Geluid tijdens films zorgt voor frustratie (maar er is een oplossing)

Tech Dennis Mons 9 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Bombastische explosies tijdens actiefilms zijn leuk op je tv. De buren denken er echter wellicht wat minder over qua geluid. Die donderen net zo hard beneden mee tijdens Die Hard deze kerst terwijl ze zelf Frozen keken. Maar hoe balanceer je met je afstandsbediening tussen gemompel van hoofdpersonen en BIG KABOEM? WANT-redacteur Dennis Mons wil het het mijne van weten. Zijn buren klagen namelijk. Soms.

In de eerste plaats: soms hebben mijn buren gewoon pech. Ik geniet van mijn films en series als geen ander in het appartementenpand. Nooit gelul gehad op één buur na. Dus strijk ook ik vaak het hand over het hart. Edoch! Ik snap dat het geluid te luid is. Maar hoe los ik, en jullie, dat op?

Films, dynamic sound en surround

Ik hou net zoveel van grote filmexplosies als iedereen, maar ik heb een mening over de filmstudio’s. Het voelt alsof ik elke keer als ik een actiefilm kijk op tv, het volume heel hard moet zetten om de personages te horen spreken. Om vervolgens weer naar beneden te moeten tikken elke keer als er iets explodeert. En daarna “sorry buren” roepen, wat waarschijnlijk nog tergrender is voor ze, met mijn piepstem.

Waarom doen films dit qua geluid?

Het heeft allemaal te maken met het dynamische bereik – het verschil tussen de luidste en zachtste delen van een soundtrack. Hoe groter het bereik, hoe groter de dramatische impact, legt Scott Wilkinson, audiovisueel technologiejournalist en consultant (en de ‘Home Theater Geek’op TWiT.tv) uit. Met andere woorden, ze mixen het op zo’n manier dat wanneer die explosie eindelijk gebeurt, het je in de maag schopt en je wereld op zijn kop zet.

Leuk, maar verdomde lastig op een tv

Het probleem is dat je soms je wereld niet op zijn kop wilt hebben. Soms wil je gewoon ontspannen terwijl je naar superhelden kijkt die elkaar in het gezicht slaan. En dan sta je niet te wachten op de deurbel van een buur die jou evenzo graag op je bakkes wilt klappen. Kopje suik…aaaauww. Het gebeurt.

Natuurlijk is dit geen probleem in een bioscoop, toch, Wilky?

“Dit is over het algemeen geen probleem in commerciële bioscopen, die hoogwaardige geluidssystemen en goede akoestiek hebben”, zegt Wilkinson. “Dus hoor je een zachte dialoog en begrijp je alles in één scène zonder de impact van luide explosies in een andere scène te verminderen.”

Leuk, aardig, maar hoe werkt dat in een thuisbioscoop?

Zelfs als deze films opnieuw gemixed worden voor thuisbioscopen (ofwel, je tv), gebruiken de meeste mensen nogal lullige tv-luidsprekers. En in alle eerlijkheid dat doen we dan in een minder dan ideale kamer. Het is een recept voor onverstaanbare dialogen en moet je dus constant je volume aanpassen.

Als je het geld niet hebt om de akoestiek van je kamer te verbeteren zoals ik, of zelfs je eigen geluiddichte bioscoop te creëren (ik ben aan het sparen), heb je andere opties?

Schakel nachtmodus’ op je tv in voor beter geluid

Je beseft het misschien niet, maar er kan al een instelling op je tv, geluidssysteem of streamingbox zijn om hiermee te dealen: het heet ‘nachtmodus’ en doet precies zoals het klinkt. “Dit comprimeert het dynamische bereik, waardoor het verschil tussen de luidste en zachtste delen van de soundtrack verkleind wordt”, zegt Wilkinson.

“Helaas is het niet altijd gemakkelijk om deze instelling te vinden in het menu van je tv, hoewel sommige apparaten een toegewijde ‘nachtmodus’-knop op hun afstandsbediening hebben”. Zoek in de instellingen van je tv, luidsprekersysteem (als je er een hebt) en streamingbox – deze nuttige modus kan ook ‘dynamische compressie’ of iets dergelijks heten.

De tip is dan ook: Gebruik een goede soundbar of luidspreker. Zelfs met de nachtmodus aan, kan het zijn dat de luidsprekers van je tv niet opgewassen zijn om dialoog verstaanbaar te maken op lage volumes. Misschien heb je geen ruimte om een enorm, krachtig surround sound-systeem te bouwen, maar zelfs kleine upgrades kunnen veel uitmaken.

Minimaal een extern systeem

Wilkinson raadt sowieso één extern geluidssysteem aan, zoals een soundbar of AV-ontvanger met meerdere luidsprekers (wij ook). Idealiter zou je een soundbar of set luidsprekers hebben met minimaal 3.1 kanalen – één links, één rechts en één midden (met een subwoofer voor goede bass).

De meeste dialoog zal uit het middenkanaal komen als je een aparte luidspreker hebt die specifiek hiervoor is bestemd. Het maakt het gemakkelijker om te begrijpen. Dus als je gaat winkelen naar beter geluid houd dan rekening met dat “3.1”-label – 5.1 als je voor surround sound gaat voor je tv. De .1 is key.

De makkelijkste oplossing voor goed geluid is echter een goede headset om films en series te kijken op je tv. Maar goed, da’s niet heel sociaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen