Hier moet je op letten als je een HDMI-kabel voor je smart-tv koopt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fphoto-1653998582106-0509104928d9.jpg)
Bij het kopen van een HDMI-kabel voor je smart-tv zit het verschil in de details. Een goede voorbereiding voorkomt verrassingen achteraf.
Je hebt eindelijk die mooie smart-tv in huis gehaald. Met een groot scherm, haarscherp beeld en ingebouwde apps ben je vast helemaal klaar voor eindeloze avonden Netflixen, gamen of gewoon tv kijken. Maar om alles uit je nieuwe aanwinst te halen, heb je meer nodig dan alleen de tv zelf. Je hebt ook een goede HDMI-kabel nodig om bijvoorbeeld je gameconsole, decoder of soundbar aan te sluiten. En geloof het of niet: daar komt meer bij kijken dan je zou denken.
Want als je eenmaal gaat zoeken, zie je tientallen soorten HDMI-kabels, met verschillende lengtes, versienummers en mysterieuze termen als ‘eARC’ en ‘High Speed’. De ene kabel kost drie euro, de andere dertig, maar wat is nou echt het verschil? En waar moet je op letten om de juiste keuze te maken? Wij leggen het je allemaal uit, zodat jij precies weet welke HDMI-kabel je nodig hebt voor jouw smart-tv.
Zo vind je de perfecte HDMI-kabel voor jouw smart-tv
Met hulp van onderstaande punten kom je ongetwijfeld bij jouw ideale HDMI-kabel terecht.
#1 Lengte van de HDMI-kabel: niet te kort, niet te lang
Voordat je zomaar een HDMI-kabel in je winkelwagentje gooit is het handig om even te meten hoe ver je apparaat van de smart-tv staat. Een kabel van 1,5 meter is vaak prima voor een tv-meubel, maar als je bijvoorbeeld je decoder of gameconsole aan de andere kant van de kamer hebt staan, heb je een langere kabel nodig.
Houd er wel rekening mee dat hoe langer de kabel is, hoe groter de kans op kwaliteitsverlies. Vooral bij goedkopere kabels. Wil je een kabel boven de 5 meter dan is het slim om te kiezen voor een kabel van goede kwaliteit, of eentje met een ingebouwde versterker voor het signaal.
#2 HDMI-versie: niet elke kabel is ‘high-speed’
Niet alle HDMI-kabels zijn hetzelfde. Ze hebben namelijk verschillende ‘versies’ die bepalen hoeveel data ze kunnen versturen naar jouw smart-tv. Een oudere HDMI 1.4-kabel is prima voor Full HD, maar wil je 4K-beeld of hoger? Dan moet je minimaal HDMI 2.0 hebben.
Voor de nieuwste functies zoals 8K-resolutie, 120Hz verversingssnelheid (voor soepel gamen) of Dolby Atmos-geluid heb je echt HDMI 2.1 nodig. Het is dus slim om vooruit te denken en een kabel te kopen die je niet binnen een jaar alweer moet vervangen.
#3 eARC en CEC: handige extra’s die je smart-tv slimmer maken
Gebruik je een soundbar of een homecinema set? Let dan op of de HDMI-kabel eARC ondersteunt. Dat is een verbeterde versie van ARC (Audio Return Channel) en zorgt ervoor dat je geluid in hoge kwaliteit (zoals Dolby TrueHD of Atmos) van je smart-tv naar je speakers kan sturen. Superhandig als je geen wirwar aan kabels achter je meubel wil.
En dan is er nog CEC: daarmee kun je met één afstandsbediening meerdere apparaten bedienen, bijvoorbeeld je tv én je soundbar. Het is een kleine functie, die voor flink wat extra gemak zorgt.
#4 Merken en prijzen: duur is niet altijd beter
Je hoeft echt geen 40 euro neer te leggen voor een HDMI-kabel. In veel gevallen is een kabel van een tientje al prima, zolang hij maar aan de juiste specificaties voldoet. Let op of het om een ‘High Speed’ of ‘Ultra High Speed’ kabel gaat, afhankelijk van je wensen.
Bekende merken zoals Belkin, Anker, UGREEN of KabelDirect leveren vaak betrouwbare kabels voor een goede prijs. Vermijd merkloze kabels zonder duidelijke specs, zeker als ze opvallend goedkoop zijn. Goedkoop kan dan duurkoop worden als je beeld hapert of je audio wegvalt.
#5 Gecertificeerde kabels voor gemoedsrust
Wil je echt zeker weten dat je kabel doet wat hij belooft? Ga dan voor een gecertificeerde HDMI-kabel. Voor HDMI 2.1 is er bijvoorbeeld het ‘Ultra High Speed HDMI’-label. Deze kabels zijn officieel getest en goedgekeurd.
Vaak hebben ze ook een QR-code op de verpakking die je kunt scannen om de echtheid te checken. Geen must, maar als je een dure smart-tv en soundbar hebt, is het een kleine extra investering voor veel gemoedsrust.
Waarom je een harde schijf aan je smart-tv zou moeten verbinden