurity is dan ook belangrijker dan ooit.
Het kabinet-Schoof en Wilders wilden dan ook meer investeren in het Nationaal Cybersecurity Centrum en een betere samenwerking met Defensie realiseren. Dat is natuurlijk iets wat niet kan wachten, en dus kan een demissionair kabinet hier wel over beslissen, aangezien de veiligheid anders in het geding kan komen.
De elektrische step
De kabinetscrisis, en daarop volgende mogelijke val van het kabinet, heeft geen gevolgen voor bepaalde beslissingen die al genomen zijn. Zo worden vanaf 1 juli verschillende elektrische steps legaal. Wel moet je daarvoor een kenteken aanvragen.
Wel is het verstandig om die e-steps te kopen vanaf wanneer de regelwijziging ingaat, want zo weet je precies welke modellen wel of niet legaal zijn. Anders kun je een boete krijgen of wordt je exemplaar in beslag genomen. Daarover lees je meer in onderstaand bericht.
Elektrische steps moeten vanaf juli een kenteken hebben en worden mogelijk legaal