Hoe Netflix, Disney+ en HBO Max mijn bioscoop-ervaring hebben verpest

Films & Series Jeroen Kraak 12 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Vroeger was ik een jongen die maar al te graag naar de bioscoop ging. Tegenwoordig kom ik er nog amper en dat heeft alles te maken met de streamingdiensten als Netflix, HBO Max en Disney+.

De bioscoop is fantastisch. Je hebt een avondje niets te doen, je checkt de app en gaat naar de nieuwste film. Tenminste, zo ging het bij mij altijd, maar dat is langzaam veranderd door de komst van Netflix, HBO Max en de rest.

Thuis naar Netflix, Disney+ en HBO Max kijken in plaats van naar de bioscoop

En nee het is niet de schuld van de streamingdiensten, het is mijn eigen fout. Toevallig betrapte ik me daar zelf op deze week. Mijn collega Mark ging naar Cocaine Bear en vroeg of ik binnenkort ook ging. Ik antwoordde:  “Ik wacht wel totdat die op SkyShowtime of Netflix verschijnt.”

Ik ging over mijn opmerking nadenken en het staat helemaal niet op zichzelf. Ik doe dit gewoon veel vaker zonder dat ik het door heb. Vroeger keek ik naar alle Marvel-films in de bioscoop. Tegenwoordig wacht ik gewoon totdat ze op Disney+ verschijnen. Dit deed ik ook met Black Panther 2 en Ant-Man and the Wasp: Quantum Mania.

Het betekent trouwens niet dat ik helemaal niet meer in de bioscoop kom, alleen wel veel minder vaak. Zo was ik deze week nog bij Creed III – een echte aanrader overigens. Zie ook het interview dat ik met Michael B. Jordan en Jonathan Majors erover had.

Daarnaast lijken films ook veel minder vaak in de bioscoop te komen. Zo maken Netflix, Disney+ en HBO Max ook films die alleen op de streamingdiensten verschijnen. Dat zorgt er bij mij ook weer voor dat ik de bioscoop vaker links laten liggen.

Creed III Michael B. Jordan Jonathan Majors
Michael B. Jordan (links) en Jonathan Majors (rechts) in actie in Creed. (Afbeelding: MGM)

Weer terug naar de cinema

Toch ben ik blij dat ik naar Creed III  heb gezien. Dat heeft me weer dat bijzondere gevoel gegeven, dat ik niet heb op de bank als ik Netflix, HBO Max of Disney+ aanzet. Zelfs de ploppende Grolsch-flessen en krakende zakken chip en veel te enthousiaste popcornkauwers dragen bij aan de sfeer.

Het is dus misschien te laat voor goede voornemens, maar die van mij wordt vanaf nu vaker naar de bioscoop gaan. Natuurlijk blijf ik naar Netflix, Disney+ en HBO Max kijken, maar iets vaker die unieke filmervaring doet mij net wat meer genieten.

Netflix, HBO Max en Disney+ op afstand kijken met deze Google Chrome-extensie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen