Zo herken je gevaarlijke websites in Google Chrome

Apps Sam Dille 29 mei 2025
Leestijd: 4 minuten

Nepwebsites duiken overal op en worden steeds lastiger te onderscheiden van echte in Google Chrome. Met deze tips blijf je scherp terwijl je online shopt.

Online shoppen op Google Chrome is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Met één klik bestel je alles wat je nodig hebt. Maar hoe handig het ook is, er schuilt een risico: neppe websites die eruitzien als de echte deal, maar eigenlijk alleen zijn opgezet om je geld of persoonlijke gegevens afhandig te maken.

Oplichters worden steeds slimmer in het namaken van legitieme webshops. Soms zijn de verschillen zó klein, dat je het pas doorhebt als het te laat is. Gelukkig zijn er duidelijke signalen waaraan je een frauduleuze website kunt herkennen. In dit artikel geven we je zes tips om niet in de val te lopen.

Zo trap je niet in nepwebsites op in Google Chrome

Met deze tips blijf jij oplichters een stap voor in Google Chrome. Zo kun je met een gerust hart blijven klikken.

#1 Kijk goed naar de URL in Chrome

Oplichters maken vaak nepversies van bekende websites door kleine aanpassingen in de URL. Denk aan amaz0n.com in plaats van amazon.com, of een andere domeinextensie zoals .support in plaats van .com. Ook gebruiken ze soms misleidende subdomeinen, bijvoorbeeld payoneer.secure-login-site.com in plaats van payoneer.com. Check ook altijd of er een hangslotje voor de URL staat en dat het webadres begint met https://. Als dat ontbreekt, moet je extra voorzichtig zijn.

Die kleine verschillen zijn vaak zo subtiel dat je ze snel over het hoofd ziet. Neem daarom altijd even de tijd om de URL in Chrome goed te lezen, zeker als je iets wilt kopen of persoonlijke gegevens invult. Soms proberen ze ook met hoofdletters of streepjes te spelen om het geloofwaardig te laten lijken. Vertrouw je het niet? Zoek de website dan via Google of typ het adres handmatig in.

#2 Controleer hoe oud de website is

Veel nepwebsites zijn pas net gemaakt in Chrome. Dat komt omdat hackers snel willen toeslaan en daarna weer verdwijnen. Via websites als who.is kun je zien wanneer een domein is geregistreerd. Als een site beweert al jaren te bestaan, maar het domein is pas enkele weken oud, dan is dat een flinke rode vlag.

Dat wil niet zeggen dat elke nieuwe website slecht is, maar in combinatie met andere verdachte signalen is het wel een teken dat je beter even kunt doorzoeken. Vertrouwde webshops bestaan meestal al jaren en hebben een langere online geschiedenis. Als je twijfelt, kun je ook opzoeken of er ergens klachten of waarschuwingen over de site zijn.

#3 Let op taalgebruik en design

Legitieme websites steken veel tijd in een professionele uitstraling. Foute spelling, vreemde zinnen of een rommelige lay-out wijzen vaak op een scamsite. Ook slecht uitgelijnde knoppen, lage kwaliteit afbeeldingen of een website die niet lekker navigeert in Chrome zijn signalen om voorzichtig te zijn.

Daarnaast kun je ook letten op technische dingen. Werkt alles goed? Kun je makkelijk van pagina wisselen en reageren de knoppen zoals je verwacht? Soms zijn nepwebsites slechts een paar pagina’s die met minimale moeite in elkaar zijn gezet. Een echte webshop heeft een duidelijke structuur en een consistente uitstraling.

#4 Te mooi om waar te zijn?

Als websites enorme kortingen aanbieden die te gek lijken om waar te zijn, is dat meestal een valkuil. Met grote banners en aftelklokken proberen ze je haastig te laten kopen. Vergelijk daarom altijd prijzen met bekende winkels en vertrouw op je gezond verstand.

Let ook op de betaalmethoden die ze aanbieden in Chrome. Vaak proberen nepwebshops je via onveilige of moeilijk te traceren manieren te laten betalen, zoals alleen via een bankoverschrijving of vreemde apps. Betalen met creditcard of via betrouwbare betaalplatforms geeft je vaak meer zekerheid en mogelijkheden om je geld terug te krijgen.

#5 Ontbrekende contactinformatie of onduidelijk retourbeleid

Een betrouwbare website in Chrome geeft duidelijk aan wie ze zijn, waar ze zitten en hoe je contact kunt opnemen. Ook een helder retourbeleid hoort erbij. Als die info ontbreekt of vaag is, is dat een waarschuwing.

Probeer ook eens een mailtje te sturen of te bellen met de klantenservice voordat je iets koopt. Als je helemaal geen reactie krijgt of het contact voelt onprofessioneel aan, neem het dan niet licht op. Een echt bedrijf wil dat klanten tevreden zijn en staat voor zijn service.

#6 Pas op voor neprecensies in Chrome

Fake reviews zijn vaak overdreven positief zonder echte details. Soms zie je dezelfde teksten terugkomen met kleine aanpassingen. Kijk voor reviews ook eens op onafhankelijke sites zoals Trustpilot of Reddit om te zien wat echte klanten zeggen.

Wat ook kan helpen, is om te zoeken naar recensies buiten de eigen website. Als er geen enkele beoordeling te vinden is, of juist alleen maar lovende verhalen, is dat verdacht. Betrouwbare winkels krijgen altijd een mix van meningen en hebben vaak ook foto’s of video’s van echte klanten.

Google Chrome beschermt je op deze manier beter tegen oplichters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen