IKEA tackelt Philips Hue met gekleurde LED-strip voor een prikkie

Smart Home Mark Hofman 7 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

IKEA lanceert ORMANÄS: een goedkope LED-strip waarmee het Philips Hue probeert te beconcurreren.

Voor wie een van de goedkope Philips Hue-alternatieven niet goed genoeg vindt, komt IKEA misschien wel met de ideale oplossing voor zijn Smart Home. Maar is het wel zo goedkoop als het lijkt?

IKEA beconcurreert Philips Hue met LED-strips

ORMANÄS: dat is de naam die je de komende tijd misschien vaker gaat horen. Het is de nieuwe LED-strip van IKEA die consumenten hun huis laat opfleuren, net zoals de lampen van Philips Hue dat ook kunnen.

Het verschil is echter dat deze vier meter lange strip, die je overigens ook op maat kunt knippen, een stuk goedkoper is. Een strip is bijvoorbeeld al voor 29,99 euro in huis te halen.

Vervolgens is de LED-strip van IKEA te bedienen met de bijbehorende IKEA Home Smart-app op je iPhone of Android. Of je kunt ervoor kiezen om een afstandsbediening, genaamd STYRBAR, te kopen voor een tientje.

IKEA tackelt Philips Hue met gekleurde LED-strip voor een prikkie
(Afbeelding: IKEA)

Iets duurder dan het in eerste instantie lijkt

Er is geen twijfel over mogelijk dat IKEA stuntprijzen hanteert voor zijn LED-strip. Je bent voor hetzelfde plezier een stuk minder geld kwijt dan wanneer je een strip van Philips Hue koopt. Al kan schijn wel bedriegen.

Om de LED-strip te dimmen of van kleur te veranderen heb je een IKEA Dirigera-hub nodig. Het oude model (Tradfri) werkt niet met dit Philips Hue-alternatief, waardoor je voor de eerste strip nog eens 60 euro extra moet rekenen.

Daarnaast is de strip dusdanig ontworpen dat er geen mogelijkheid is om hem in het stopcontact te steken. Om dit te verhelpen, heeft een gebruiker een ANSLUTA-stekker nodig. Een stekker die je bij de Zweedse gigant 15 euro kost.

In totaal kost je eerste LED-strip je geen 29,99 euro, maar 105,99 euro. Nog steeds aanzienlijk goedkoper dan een twee meter lange strip van Philips Hue (plus verlengstuk) van 115 euro en een Hue Bridge van 59,99 euro. Maar het is wel iets duurder dan je wellicht denkt.

IKEA tackelt Philips Hue met gekleurde LED-strip voor een prikkie
(Afbeelding: IKEA)

IKEA doet veel meer met Smart Home

Naast Philips Hue richt IKEA zich op meer merken met smart home-producten. Het heeft bijvoorbeeld de handen ineengeslagen met Sonos voor de Symfonisk-serie, daagt Dyson uit met een luchtreiniger en biedt boekenplanken met draadloze opladers aan.

Benieuwd naar wat de Zweedse woongigant op dit gebied allemaal te bieden heeft? Onze Sam zet dit in onderstaand artikel op een rij:

Smart Home van IKEA: 7 machtige gadgets voor niet al teveel geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen