Levensgevaarlijke Google Chrome-extensie is nachtmerrie voor je crypto

Apps Chad Grijphart 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Recentelijk hebben cybersecurity experts een nieuwe vorm van malware ontdekt die gericht is op het stelen van crypto-wallets. Deze malware, genaamd Rilide, doet zich voor als een legitieme extensie voor browsers zoals Google Chrome en Firefox, waarmee het vervolgens toegang kan krijgen tot crypto-wallets.

Rilide maakt gebruik van “forged dialogs” om gebruikers te misleiden om hun multi-factor authenticatie sleutels af te geven, waarna de malware in staat is om op de achtergrond crypto te stelen. Het is daarom van cruciaal belang voor zowel bedrijven als individuen om zich te beschermen tegen dit soort malware die gericht is op het stelen van crypto.

Google Chrome-extensie nachtmerrie voor crypto

Wanneer gebruikers Rilide installeren als extensie in browsers zoals Google Chrome, kan de malware het browsegedrag van de gebruiker monitoren, schermafbeeldingen maken en kwaadaardige scripts injecteren die toegang geven tot crypto-beurzen.

Zodra de malware ontdekt dat de gebruiker een account heeft bij een crypto-beurs, zal het proberen om een opnameverzoek in te dienen in de achtergrond, terwijl de gebruiker wordt gepresenteerd met een vervalst authenticatiedialoogvenster om de 2FA-code te verkrijgen.

Een van de grootste risico’s van de Rilide-malware is dat het gebruikers kan misleiden om op legitieme e-mails te reageren zonder zich te realiseren dat de e-mails eigenlijk van kwaadaardige bronnen afkomstig zijn. Het is daarom van vitaal belang om te onthouden dat niet alle informatie met betrekking tot crypto veilig is, zelfs als het er legitiem uitziet.

Vertrouwde bronnen zijn een must

Om bescherming te bieden tegen Rilide en andere malware die gericht is op het stelen van crypto, is het essentieel om alleen extensies te downloaden van vertrouwde bronnen en bijlagen en links in verdachte e-mails niet te openen zonder deze eerst te controleren.

Maak Chrome nog sneller dankzij deze 'geheime' Google-functie
Chrome (Afbeelding: Firmbee / Unsplash)

Het is ook belangrijk om gebruik te maken van antivirussoftware en regelmatig software-updates uit te voeren om bekende en nieuwe malware op te sporen en Google Chrome en andere browsers up-to-date te houden om beveiligingslekken te dichten en kwetsbaarheden te minimaliseren.

Het ontdekken van de Rilide-malware benadrukt het belang van cybersecurity in de huidige digitale wereld, vooral met betrekking tot het beschermen van crypto. Zowel bedrijven als individuen moeten zich bewust zijn van de toenemende dreigingen die er zijn en de juiste maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen malware gericht op het stelen van crypto.

Door op de hoogte te blijven van nieuwe bedreigingen en de beste beveiligingsmaatregelen te implementeren, kunnen bedrijven en individuen zich beschermen tegen de steeds groeiende dreiging van kwaadaardige malware zoals Rilide en andere cyberaanvallen die gericht zijn op het stelen van crypto.

5 machtige gadgets om je elektrische fiets te beschermen tegen diefstal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen