Hoe een verborgen instelling apps van je iPhone verwijdert

Smartphones Sam Dille 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoewel je vast al jaren een iPhone gebruikt, kan de smartphone je nog steeds verrassen. Er is namelijk een opvallende instelling die voor veel iOS-gebruikers nog onbekend is. De functie verwijdert zelf apps van je telefoon.

Naast een aantal manieren om de batterij van je iPhone langer mee te laten gaan, heeft Apple ook een manier gevonden om de gebruikte opslagcapaciteit te beperken. De functie in kwestie heet Ruim apps op en die is eigenlijk best wel handig.

Bizarre functie op je iPhone verwijdert apps

Ruim apps op zie je waarschijnlijk makkelijk over het hoofd als je door de instellingen van je iPhone scrolt. De functie zit immers diep verborgen. Als je deze functie hebt ingeschakeld, gaat je smartphone, als er een tekort aan opslagruimte is, op zoek naar apps die je niet veel gebruikt. Die verwijdert hij automatisch om extra opslagruimte vrij te maken.

Op momenten dat je wanhopig op zoek bent naar extra opslag, kan Ruim apps op handig zijn. Maar het is ook te begrijpen dat je het vervelend vindt dat apps zonder pardon van je iPhone verdwijnen. Gelukkig blijven je gegevens en documenten bewaard. Dus je kunt de app gewoon opnieuw installeren en gebruiken. Je moet misschien wel opnieuw inloggen en wat instellingen aanpassen. Daarna werkt alles weer zoals normaal.

iOS 18 geeft iPhone-apps Notities, Foto's en Mail mogelijk een make-over
(Afbeelding: Amanz)

Op deze manier kun je verwijderde apps terugkrijgen

In de instellingen kun je makkelijk zien welke apps zijn verwijderd. Je kunt ze vervolgens opnieuw instellen. Ga eerst naar de instellingen van je iPhone. Kies ‘Algemeen’ en druk op ‘Opslag’. Scrol naar beneden en zoek naar apps met een iCloud-symbool. Tik op het pictogram om de app opnieuw te installeren.

Wil je liever via een andere manier aan meer opslag komen op je iPhone? Probeer dan wat oude foto’s en video’s te verwijderen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een goede back-up hebt gemaakt op iCloud of een andere cloudservice. Mediabestanden kunnen enorme hoeveelheden bestandsruimte op smartphone innemen.

Zo zet je de functie op je iPhone uit

Ben je geen fan van de functie, dan kun je hem gelukkig binnen een paar klikken uitzetten. Hiervoor ga je naar de instellingen en kies je voor ‘App Store’. Scrol naar beneden tot je functie ziet en zet de schakelaar uit.

Een kleinere opslag is niet alleen goed voor de prestaties van je smartphone, maar ook voor de kwaliteit van de batterij. Er zijn nog een paar andere dingen die je kunt doen om de accu van je toestel gezond te houden. We leggen er een paar voor je uit in dit artikel:

Batterij iPhone gaat dankzij simpele tips heel veel langer mee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen