Immortals of Aveum: is dit dé speelbare verrassing van 2023?

Game reviews Mark Hofman 12 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Electronic Arts geeft met Immortals of Aveum het First Person Shooter-genre een gewaagde en bijzondere twist. Is dit dé speelbare verrassing van 2023, of is dat allemaal een beetje overdreven?

WANT’s Mark Hofman heeft de game een paar weken lang gespeeld op zijn PlayStation 5 en vertelt je er in dit artikel alles over.

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

Immortals of Aveum komt uit het niets

Titels als Starfield, Hogwarts Legacy en Marvel’s Spider-Man 2 maken mijn jaar op het gebied van gaming volledig. Hoewel ik daar ontzettend van kan genieten, moet ik eerlijk bekennen dat het me niet heeft verrast. Het genot was wel in lijn met mijn verwachtingen.

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit bij Immortals of Aveum zeker niet het geval was. Toen de reviewcode van de PlayStation 5-versie in mijn inbox verscheen, wist ik zelfs niet eens wat ik precies toegestuurd had gekregen.

Dat ik mezelf vervolgens compleet heb weten te verliezen in een waanzinnige First Person Shooter, had ik dus echt niet kunnen bedenken. Maar wat ben ik blij dat het me is overkomen.

Eeuwige oorlog in Aveum

Immortals of Aveum speelt zich af in een wereld genaamd Aveum, een wereld die zich midden in de Everwar bevindt, een strijd tussen vijf verschillende koninkrijken die allemaal willen heersen over de magische bron van de wereld, een bron die diep in het hart van de planeet ligt.

Immortals of Aveum: is dit dé speelbare verrassing van 2023?
(Afbeelding: Electronic Arts)

Als speler stap je in de schoenen van Jak, een wees uit Seren die bij zijn geboorte geen magische krachten had, maar ze later kon ontwikkelen. Hij wordt rechtstreeks de oorlog ingesleept op het moment dat hij een opvallende magische uitbarsting heeft tijdens een aanval op zijn stad, waarbij zijn vrienden het loodje leggen.

Op het moment van spelen duurt de oorlog al eeuwen en zijn er nog maar twee koninkrijken over: Lucium en Rasharn. Jak voegt zich bij het eerste koninkrijk en wordt toegelaten tot de zogeheten Order of Immortals, wat praktisch gezien de Special Forces van Lucium kan worden genoemd.

Daar komt Jak er echter al snel achter dat hij een Triarch Magnus is, een speciaal type magiër dat in staat is om drie verschillende soorten magie te gebruiken: blauw, groen en rood. Samen met de hulp van de andere Immortals kunnen spelers hun best doen om Lucium te redden en de kwaadaardige Rasharn-leider Sandrakk te stoppen.

Immortals of Aveum geeft FPS unieke twist

Dat verhaal leent zich uitstekend voor een prettig avontuur, maar het is de unieke twist in het First Person Shooter-genre die het interessant maakt.

Immortals of Aveum: is dit dé speelbare verrassing van 2023?
(Afbeelding: Electronic Arts)

De reden: Immortals of Aveum ruilt de wapens in voor magie. Er zijn spreuken die het effect van een shotgun, machinegeweer of LMG nabootsen. Iets dat verrassend genoeg niet alleen goed werkt, maar ook nog eens veel voldoening geeft.

Iets dat wat mij betreft ook zeker geldt voor de lichte RPG-elementen die daarmee gepaard gaan. Denk hierbij aan het ontgrendelen en gebruiken van 25 unieke spreuken, 80 verschillende talenten en verschillende stukken uitrusting die Jak uitstekend weet te ontwikkelen.

Ja, het FPS-genre combineren met magie is zonder twijfel een gewaagde actie. Maar ik moet heel eerlijk bekennen dat het wat mij betreft uitstekend uitpakt. Immortals of Aveum is echt verrassend leuk.

De nodige problemen zijn aanwezig

Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar, maar het gebrek aan emotie in de personages is wel echt een beetje zonde. Hoewel Immortals of Aveum er uitstekend uitziet, zijn de gezichtsuitdrukkingen in de cutscenes echt een beetje leeg. Het voelt een beetje ongemakkelijk.

Immortals of Aveum: is dit dé speelbare verrassing van 2023?
(Afbeelding: Electronic Arts)

Een probleem dat ik ook heb met de NPC’s tijdens het spelen van het spel. Hard weg moeten rennen omdat de hele boel in brand staat, zorgt voor adrenaline, maar het voelt een beetje stom dat je in die haast op NPC’s moet wachten die net even te traag weglopen.

Net als dat ik het persoonlijk best wel jammer vind dat het begin van het spel vrij overheersend kan zijn. De gameplay zit vol met geweldige elementen, maar die krijg je wel in ongeveer het eerste uur van het spel allemaal voorgeschoteld. En dat voelt, heel eerlijk gezegd, niet heel lekker.

Dat gezegd hebbende, kan ik over het algemeen zeggen dat Immortals of Aveum me echt een hele leuke tijd heeft bezorgd. Een verrassend leuke tijd, zelfs.

Immortals of Aveum is mijn verrassing van het jaar

Voor een game die, wat mij betreft, een beetje uit het niets komt, heeft het gamers heel veel te bieden, vooral als je op zoek bent naar een ouderwetse singleplayer-game die je gewoon van begin tot eind kunt uitspelen.

Immortals of Aveum: is dit dé speelbare verrassing van 2023?
(Afbeelding: Electronic Arts)

Hoewel titels als Starfield en Hogwarts Legacy mijn jaar op het gebied van gaming flink weten te maken, kan ik wel stellen dat Immortals of Aveum voor mij persoonlijk dé verrassing van het jaar is.

Alle reden om, bij twijfel, dit spel toch echt een kans te geven.

PlayStation 5 krijgt broodnodige facelift en iets hoger prijskaartje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen