Waarom je handen wassen misschien toch niet zo goed is

Gezondheid Sam Dille 6 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Handen wassen is iets wat je elke dag doet zonder erbij na te denken. Maar is dat eigenlijk wel gezond voor de hersenen?

We hebben allemaal van de corona pandemie geleerd dat je handen wassen enorm gezond is. Het zorgt ervoor dat je minder snel ziektes overbrengt op andere mensen. En dat je jezelf niet besmet met ziektekiemen van anderen.

Toch lijkt er ook een nadeel te zitten aan het wassen van je handen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je hersenen er niet zo blij van worden. Zo zit dat precies.

Het wassen van je handen is geen pretje voor de hersenen

Tijdens het wassen van onze handen gebruiken we natuurlijk altijd een beetje zeep. Zo ruiken je handen lekker fris. Maar zo’n stukje zeep is niet zo gezond als je misschien denkt.

Stoffen die in alledaagse schoonmaakmiddelen, lijmen en meubelstoffen zitten, kunnen de groei van ondersteunende hersencellen schaden tijdens belangrijke ontwikkelingsfasen, volgens een recente studie van de Case Western Reserve University in Ohio.

De wetenschappers ontdekten dat uit 1.823 stoffen die we in ons milieu vinden, sommige stoffen de groei van oligodendrocyten, belangrijke hersencellen, remmen of zelfs doden. Dat bleek uit laboratoriumtests met menselijke cellen en muizen.


Eén van de gevonden chemische groepen zijn quaternaire verbindingen. Die zitten in desinfecterende sprays, doekjes en zeep voor het handen wassen. Ze zijn bedoeld om bacteriën en virussen te doden, maar als je ze verkeerd gebruikt of in een slecht geventileerde ruimte, kun je ze inslikken of inademen.

Reden tot paniek?

Bij de experimenten met muizen kregen de dieren een slokje van een quaternaire verbinding. Dagen later waren er nog steeds sporen van chemicaliën in hun hersenen te vinden. Dat laat zien dat die verbindingen mogelijk door de bloed-hersenbarrière kunnen glippen – het beschermende schild tussen de bloedbaan en de hersencellen.

De dieren hadden na tien dagen dagelijkse doses van die quaternaire verbinding ook minder oligodendrocyten in hun hersenen. Bij de tests met menselijke stamcellen waren vergelijkbare resultaten zichtbaar.

Gooi nu niet als een gek al jouw handzeep in de prullenbak. Want volgens de experts kunnen we nog gewoon onze handen wassen. De onderzoekers behandelden cellen en muizen namelijk met hogere concentraties van de chemicaliën dan waar mensen normaal aan worden blootgesteld. Ook gebruikten ze methoden die niet echt laten zien hoe mensen in aanraking zouden komen met deze stoffen.

Zeep is gevaarlijk!
Pas op! (Afbeelding: Unsplash)

Maar er zijn wel bepaalde mensen die meer worden blootgesteld aan quaternaire verbindingen dan anderen. Denk aan schoonmakers in scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en gevangenissen. Daar worden vaak krachtige desinfectiemiddelen gebruikt. Extra bescherming is daar dus geen slecht idee.

Iconische ‘Silly Walk’ Monty Python blijkt geweldig voor je gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen