Google I/O onthult alternatieven voor Apple Maps, iMessage, FaceTime

Apple Koen van Tongeren 16 mei 2013
Leestijd: 4 minuten

Ontwikkelaars van iOS- en Mac-software hebben nog een maandje te gaan tot Apple’s World Wide Developer Conference van start gaat. Voor Android-ontwikkelaars was echter vandaag dé dag. Op het podium van het Moscone Center in San Francisco werd de aftrap gedaan voor Google’s I/O ontwikkelaarsconferentie. Zoals gebruikelijk ging dat gepaard met een precisiebombardement van nieuwe apps en diensten van ‘s werelds grootste internetbedrijf.

Veel van de initiatieven die vandaag zijn onthuld gaan (al dan niet direct) de strijd aan met populaire iOS-apps en -diensten. Zo kondigde Google een eigen versie van Game Center, een muziekstreamingdienst, Google Maps voor de iPad én een alternatief voor iMessage en FaceTime aan. We vatten het belangrijkste nieuws van Google I/O 2013 voor je samen.

Google Hangouts

Via Google Hangouts was het al mogelijk om videochats te houden met meerdere mensen tegelijkertijd. De dienst wordt nu echter uitgebreid en aangeboden als losse app voor iOS en Android. In de nieuwe Hangouts app kunnen groepen met elkaar tekst- en videochatten. Het integreert Google +, Talk, Messenger en Hangouts.

De nieuwe Hangouts-app zal een waardevol alternatief bieden voor een aantal apps die nu populair zijn op iOS. Ten opzichte van iMessage heeft het als voordeel dat je ook kunt videochatten. In tegenstelling tot FaceTime kan dat met meerdere mensen tegelijkertijd én is het platform onafhankelijk.

Google Maps

Nadat Apple vorig jaar afscheid nam van Google Maps als standaard kaartenapp op iOS moest laatstgenoemde een flinke daling in het gebruik van de dienst incasseren. Google kwam terug met een eigen Maps App voor iOS die een ‘tremendous success’ bleek, zo zegt het bedrijf vandaag. Op Google I/O werden nieuwe functies voor Google Maps geïntroduceerd die het voornamelijk makkelijker maken om nieuwe restaurants, winkels en andere plekken te ontdekken. Ook worden routes te voet, per fiets, auto of OV overzichtelijk naast elkaar gezet.

De nieuwe Google Maps (web versie).

Het belangrijkste nieuws voor Apple-gebruikers was echter de melding dat de nieuwe Google Maps app ook voor de iPad zal verschijnen. Daarmee biedt het een alternatief voor Apple’s kaartendienst op de iPad met meer Points of Interest en betere integratie van OV-informatie. Wanneer de update uitkomt is nog niet bekend, maar Google mikt op deze zomer.

Google Play game services

De Game Center app zal voor veel OMT-ers misschien wel de minst gebruikte app op hun iPhone, iPod of iPad zijn. Op zich is dat niet vreemd. De app is immers slechts een voorportaal van een dienst die verweven is in veel populaire iOS-games. Ontwikkelaars kunnen er multiplayer-, highschore, challenges en andere functionaliteit mee aanbieden. Google komt nu met een gelijksoortige dienst voor Android… en iOS!

Het vandaag onthulde Google Play game services biedt grofweg dezelfde functionaliteit als Game Center maar kan zowel door Android- als iOS-ontwikkelaars gebruikt worden. Daardoor moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om cross-platform multiplayer games aan te bieden of om Highscores mee te nemen wanneer je switcht van een iOS- naar een Android-telefoon (of andersom natuurlijk).

Het succes van Google’s nieuwe Play game services staat of valt wel bij de hoeveelheid ontwikkelaars die er gebruik van gaan maken. Een aantal grote jongens hebben dat achter de schermen al mogen doen, zo werd vandaag onthuld. Toevalligerwijs maken ze stuk voor stuk hun games voor Android én iOS.

Google Now

Sinds twee weken is Google Now te downloaden voor iOS, als onderdeel van de Google Search App. Met Google Now kun je kaarten aanmaken waarop direct relevante informatie te lezen is voor de locatie waar je je op dat moment bevindt. Vandaag maakte Google bekend dat er een aantal nieuwe kaarten aan de dienst wordt toegevoegd, bijvoorbeeld voor openbaar vervoer, muziek, televisie, film en herinneringen.

Aangezien de Google Search app voor iOS niet alle Now-functies bevat waar Android-gebruikers toegang toe hebben is niet duidelijk of de nieuwe kaarten ook voor iPhone- en iPad-gebruikers beschikbaar komen. Wel heeft Google aangekondigd dat iedereen er gebruik van zal kunnen maken via de Chrome webbrowser, inclusief Siri-achtige spraakbesturing.

Google Play Music All Access

De geruchten dat Apple’s iTunes uitgebreid gaat worden met een streaming abonnementsmodel worden steeds geloofwaardiger, en waarom ook niet? Met het succes van diensten als Spotify, Pandora en Rdio is het duidelijk dat consumenten zo’n muziekabonnement wel zien zitten.

Google wil niet wachten tot Apple met een eigen streamingdienst komt en begint zelf met Google Play Music All Access. Voor 10 dollar per maand kunnen gebruikers onbeperkt streamen uit de muziekcatalogus van Google Play. Op basis van muziek die je eerder hebt geluisterd biedt Google ook suggesties voor nieuwe artiesten en albums.

De dienst is nu alleen nog beschikbaar in de Verenigde Staten, maar Google zegt hard te werken om ook andere landen All Access te geven. Het is dus even afwachten wie eerder is in Nederland met zijn muziekstreamdienst; Apple of Google.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen