De heerlijke easter eggs in de trailer van Indiana Jones 5

Films & Series Dennis Mons 2 dec 2022
Leestijd: 5 minuten

We wisten natuurlijk al enige tijd dat er een vijfde Indiana Jones-film uit zou komen. Gisteren is de eerste trailer (en de titel) gedropt. En WANT-redacteur Dennis Mons heeft zich er als grote fan even over gebogen om easter eggs en leuke feitjes op te snorren.

Laat ik voorop stellen: ik stond niet te springen om de aankondiging van Indiana Jones 5 (oftewel The Dial of Destiny, zoals de titel officieel nu heet). En toch kietelt de eerste trailer me op de juiste plekjes.

Indiana Jones and The Dial of Destiny easter eggs

Als ik zeg dat ik een Indiana Jones-fan ben is nogal een understatement. Op de originele Star Wars-trilogie na is het wellicht dé trilogie die ik het meest gekeken heb. Ja, zelfs meer dan The Lord of the Rings want daar moet je bijna een vakantie voor uittrekken. Hoe dan ook: ik had bijna de Indy-hoed gekocht op de Skywalker Ranch (even opscheppen mag heus).

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (deel 4) was voor mij dan ook een merkwaardige puinhoop met een veel te oude Harrison Ford in de hoofdrol, met nogal onzinnige hoepla over buitenaardse wezens.

En dat ik het plot stom vond zegt wat, aangezien de beste Indiana Jones-film ging over de goddelijke krachten van de Ark van het Verbond (The Raiders of the Lost Ark). Ook niet heel geloofwaardig, edoch intrigerend.

In de trailer van waarschijnlijk de laatste Indiana Jones-film zien we echter zowel een jonge Indiana Jones (dankzij CGI) als wel een oude Indy die echt geen zin meer heeft in epische avonturen. En toch gaat ‘ie samen met zijn vriend Sallah (gespeeld door John Rhys-Davies) wederom op pad. En als je goed oplet is het best wel een epische teaser vanwege deze easter eggs en feitjes.

#1 Tijdstip in de film

We weten dat de film zich gaat afspelen in 1969 (nice). Desondanks neemt Indy het weer wederom op tegen ex-Nazi’s die mede-verantwoordelijk waren voor de maanlanding.

Dit is overigens een feit, want in 1945 werden Nazi’s ingezet voor Operation Paperclip van NASA die Amerika hielpen om als eerste op de maan te staan.

#2 Mads Mikkelsen speelt Jürgen Voller

De briljante Deense acteur Mads Mikkelsen speelt de ex-Nazi Voller die gebaseerd is op Wernher von Braun. Deze wetenschapper hielp Amerika met het ontwikkelen van de B2-raketaandrijving.

Mads Mikkelsen, Indiana Jones
Gezellige kerel, die Voller. (Afbeelding: Disney)

#3 De Dial of Destiny?

Wat precies de Dial of Destiny is blijft gissen, maar we kunnen best aannemen dat het gaat om een artifact dat realiteit kan veranderen.

#4 Indiana heeft een peetdochter

In promotiemateriaal van The Dial of Destiny zien we dat Indiana nog steeds een trouwring draagt, en dus waarschijnlijk nog steeds getrouwd is met Marion. Verder is bekend dat Phoebe Waller-Bridge (die ook L3-37 is in Solo: A Star Wars Story) de peetdochter van Indiana speelt.

#5 Het curieuze shot van een ruimteschip?

In de trailer is een shot te zien waarin enkele mensen op grote snelheid door de sterren schieten. Het shot doet zelfs denken aan Harrison Ford als Han Solo in Star Wars. Is dít de indicatie van tijdreizen? Het zou heel goed kunnen.

Indiana Jones
Herkenbaar shot. (Afbeelding: Disney)

#6 Veel Flashbacks

Zoals gezegd zien we meerdere malen flashbacks van een jongere Indiana Jones. Zo zien we hem in gevangenschap in een Nazi-uniform wat kan refereren aan zowel The Raiders of the Lost Ark alsook The Last Crusade.

Daarnaast wordt er in de trailer rondgecrosst in een riksja wat wellicht refereert aan Raiders of Temple of Doom?

#7 Indiana Jones-trilogie: magische bioscoopfilms

Indiana geeft in de trailer aan dat hij niet in magie gelooft, maar veel dingen heeft gezien die niet te verklaren zijn. Daarnaast zegt hij:

Harrison is overigens geen groot fan van in iets wat niet kan. Zo getuige het bezoek van illusionist David Blaine bij hem thuis.

#8 Harrison is een oude knar als Indiana Jones

Nogmaals zijn er zorgen dat Ford niet bepaald meer op je juist leeftijd is om Indiana nog wat actie in te pompen. De beste man is immers 80 en was niet bepaald een flexibel gebeuren in The Kingdom of the Crystal Skull. Aangenomen wordt dan ook dat Indy aan het einde van deze film richting het licht aan het einde van de tunnel vertrekt.

Aan de andere kant: hij overleefde een atoombom door in een vriezer te gaan zitten, met een opblaasboot uit een vliegtuig te springen en aan de loop van een Nazi-tank te hangen in een woestijn. Komt vast goed.

#9 Heerlijke referentie aan Raiders of the Lost Ark

In de laatste scène in de trailer staat Indiana driftig (maar bekwaam) met zijn zweep te klakken naar een groep baddies met pistolen. Dat is honderd procent een referentie aan de scene in Raiders waarin hij direct iemand neerknalt die pompeus met zijn zwaard loopt te zwaaien.

#10 Regie van Indiana Jones is in prima handen

Hoewel de beste Indiana Jones-films geregisseerd zijn door Steven Spielberg (ik reken Kingdom even niet mee), is Indiana Jones the Dial of Destiny nu in goede handen. Hoewel Martin en Denis Villeneuve (die laatste maakte Blade Runner 2049) hebben gepitched om de film te maken, staat nu toch James Mangold aan het roer.

Mangold maakte onder andere Copland, Logan, Walk the Line en Ford vs. Ferrari. Met andere woorden wat kan er misgaan?

Hebben jullie zin in Indiana Jones and the Dial of Destiny? Laat het weten in de comments.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen