De bizarre manier hoe een humanoid een vliegtuig kan besturen

Gadgets Jeroen Kraak 28 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Niet schrikken, maar in de toekomst zit er wellicht een humanoid achter de stuurknuppel als je naar New York of Madrid vliegt. Hoe dat precies zit, vertelt WANT-redacteur Jeroen Kraak je.

Het is nog geen alledaags idee: een humanoid die het vliegtuig bestuurt in plaats van een mens. Toch lijkt dat sneller realiteit te worden dan je denkt, en dat is allemaal te danken aan Koreaanse ingenieurs.

Een humanoid als piloot van het vliegtuig

De ingenieurs van het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) hebben de Pibot ontwikkeld, een robot die een vliegtuig kan besturen. Op zich is dat niet zo vreemd, aangezien er al geruime tijd autopilotfuncties in vliegtuigen bestaan.

Deze robot is echter bijzonder. Het is een zogenaamde humanoid, die een vliegtuig kan besturen nadat hij slechts één keer de handleiding heeft gelezen.

De humanoid bestuurt een vliegtuig precies zoals een menselijke piloot dat zou doen. De robot heeft zelfs twee handen waarmee hij alle knoppen en de stuurknuppel kan bedienen. Deze kan hij allemaal zien met behulp van ingebouwde camera’s. Dankzij zijn nauwkeurige behendigheid kan hij turbulentie voorkomen.

Zoals eerder gezegd, weet de humanoid precies hoe hij een vliegtuig moet besturen na slechts één keer de handleiding te hebben gelezen. Mocht er desondanks een noodsituatie optreden of iets gebeuren dat niet in de handleiding staat, dan kan hij ook ChatGPT inschakelen om het beknopte handboek te raadplegen. De ingenieurs beweren zelfs dat de robot sneller kan reageren op noodsituaties dan een mens, hoewel daar nog niet voldoende bewijs voor is.

Nog even wachten

Toch hoef je niet bang te zijn dat alle menselijke piloten meteen worden vervangen. Op dit moment kan de humanoid alleen nog maar een KLA-100 besturen, een klein vliegtuigje voor twee personen. Het zal dus nog wel even duren voordat hij een Airbus of Boeing kan besturen.

Daarnaast is het natuurlijk ook de vraag of wij wel willen dat een robot achter de stuurknuppel zit. Wat als er een storing is of als de humanoid gehackt wordt?

Toch kan het wel een mooie aanvulling zijn op menselijke piloten. Wellicht is het in de toekomst mogelijk dat ze ruimteschepen besturen en op verkenning gaan op planeten waar wij als mensen niet kunnen komen. Doordat de humanoid beter kan reageren op situaties dan bij een onbemande ruimtemissie, is de kans kleiner dat een ruimtevaartuig crasht op de bodem van een planeet.

5 luchtige tips om je vliegreis deze zomer een stuk prettiger te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen