iCentre definitief failliet [update]

Apple rmens 18 jun 2013
Leestijd: 4 minuten

De grootste Apple Premium Reseller van Nederland is niet meer. Na dagen van speculatie, heeft de rechtbank in Haarlem zojuist het faillissement van iCentre uitgesproken. De rechtbank heeft Rocco Mulder van Pot Jonker Advocaten benoemd tot curator in het faillissement.

De winkelketen had 34 filialen in Nederland. Recent kreeg het bedrijf uitstel van betaling bij de Haarlemse rechtbank, dit kon een faillissement echter niet voorkomen. Als reden voor de ontstane situatie wijst iCentre op sterk teruglopende bedrijfsresultaten in 2013, toenemende concurrentie en steeds kleinere marges op verkochte producten.

Overname BAS Group
Electrogigant BAS Group, bekend van Dixons en MyCom, is in onderhandeling met iCentre om onderdelen uit de failliete boedel over te nemen. BAS Group zou interesse hebben in 24 winkels van iCentre, blijkt uit een fusiemelding bij de Autoriteit Consument en Markt. Er zal geen executieverkoop plaatsvinden.

Gisteren sloten de meeste iCentre-winkels al om de resterende boedel te inventariseren. BAS Group zal later bekend maken welke iCentre-winkels weer open gaan en welke definitief dicht zullen blijven.

Een aantal iCentres zijn gesloten voor inventarisatie.

Personeel
Bij een faillissement wordt alle personeel ontslagen. iCentre-medewerkers kunnen volgens de normale procedure opnieuw solliciteren bij de BAS Group. De arbeidsvoorwaarden zullen dan waarschijnlijk (niet in het voordeel van de medewerkers) veranderen.

Overnamedrift: MacMe en iAm Store
In 2012 nam iCentre nog concurrent iAm Store over, nadat het kort daarvoor APR MacMe uit Veenendaal had overgenomen. De overnamedrift van iCentre is waarschijnlijk te groot geweest in een voor APR’s krimpende markt.

Schaalvergroting door overnames werd als middel gezien om kosten te besparen in de backoffice en om groter in te kunnen kopen tegen gunstiger voorwaarden. Op deze manier moest het bedrijfsresultaat verbeteren. Een oud APR-topman, die anoniem wenst te blijven, heeft OMT echter verteld dat volgens hem de marge die APR’s van Apple krijgen te laag is om structureel een gezonde business te kunnen drijven. Wanneer nu groot wordt ingekocht, blijft ongeveer 3% aan de strijkstok van de APR hangen. Volgens hem moet daar zeker 3% bij. Daarnaast vereist Apple dat APR’s om hun status te behouden overgaan op de nieuwe winkelformule. Ook de kosten die hiermee te maken hebben moeten door de APR zelf opgebracht worden. Hij verwacht voor APR’s eenzelfde sterfhuis als in Frankrijk is gebeurd.

Het lijkt erop dat iCentre Zaandam niet meer zal opengaan.

Opmerkelijk: Dividenduitkering
Opmerkelijk is dat eigenaren van de iCentre Group zichzelf begin 2012 € 5 mln dividend hebben uitgekeerd. Dit via een lening van eveneens € 5 mln die aan het bedrijf is verstrekt door een onbekende geldgever. Dat blijkt uit de meest recente jaarrekening die begin dit jaar is gepubliceerd.

Bestellingen, reparaties, financieringen, aanbetalingen
Een woordvoerder van de BAS Group benadrukt dat klanten van iCentre die een bestelling, reparatie of aanbetaling bij het bedrijf hebben gedaan zich geen zorgen hoeven te maken. Bij een overname door de BAS Group zullen deze verplichtingen overgenomen worden. Als een iCentre na de overname niet meer open zal gaan, kunnen klanten hun bestelling of reparatie bij de dichtstbijzijnde Dixons afhalen.

Garantie
Alle Apple-producten kunnen binnen het eerste jaar na aankoop bij iedere APR of Apple Store ter garantie aangeboden worden. Na het eerste jaar dient de verkoper zorg te dragen voor de garantie. Waarschijnlijk zal BAS Group deze verplichting na overname op zich nemen.

Wachten op overname
Een woordvoerder van de BAS Group vertelde OMT dat er nog geen akkoord voor overname is. Momenteel wordt gewacht op de inventarisatie van de laatste boedel. Medewerkers zijn nog bezig met inventariseren. “Als ondernemer zou u ook graag willen weten wat u overneemt?” – aldus de woordvoerder.

Dinsdagmiddag: Medewerkers zijn nog bezig met inventariseren bij iCentre Amsterdam.

ACM is akkoord
Rond 18:30 uur maakte De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend onder voorbehoud toe te staan dat BAS Group het failliete iCentre overneemt. Dit is besloten in een spoedprocedure. Alle lichten staan op groen, wij wachten op het persbericht waarin de overname officieel aangekondigd wordt.

Negen winkels verdwijnen
Woensdagochtend heeft iCentre het overzicht met winkels op zijn site bijgewerkt. Hieruit blijkt dat negen winkels verdwijnen. Een overzicht is hier te vinden.

Winkels nog enkele dagen gesloten
Bij veel iCentre-winkels hing op dinsdag een A4-tje met de tekst “Vanaf woensdag 9:30 staan wij weer voor u klaar” op het raam. Er is op woensdag echter geen enkele iCentre open gegaan. De A4-tjes zijn vervangen door een nieuwe versie met daarop de mededeling dat de winkels nog enkele dagen gesloten zijn.

iAm Store op woensdag om 09:30. Licht bleef uit, A4-tje vervangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen