Is IKEA hét goedkope alternatief voor Philips Hue of Wiz?

Smart Home Jeroen Kraak 10 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

IKEA kwam recent met een flink aantal nieuwe lampen op de markt. Maar hoe goed zijn ze nu eigenlijk en heb je hiermee Philips Hue en Wiz echt niet meer nodig?

Philips Hue en Wiz zijn grote namen als je denkt aan slimme verlichting. Bij IKEA gaat niet direct een lampje branden, tot nu tenminste, want het heeft een complete slimme verlichtingslijn.

Maar hoe ziet deze lijn er precies uit, wat kun je ermee en is het echt een fantastische oplossing om van je huis een Smart Home te maken?

Het IKEA-alternatief voor Philips Hue en Wiz

IKEA is de plek waar je veel te lang rondloopt op zoek naar die nieuwe stoel of kast. Het Zweedse strakke ontwerp is dan ook voor veel mensen om voor te vallen. Tegenwoordig kun je er ook je slimme verlichting uitzoeken en daarna genieten van de Zweedse balletjes.

De TRÅDFRI-collectie moet je huis echt slim maken. Het is het alternatief voor Philips Hue en Wiz. En deze lijn is echt wat meer dan simpele lampen, het is inmiddels een uitgebreide collectie die naast led-lampen bestaat uit filamentlampen, lichtpanelen en lichtstrips.

IKEA lanceert bijzonder goed Philips Hue-alternatief van 13,99 euro
(Afbeelding: IKEA)

Net zoals bij Philips Hue en Wiz kun je kiezen uit zowel wit als gekleurd licht. De kleinste witte licht-lampen heb je bij IKEA al voor 7,99 euro. Toch is een van de fijnste toevoegingen de nieuwe E14-lamp. Deze biedt allerlei kleuren licht en kost maar 13,99 euro.

Maar er zijn meer soorten lampen. Zo heeft het ook verschillende led-panelen. Deze kun je aan de muur of het plafond hangen en hebben net zoals gewone lampen de mogelijkheid om in allerlei kleuren te branden. De kleinste (30x30cm) kost je 39,99 euro, maar er zijn ook grotere varianten beschikbaar. Die grotere hebben echter alleen wit licht.

Goed, met Philips Hue en Wiz heb je daarin wellicht meer keuze, maar de IKEA-lijn heeft naast de prijs ook andere voordelen. Het heeft dan ook lampen die bijvoorbeeld perfect in de keuken of in een kast passen. Qua meubelverlichting heb je dus een hoop keuze.

Accessoires

Wat ook overeenkomt met Philips Hue en Wiz zijn de accessoires. Zo heeft IKEA ook draadloze schakelaars, bewegingssensoren en afstandsbedieningen in het assortiment. Zo gaat het aan- en uitzetten van de verlichting heel soepel.

IKEA x Sonos Symfonisk tafellamp 16x9
Een tafellamp en slimme speaker ineen van IKEA. (Afbeelding: IKEA)

Met de speciale slimme stekkers kun je bovendien apparaten en lampen op afstand aan of uitzetten. Zo maak je zelfs producten die niet gemaakt zijn voor een Smart Home slim. In tegenstelling tot Philips Hue en Wiz, horen camera’s dan weer niet bij het assortiment.

De hub als het hart van je Smart Home

Bij Philips Hue ken je wellicht de Bridge om al je lampen met elkaar te verbinden. IKEA heeft zijn eigen variant, genaamd Dirigera. Het grote voordeel is dat die voor veel meer dienst doet dan alleen. Ook andere slimme producten kun je met de hub verbinden.

Heb je bijvoorbeeld slimme gordijnen die automatisch open en dicht gaan? Ook die verbind je met de Dirigera van IKEA. Een slim koffiezetapparaat, ook die is verbonden. Het is dus vooral een totaaloplossing voor je Smart Home in plaats van alleen lampen, met scènes die verder gaan dan licht alleen.

De IKEA Smart Home lijn ondersteunt Zigbee. Je kan dus ook heel makkelijk slimme producten van andere merken verbinden aan de Dirigera. Zelfs lampen van Philips Hue en Wiz zou je erop kunnen aansluiten.

Waarom je volgens de overheid je Smart Home moet updaten
Verbind simpel de IKEA Home Smart app met Dirigera. (Afbeelding: IKEA)

Gebruik de IKEA Home Smart-app of gewoon Apple Woning of Google Home

Net zoals elke aanbieder van slimme verlichting, heeft ook IKEA zijn eigen app. Doordat het zoals gezegd veel meer is dan verlichting alleen, bestuur je daarin minder onderdelen van je Smart Home. Je maakt met de app heel makkelijke scènes voor al je vaste routines.

Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je opstaat. De verlichting gaat aan, je automatische gordijnen gaan open en zachtjes start je favoriete playlist. Het is allemaal mogelijk.

Heb je echter nog veel meer producten, of bijvoorbeeld lampen van verschillende merken? De Smart Home-producten van Ikea zijn net zoals Philips Hue gewoon te verbinden met de Woning-app van je iPhone. Ook Google Home wordt natuurlijk ondersteund.

Moet je nu voor IKEA of Philips Hue of Wiz gaan?

Wil je dus echt het beste van het beste qua licht, dan ben je bij Philips Hue en Wiz beter uit. Het assortiment is gewoon veel groter en er zijn ook meer soorten lampen in het assortiment, waardoor het haast lijkt alsof je echt in een bioscoop of in een moderne pub zit.

Wil je echter niet te veel poespas, weinig geld kwijt zijn en echt je hele huis slim maken (inclusief slimme gordijnen en andere zaken)? Dan is IKEA wellicht een betere keuze. De lampen zijn zeker niet slecht en voor een romantisch etentje of een simpele sfeervolle kamer is het een prima alternatief voor Philips Hue en Wiz.

Philips Hue doet precies wat iPhone-gebruikers nodig hadden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen