iDeal verdwijnt: alles wat je wil weten

Apps Sam Dille 26 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Online betaalsysteem iDeal zwaait over een tijdje af. Dit is wat er allemaal voor je gaat veranderen (en al veranderd is).

Het Nederlandse betalingssysteem iDeal werd in 2005 gelanceerd, omdat er in Nederland nog geen betaalmethode was die overal online werd geaccepteerd. Nu, bijna twintig jaar later, valt het doek voor het online betalingssysteem en gaan er een aantal dingen veranderen.

De dienst zal helemaal verdwijnen in 2026, maar heeft nu al een paar veranderingen doorgevoerd. Voordat we afscheid nemen, zijn er dus wat dingen die handig zijn om te weten. We nemen de belangrijkste punten even met je door.

Dit gaat het veranderen aan die goede oude iDeal

De verdwijning van Nederlands populairste betalingssysteem komt niet geheel uit de lucht vallen. Vorig jaar werd iDeal overgenomen door een groep Europese banken, het European Payments Initiative (EPI). Ze zijn nu bezig met het ontwikkelen van een nieuw betalingssysteem dat door heel Europa wordt uitgerold: Wero.

Bovendien is de huidige versie van iDeal verouderd waardoor het niet meer kan voldoen aan de toekomstige eisen vanuit de EPI. De nieuwe versie van iDeal is flexibeler en kan makkelijker worden aangepast aan nieuwe technologieën. Daar merk je nu al iets van.

iDeal logo
Het welbekende logo (Afbeelding: iDeal)

Sinds kort selecteer je je bank op een geheel nieuwe iDeal-betaalpagina, die in elke online winkel hetzelfde is. Je kunt ook een iDeal-profiel aanmaken met je voorkeursrekening en adresgegevens. Zo ontvang je het betaalverzoek direct in de app van je bank, zodat bestellen en betalen een stuk soepeler en sneller verloopt.

Ook hoef je niet meer telkens je adresgegevens in te vullen, omdat deze automatisch vanuit je iDeal-profiel worden ingevuld. Dit betekent dat je binnen een paar klikken een bestelling kunt afhandelen. Je kunt zelf kiezen hoe je een betaling goedkeurt: via een QR-code of met alleen een bevestiging in de bank-app.

Wanneer verschijnt Wero?

Misschien ben je er al achter gekomen dat er nog een belangrijke verandering is doorgevoerd. Namelijk het nieuwe iDeal in3. Met dit systeem kun je in drie termijnen betalen. Een derde van de aankoop wordt direct betaald, en de overige twee delen betaal je binnen 30 en 60 dagen.

Maar we moeten nog even wachten voordat iDeal volledig van ons beeldscherm verdwijnt. We zullen Wero waarschijnlijk pas in 2026 verwelkomen, maar dit kan in de toekomst nog wijzigen. Dus nog meer dan genoeg tijd om aan het nieuwe idee te wennen.

Ook bij Google verandert er wat betreft betalingen. Het bedrijf stopt met de ondersteuning van de Wallet op verschillende Android-smartphones. In onderstaand artikel ontdek je wat het precies voor jou betekent.

Betalen met je Android-smartphone? Dat kan niet meer met deze modellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen