Google waarschuwt Play Store-apps voor het delen van gebruikersdata

Apps Jeroen Kraak 10 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Google heeft app-ontwikkelaars gewaarschuwd dat ze duidelijk moeten zijn naar hun gebruikers als ze locatie-informatie verkopen.

Veel bedrijven willen maar al te graag jouw data hebben. Het is voor ze handig om daarmee advertenties op maat aan te bieden. Data is dan ook veel geld waard en een aantal bedrijven verkopen die ook. Een van die ondernemingen is het Britse Huq. Google waarschuwt app-makers als ze zakendoen met het bedrijf, meldt BBC.

Verkopen van gebruikersdata

De zaak ging aan het rollen nadat Huq aan het Britse medium had toegegeven dat twee partners niet de juiste gebruikersrechten hadden gevraagd in de Google Play Store. Het bedrijf claimt nu dat het data-bescherming heel serieus neemt en dat alle partners nu wel volgens de regels werken. Het zegt hierbij gegevensbescherming serieus te nemen en wil daarbij helpen verbeteringen aan te brengen.

Huq gaat op een speciale manier te werk. Bij appbouwers waarmee het samenwerkt zet het een aantal regels code in de app. Hiermee kan Huq locatiegegevens verzamelen en het vervolgens doorverkopen aan klanten. Zo kwam de informatie van Huq terecht bij onder andere een aantal Britse gemeentes.

Verschillende appsbouwers werkten samen met Huq. Het gaat onder andere om een app met moslimgebeden, een weer-app en een programma om vluchten te volgen. Deze apps waren dan weer te vinden in de Play Store van Google.

Google neemt maatregelen

Vroeger kon dat allemaal, maar sinds oktober is dat veranderd. Hierbij moeten apps de gebruikers in de Google Play Store informeren welke informatie ze verzamelen en waarvoor ze die gebruiken. Een aantal app-bouwers heeft echter niet vermeld dat het de locatie-informatie doorverkocht. Zo zijn de gebruikers niet op de hoogte wat er met die informatie gebeurt. Als ze dat wel weten kunnen ze ervoor kiezen een app niet te gebruiken of ervoor te kiezen om bijvoorbeeld een locatie niet te delen.

Google onderneemt nu actie en heeft naar een aantal bedrijven waarschuwingen verstuurd. Als ze dit probleem niet aanpakken kunnen ze uit de Play Store worden gegooid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen