Google Chrome werkt beter op iPhone dan op Android, maar waarom?

Apps Sam Dille 20 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

Voor Google Chrome moet je niet op een Android, maar op een iPhone zijn. Daar zijn een aantal simpele redenen voor.

Op zowel Android als iPhone is een versie van Google Chrome te vinden. De webbrowser is heerlijk om snel het internet mee door te spitten. Hoewel het nog maar de vraag is of er heel blij van wordt.

Als je de browser op beide besturingssystemen naast elkaar legt, merk je al snel dat Google Chrome op een iPhone veel beter draait. Chrome lijkt niet zo soepel te werken op Google’s eigen mobiele OS. Wij zochten uit waar dat precies aan ligt.

Dit is waarom Google Chrome beter werkt op een iPhone dan op een Android

Op de iPhone werkt Google Chrome een stuk beter en daar vonden we een aantal redenen voor. We nemen het belangrijkste even met je door.

#1 Op een iPhone crasht Google Chrome minder snel

Op Android kan Google Chrome op de raarste momenten crashen. Heel vervelend, want de precieze oorzaak is bijna niet te vinden. Experts denken dat het komt doordat Android enorm veel verschillende soorten apparaten aanbiedt. En die verwerken de browser allemaal op hun eigen manier.

iPhone of Android? Deze smartphones hebben de beste camera
Meer keuze op je iPhone. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Op iPhones lijkt Google Chrome veel stabieler te zijn. Vooral op die nieuwere modellen vanaf de iPhone 13. Google lijkt niet echt een oplossing te hebben. Een van haar grote tips is om minder apps tegelijk te laten draaien op de achtergrond. Sommige Chrome-supporters zeggen zelfs dat je Chrome tien keer achter elkaar moet openen om het op te lossen. Geen wonder dat iOS-gebruikers niet zo veel gedoe hebben.

#2 De gebruikersinterface op een Android is chaotisch

Het verschil tussen Google Chrome op Android en iOS is gewoon te duidelijk om te negeren. Als je beide systemen naast elkaar legt, zie je de verschillen meteen. Neem bijvoorbeeld de knoppen om een nieuw tabblad te openen. Die zijn totaal anders op de twee platforms. En de plek waar je het menu met drie stippen vindt, is ook compleet anders.

Een ander voorbeeld van die kloof tussen de platforms is hoe Google Chrome tabbladen organiseert. Op Android heb je een overzichtelijke weergave van al je geopende tabbladen, en je kunt er makkelijk een nieuwe openen. Maar de opties zoals ‘Nieuw Incognitotabblad’ of ‘Alle tabbladen sluiten’ zitten verstopt in het menu met drie stippen.

Op iOS is alles wat beter gestroomlijnd. Je kunt gewoon naar links of rechts swipen om in de Incognitomodus te gaan of je hele geschiedenis te zien. En er is zelfs een paneel met al je inactieve tabbladen, waardoor je hoofdscherm lekker opgeruimd blijft.

Google Chrome Android
De Chrome browser (Afbeelding: Pexels / Deepanker)

#3 Google Chrome biedt op een iPhone toffe effecten

Op zowel iOS als Android kun je in Chrome naar beneden vegen om de pagina te vernieuwen. Op iOS is dat best leuk gedaan: terwijl de pagina wordt vernieuwd, krijg je een animatie te zien en voel je subtiele trillingen. En als je naar links of rechts veegt, kun je zo een nieuw tabblad openen of eentje sluiten. Allemaal met toffe effecten.

Maar op Android voelt het enorm saai aan. Je kunt nog steeds naar beneden vegen om de pagina te vernieuwen, maar dat is het dan ook. De enige reactie die je krijgt, is dat pijltje dat ronddraait tot de pagina klaar is met vernieuwen. Geen animatie, geen trillingen, niks. Het voelt allemaal behoorlijk kaal in vergelijking met de iOS-versie van Chrome.

#4 Een functie voor achtergrondgeluid

Soms ben je aan het multitasken en vergeet je ineens dat je een video op een ander tabblad hebt geopend. Maar of het nou een video is of een liedje is, op een iPhone zorgt Google Chrome ervoor dat de audio gewoon doorspeelt in de achtergrond. Dus terwijl je rondsurft op je smartphone, blijft de muziek of die video gewoon doorgaan.

Die feature is er niet op de Android-versie van Google Chrome. Zodra je daar een video of nummer afspeelt, stopt het geluid zodra je dat tabblad verlaat. Een gemiste kans als je het ons vraagt.

Waarom klaagt Android-gebruikers opeens zoveel over WhatsApp?
(Afbeelding: unsplash/Ruan Richard Rodrigues)

#5 Adresbalk onderaan het scherm

Sinds de komst van iOS 15 kun je de adresbalk van Safari onderin het scherm bedienen. In 2023 volgde Google Chrome. Deze functie is perfect voor mensen die een groter apparaat hebben en willen typen met één hand. Deze functie vind je echter alleen op een iPhone.

Android gebruikers hebben pech. Voor grotere apparaten zoals de Samsung Galaxy S24 Ultra of Pixel 8 Pro kan het ontbreken van deze functie heel vervelend zijn. Microsoft Edge biedt wél deze functie voor een Android. Misschien is het tijd om over te stappen.

Google Chrome zat? Dit zijn de beste browsers voor Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen