Gestrand met je elektrische auto? Zo veel kost een lege accu

Elektrische auto's Jeroen Kraak 7 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is de grote nachtmerrie van de bezitter van een elektrische auto: stranden met een lege accu. Maar hoe veel kost dat geintje je precies?

Elektrische auto’s hebben veel voordelen ten opzichte van benzineauto’s. Een van de belangrijkste is dat je tegenwoordig op bijna elke hoek kunt opladen. Maar wat als je toch te laat bent?

Als het toch gebeurt, rest er maar één oplossing: de Wegenwacht bellen. Maar hoeveel kost dit geintje je precies?

Zoveel kost een lege accu van een elektrische auto

Laadstress is een van de grootste angsten bij bezitters van een elektrische auto. Je wilt niet ergens stil komen te staan, vooral niet op de snelweg. Bij een benzineauto kun je nog een jerrycan met benzine halen, of laten brengen met een vriend, maar bij een EV is dat een ander verhaal.

Mocht het je toch gebeuren, dan rest je niets anders dan de Wegenwacht van de ANWB of een andere pechhulpservice te bellen. Bij de Wegenwacht ben je hiervoor 90 euro kwijt, hebben onze collega’s van Autovisie uitgezocht.

Polestar's nieuwe elektrische auto laadt krankzinnig snel
(Afbeelding: Polestar)

De oplossing

De ANWB heeft twee verschillende oplossingen voor het probleem. Het komt met een mobiele oplader naar je toe of je elektrische auto wordt weggesleept. Het maakt niet uit welke er wordt gekozen: je bent standaard die 90 euro kwijt.

Mocht de ANWB met een mobiele lader langskomen, dan ben je minimaal 15 minuten kwijt aan laadtijd. Zo lang duurt het om genoeg actieradius voor 10 kilometer te hebben om naar een oplaadpunt te rijden. Daarnaast moet je uiteraard nog wachten totdat de Wegenwacht is gearriveerd.

Brandstofauto’s krijgen gratis hulp

Zulke problemen kunnen ook ontstaan met benzine- en dieselauto’s. Ook daarbij verleent de ANWB hulp. In tegenstelling tot bij een elektrische auto is deze hulp helemaal gratis. Dat komt omdat deze sneller op weg zijn te helpen. Er hoeft tenslotte alleen maar wat brandstof in te worden gegoten.

Volgens de ANWB komt een gestrande elektrische auto met een lege accu zo’n twee keer per dag voor. Je doet er dus ook goed aan om altijd je batterijpercentage te checken en vooraf te plannen waar je een laadstop inplant.

Niet alleen kost het je tijd, maar die 90 euro die je kwijtraakt is ook erg zonde. Je kunt dat geld beter investeren in een oplaadpunt thuis, of aan elektriciteit zelf.

Is de Polestar 5 eindelijk dé elektrische auto die je benzinebak doet vergeten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen