Google Drive in een nieuw jasje: alles wat je moet weten over de update

Apps Wesley Akkerman 6 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Google voert een aantal veranderingen door aan cloudopslagdienst Google Drive. De manier waarop je werkt, is op de schop gegaan. De veranderingen worden pas medio september doorgevoerd. Dus je hebt nog genoeg tijd om je erop voor te bereiden. Wat je precies kunt verwachten, lees je in dit overzicht.

Zo is de kans aanwezig dat een gedeelde link van Google Drive, van voor 2017, niet meer werkt. Google voegt namelijk een speciale sleutel toe aan de url, waardoor het voor mensen moeilijker wordt om de url (bestaande uit willekeurige letters) te raden. Daarmee moet de cloudopslagdienst net even wat veiliger worden.

Google Drive gaat veranderen

Er staan wel wat kanttekeningen bij die verandering. Gedeelde links van Documenten, Spreadsheets. Presentaties en Formulieren worden niet veranderd. En mensen die al gebruikmaken van zo’n link, merken ook niets. Pas wanneer je zo’n oude link wil delen met een ander persoon, ontstaat er mogelijk een probleem.

Google Drive logo
Google Drive (Afbeelding: Google)

Via deze link kun je controleren of je een bestand hebt die een beveiligingsupdate nodig heeft. Ook zie je op die pagina of bestanden reeds een update gehad hebben en kun je ervoor kiezen de update te verwijderen. Mocht je bestanden hebben die aandacht vereisen, dan mailt Google je daar ook vanzelf over.

Nieuwe Drive-tool voor desktop

Daarnaast brengt Google een nieuwe Google Drive-app uit voor Windows en macOS. Die nieuwe app moet de oude Backup & Sync-app vervangen. Met dit programma kun je je bestanden overzichtelijk beheren. Ook kun je bestanden offline beschikbaar maken, zodat je ze altijd tot je beschikking hebt.

Google Maps voor iOS krijgt eindelijk veelgevraagde functie

Bovendien is het zo dat die bestanden opduiken in de Verkenner van Windows, bijvoorbeeld. Daardoor zijn ze een stuk toegankelijker. Hier download je de app voor Windows en hier voor macOS. Volg simpelweg de stappen van het programma op, log in met je Google-account en je kunt meteen beginnen met de back-up.

Slimmer werken

De app presenteert bestanden in twee overzichten: één voor het lokaal en één voor het online opgeslagen materiaal. Dan zijn er nog twee belangrijke opties. Met de standaardoptie Stream files verschijnen bestanden op je pc alsof ze gedownload zijn, maar in feite zijn ze dat niet. Met Mirror files zorg je ervoor dat alle wijzigingen die je maakt op het web, ook meteen doorgevoerd worden op je desktop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen