Green screen nodig voor je video’s? Zo scoor je er een voor weinig geld!

Gadgets Sam Dille 6 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel er de afgelopen jaren green screens op de markt zijn gekomen van de hoogste kwaliteit, kosten ze meestal veel geld. Gelukkig is het heel makkelijk om zelf een green screen te maken en dit hoeft helemaal niet duur te zijn.

Het proces dat wordt gebruikt bij filmen met een green screen heet chroma keying. Dit proces verwijdert alle kenmerken van één kleur. Dit is meestal de kleur van het scherm. Hierdoor is enkel het onderwerp en een transparante achtergrond zichtbaar op beeld. Vervolgens kun je tijdens het monteren een eigen gemaakte achtergrond toevoegen. Chroma keying werkt op heel veel verschillende manieren. Hierdoor kun je heel makkelijk voor een lage prijs een green screen zelf maken. Lees hier wat je beste opties zijn.

Begin met een goed scherm

Bijna elk oppervlak met een kleur die contrasteert met de voorgrond kan werken als green screen. De film Dune gebruikt bijvoorbeeld bruine schermen. De kleuren groen en blauw worden meestal gebruikt, omdat ze het grootste contrast hebben met menselijke huidskleuren.

Het is wel belangrijk dat het hele scherm één effen kleur heeft. Dit is best een uitdaging, want soms zitten er kreukels in de stof waardoor ongelijke verlichting ontstaat. Daarom werkt een geverfde muur meestal niet zo goed als green screen. Geverfde muren zitten meestal vol met kleine bobbeltjes die schaduw veroorzaken.

Let ook goed op de grootte van je scherm. Als je maar één persoon hoeft te filmen, kun je wegkomen met een simpele pop-up achtergrond. Voor meer personen heb je echt een groter scherm nodig. Verder moet je ook goed opletten op het soort materiaal van je green screen. De meeste varianten zijn gemaakt van stof, maar dit is zeker niet de enige optie. Ook schuim of spandex doeken zijn goed bruikbaar.

Zorg voor voldoende standaards

Als je wil filmen met een green screen, kun je niet genoeg standaards hebben. Of je ze nu nodig hebt om het scherm mee op te hangen of om lampen in te stellen. Er zijn veel verschillende soorten standaards die ondanks het lage budget prima hun werk doen.

Deze fotografie standaards van Amazon hebben bijvoorbeeld ¼-inch schroefpunten die je kunt gebruiken om lichten te klemmen of je camera te monteren. Het zijn echte lichtgewicht standaards die verkrijgbaar zijn voor een mooie prijs. Met deze standaard kun je ongetwijfeld een green screen in zijn geheel op beeld krijgen.

Gebruik je een groter scherm, dan heb je al snel een achtergrondstandaard nodig. Achtergrondstandaards lijken erg op fotografiestandaards, maar hebben lagere schroefpunten en een dwarsbalk waaraan je schermen kunt ophangen. Deze variant van Neewer is je beste low-budget optie.

Verlicht goed je green screen met groot licht

Er zijn talloze manieren om je onderwerp en scherm goed te belichten. Het maakt niet uit wat voor soort lampen je gebruikt. Belangrijk is dat je het licht gelijkmatig verdeelt en zo min mogelijk schaduwen veroorzaakt.

Verlichting
Heel belangrijk. (Afbeelding: Unsplash)

Dit kan af en toe een uitdaging zijn. Zorg er daarom voor dat je een paar grote, heldere lichtbronnen hebt. Kleinere lampen zullen ‘hotspots’ creëren waardoor je verschillen krijgt in belichting. Fotografie lampen zijn meestal de ideale lampen om te gebruiken voor een green screen. Deze optie van Emart is betaalbaar en biedt prima verlichting. Er zijn echter krachtigere modellen op de markt, maar houd er rekening mee dat je hier ook meer voor moet betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen