Humane AI Pin moest de toekomst zijn, maar is de grootste teleurstelling in jaren

Gadgets Jeroen Kraak 12 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Het leek de gadget van 2024 te worden, maar als we alle reviews mogen geloven, is het de flop van de laatste jaren. Recensenten zijn vernietigend over de Humane AI Pin.

Waar veel bedrijven AI als een extra hulpmiddel zien voor een eigen gadget, zoals mooiere foto’s of automatisch vertalen op een smartphone, gooide Humane het over een andere boeg. Het wilde AI een persoonlijke assistent maken in de vorm van een pin.

Een mooi idee en in demonstraties beloofde het veel goeds. Toch blijkt het nu allemaal gebakken lucht te zijn, want de reviews zijn vernietigend. De hele tech-media is het erover eens dat je hem beter niet kunt kopen.

Dit is de Humane AI Pin

Ik ga even terug naar het MWC Barcelona. Het team van Humane demonstreerde de AI Pin voor het eerst in Europa. Hoewel de internetverbinding niet ideaal was, maakte het bedrijf toch indruk. Zo kon de AI Pin mij precies beschrijven en kon het allerlei vragen beantwoorden.

Eigenlijk is de Humane AI Pin een soort smartphone zonder scherm. Je kunt hem opdrachten geven à la ChatGPT, je kunt ermee bellen, berichten sturen en zelfs foto’s maken. Je bestuurt hem naast je stem met een soort laser die reageert op de bewegingen van je handen.

Humane AI Pin moest de toekomst zijn, maar is de grootste teleurstelling in jaren
(Afbeelding: Humane)

Voor deze taken gebruikt hij een mobiele connectie, net zoals je smartphone doet. Het werkt dus niet goed op wifi. En daar begint al een groot nadeel, of eigenlijk twee. Hierdoor is hij afhankelijk van telefoonproviders (in de Verenigde Staten alleen T-Mobile) en is hij niet te koppelen aan je huidige mobiele nummer.

Voor de rest klinkt het goed, maar recensenten zijn vernietigend. Zo schrijft The Verge: “Nee, je moet dit echt niet kopen. Het idee is interessant, maar de uitvoering is slecht. Het ziet er onaf uit en werkt niet goed. Ik zou niemand kunnen bedenken wie ik dit apparaat van 699 dollar zou aanraden en daarbij het abonnement van 24 dollar per maand.”

Slachtoffer van zijn eigen idee

Maar waar gaat Humane AI precies de mist in met zijn AI Pin? Werkelijk niets lijkt goed te werken volgens The Verge. De hardware, software en ChatGPT 4 werken allemaal niet naar behoren. Het kan daardoor taken niet goed genoeg doen.

Maar er is nog een ander probleem, het apparaat is het slachtoffer van zijn eigen idee. AI-modellen zijn op dit moment nog niet goed genoeg om dit gadget echt naar een hoger level te brengen. Pas als dit echt beter is kan de volle potentie worden benut, maar dat kan jaren duren en ook nieuwe hardware.

https://www.want.nl/wp-content/uploads/2024/02/20240226_150425610_iOS.jpg
In verschillende kleuren. (Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Daarnaast moet bij elke taak alle informatie opgehaald worden via de servers van Humane en die zijn juist verschrikkelijk traag. Zo moet je veel te lang wachten op een antwoord. En bij een beetje moeite wordt de AI-pin al heel warm. Niet echt lekker op je kleding (en dus je huid).

En hoewel de Humane AI Pin vooral bedoeld is om je minder op je smartphone te laten kijken, komt het er echt niet van door die matige werking. Engadget zegt het volgende erover: “De Humane AI Pin is niet alleen traag en nauwelijks slim, het gebruik ervan zorgde ervoor dat ik er dom uitzag. Het rechtvaardigt absoluut de prijs niet.”

Is er dan werkelijk niets goed aan de Humane AI Pin?

Er zijn een paar kleine punten waarop de recensenten wel positief zijn op de Humane AI Pin, maar ook daar zitten weer haken en ogen aan. Zo vertaalt hij andere talen solide en zijn de foto’s die het kan maken van een redelijk kwaliteit.

Ook het Humane Center zou er goed uitzien, het is de plaats waar je al je foto’s en video’s terugvindt. Deze is eigenlijk alleen te gebruiken wanneer je aan het opladen bent en verbinding met wifi hebt, wat dus juist weer onhandig is. Daarnaast is het cool dat het gadget producten kan beschrijven die het ziet, maar dat kan dus wel weer lang duren gezien de traagheid van de server.

Is de Humane AI Pin dan toch nog een beetje goed?

Kort en krachtig: nee. Geen enkele recensent is positief en dat is best een unicum te noemen. In de techwereld zijn behoorlijk veel verschillende meningen, waardoor soms de een iets goed vindt, wat een ander niets vindt. Maar als echt iedereen negatief is, heb je als bedrijf echt de plank volledig misgeslagen.

Als je naast 699 dollar ook nog eens 24 dollar per maand moet betalen voor iets wat totaal niet werkt, koop je echt een kat in de zak. Gelukkig is de AI Pin nog niet in Nederland te koop, dus je hebt in ieder geval geen miskoop gedaan.

Humane zal voor zijn AI Pin echt terug naar de tekentafel moeten om dit een succes te maken. Al lijkt de kans op dat laatste klein, want wie heeft er nog vertrouwen naar zo’n valse start?

De magie van muziek op maat: Spotify’s ChatGPT-functie is een killer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen