De Google Chrome-extensie waar je heel voorzichtig mee moet zijn

Apps Wesley Akkerman 10 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor browsers als Google Chrome kun je verschillende extensies downloaden. Sommige extensies blokkeren advertenties, terwijl andere juist overal een veilige verbinding van kunnen maken. Handige dingen dus. Maar je hebt aanvullingen die kwaadaardig zijn en graag willen dat je een botnet toelaat op je browser.

Die verhalen komen zo nu en dan in het nieuws. Vandaag ook weer. Via Bleeping Computer komen we te weten dat er een nieuwe, slechte Google Chrome-extensie in omloop is. De makers van de extensie proberen de kwaadaardigheid te verhullen door te melden dat je een update downloadt voor de Adobe Flash-speler.

Slechte Google Chrome-extensie in omloop

Maar… Adobe heeft al een flinke tijd geleden de stekker uit die webspeler getrokken. De Flash-speler wordt officieel niet meer ondersteund, dus in dat kader moet er al een rood lampje gaan branden wanneer je zo’n melding krijgt. Maar wat gebeurt nou wanneer je de Google Chrome-extensie wel binnenhaalt (per ongeluk)?

Google Chrome-extensie
Trap er niet in! (Afbeelding: Bleeping Computer)

Na het binnenhalen van de extensie haal je het zogenaamde Cloud9-botnet binnen. Dat botnet doet allerlei malafide dingen. Denk dan aan persoonlijke gegevens stelen, toetsaanslagen vastleggen en stilletjes aan advertenties inladen. Ook wordt de browser dan gebruikt in gerichte DDoS-aanvallen; dat wil je allemaal niet.

Nog meer malware

En met een beetje pech kan de Google Chrome-extensie, met de juiste toestemmingen, meer malware op je computer installeren. Je ziet dat het installeren van een verkeerde plugin dus heel snel kan escaleren; reden te meer om hier altijd scherp op te zijn. De makers van de extensie ontzien niemand in hun kwade daden.

Het komt overigens zelden voor dat een extensie vanuit zichzelf vraagt om geïnstalleerd te worden. Wel krijg je zo nu en dan eens updates vanuit de extensiebalk, maar daar blijft het bij. Om zo veilig als mogelijk te blijven, doe je er goed aan je browser altijd up-to-date te houden en extensies alleen uit de officiële winkel te downloaden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bleeping Computer

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen