HP ENVY 15: een absolute klasbak (REVIEW)

Tablets, Laptops & Computers Maarten Verkoren 16 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

De HP ENVY 15 is een laptop die is ontworpen voor gebruikers die hoge eisen stellen aan geheugen, opslag, snelheid, beeldkwaliteit, camera, geluid en batterij. Moeiteloos slaagt hij voor alle tests waar we hem aan onderwerpen. Een wolf in schaapskleren die zich met speels gemak ontdoet van alle uitdagingen die we op zijn pad wierpen. Wat de HP ENVY 15 zo goed maakt? Tijd om kennis te maken met deze klasbak. 

We beginnen met de grafische kaart. De NVIDIA GeForce RTXTM 3050 Ti is een elite-kaart die niet de hoofdprijs kost. Qua analogie zeg maar een soort Ajax in de Champions League. Tot veel in staat, verrassend zelfs, zonder de duurste te zijn. Zowel simpele tests met games, films en programma’s als het zwaardere werk gingen van een leien dakje. 

Getest: de HP ENVY 15-ep1330nd, een absolute klasbak
Een absoluut beest qua prestaties (Afbeelding: HP)

Intel Core i7 en AMOLED display

Gecombineerd met de Intel Core i7-11800H processor kan de HP ENVY 15 de zwaarste taken aan. Dit maakt de hem tot een absoluut beest qua prestaties, een topper voor iedereen die hoge eisen stelt qua beeldbewerking en gaming.

Ook het AMOLED-display presteert uitstekend, dankzij de pixel dimming dat diep zwart en een hoog contrast weergeeft waardoor je ogen gemakkelijker volle, diepe kleuren kunt zien. Het ondersteunt bovendien 4K HDR voor een geweldige beeldkwaliteit. Een lust voor het oog! De touchscreen-functionaliteit presteert aanmerkelijk beter dan die van laptops die we gebruikten ter vergelijking. 

Getest: de HP ENVY 15-ep1330nd, een absolute klasbak
De zilvergrijze aluminium behuizing, geeft hem een mooie high-end uitstraling (Afbeelding: HP)

High-end uitstraling van de HP ENVY 15

De HP ENVY 15 heeft een zilvergrijze aluminium behuizing, wat hem een mooie high-end uitstraling geeft. Alles voelt premium aan, de laptop weegt wel wat meer dan gemiddeld, maar dat is logisch gezien de kwalitatieve onderdelen en sterke batterij (een 6 cellen, 83 Wh lithium-ion polymeer, die 310g weegt). De batterij heeft een levensduur van maximaal vijf uur, maar in de praktijk, als je veel vraagt van de processor, gaat hij sneller leeg. Gelukkig heeft hij een snellaadfunctie, zodat je in drie kwartier weer op 50% zit. Hij is echter niet te zwaar (2 kilo – een MacBook Air weegt 1,3 kilo en de HP ENVY 15 heeft bovendien een groter scherm), dus dat is zeer acceptabel. 

Het toetsenbord heeft achtergrondverlichting en presteert uitstekend in het donker. De toetsen zijn precies goed gepositioneerd en slaan prettig aan waardoor je niet snel mis typt of vermoeide handen krijgt. 

Getest: de HP ENVY 15-ep1330nd, een absolute klasbak
Een topper voor iedereen die hoge eisen stelt qua beeldbewerking en gaming (Afbeelding: HP)

Bang & Olufsen speakers voor de HP ENVY 15

Aan weerszijden van het toetsenbord bevinden zich speakers van Bang & Olufsen, die zorgen voor een krachtig en goed geluid. We testten het geluid met verschillende media en vonden het bovengemiddeld klinken, hetgeen wat overigens ook verwacht mag worden van een laptop in deze range.

Dankzij een 16 GB DDR4-3200 MHz RAM zul je niet gauw werkgeheugen tekort komen. We slaagden er wel in de grenzen op te zoeken van wat de CPU aankon en dan begon de laptop flink te blazen, maar de prestaties bleven prima. Met een 1 TB SSD-drive heb je echt ruim zat opslag (een MacBook Air geeft standaard 256 GB) die bovendien echt snel bestanden wegschrijft, wat gewoon heerlijk snel werkt. 

Klasbak laptop
Bereid je voor op prachtig beeld (Afbeelding: HP)

Snelle vingers

Ook over de HP Imagepad met multi-touch bewegingen waren we zeer tevreden. Onze vingers vlogen over het touchpad en lieten ons eenvoudig en snel navigeren, zoomen en scrollen.

De vingerafdruksensor van de HP ENVY 15 werkt naar behoren en verhoogt de beveiliging van je laptop terwijl het de noodzaak om steeds je wachtwoord in te typen wegneemt. Weer een stukje extra gemak!

Ook aan de thuiswerkers die regelmatig online moeten overleggen, is gedacht. Via een handige muteknop zet je eenvoudig en snel de microfoon uit. Een ledlampje geeft aan of hij aan of uit staat. Tevens kun je de camera met een speciale knop snel uitschakelen, zodat je geen apart schuifje meer nodig hebt om eventuele meekijkers te blokkeren.  

absolute klasbak laptop
Zeer stabiele laptop die je niet in de steek laat (Afbeelding: HP)

Tenslotte de poorten van de HP ENVY 15. Aan de linkerkant van de laptop troffen we een aansluiting voor de stroomadapter, een usb-a-poort, een hdmi-aansluiting, twee usb-c-poorten en een microSD-slot. Aan de rechterzijde bevindt zich een tweede usb-a-poort en één aansluiting voor audio en/of microfoon. Niets revolutionairs, maar ruim voldoende.

Conclusie

De HP ENVY 15 is een snelle laptop, op alle gebieden zoals bijvoorbeeld overdracht, opladen, frames, zware programma’s laden en meer. Stevige, premium aluminium behuizing die een kwalitatieve uitstraling geeft. Veel handige en slimme features die het gebruiksgemak optimaliseren. Enorm veel power onder de motorkap waardoor je er veeleisende programma’s op kunt runnen zonder in de problemen te komen.  

Je bestelt de HP ENVY 15-ep1330nd hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen