Deze instellingen van je soundbar wil je altijd aanpassen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fphoto-1694032007593-8ead82259b11.jpg)
Elke techliefhebber waardeert het krachtige geluid van een soundbar. Maar met de juiste instellingen kun je de audio nóg beter afstemmen op jouw voorkeuren.
Soundbars zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze zijn compact, betaalbaar en zorgen voor een flinke upgrade van het tv-geluid zonder dat er een compleet homecinema-systeem nodig is. En dat wordt in de toekomst misschien nóg beter met nieuwe instellingen.
Maar zodra een soundbar uit de doos komt, is het geluid vaak nog niet optimaal. Gelukkig zijn er een aantal instellingen die je kunt aanpassen om de luisterervaring naar een hoger niveau te tillen. Wij nemen het belangrijkste met je door.
Waarom je een soundbar opnieuw wilt instellen
Het menselijk oor is in staat om geluiden te horen tussen de 20 Hz en 20.000 Hz. Wanneer bepaalde frequenties uit balans zijn, kan dat de hele luisterervaring verstoren. Soundbars bevatten meestal tussen de 2 en 8 luidsprekers, die elk specifieke frequenties produceren. Hierdoor kan er soms een disbalans ontstaan in het geluid.
Standaardinstellingen zijn niet altijd ideaal, maar door een paar aanpassingen te doen, kan je het geluid flink verbeteren. Hier komen een paar voorbeelden.
Equalizer-instellingen (EQ)
De equalizer, oftewel EQ, is een essentieel hulpmiddel om de geluidskwaliteit te optimaliseren. Hiermee kunnen de lage, midden- en hoge tonen worden aangepast, zodat het geluid beter aansluit bij jouw voorkeuren.
De EQ-instellingen zijn meestal te vinden in de soundbar-app of via de afstandsbediening. Het afstemmen van de bas, middentonen en hoge tonen kan eenvoudig door verschillende soorten muziek af te spelen. Jazz of bluegrass zijn goede testgenres, omdat ze instrumenten bevatten die verschillende frequentiegebieden beslaan. Ook actiefilms en tv-series met veel dialogen kunnen helpen om de ideale instellingen te bepalen.
Geluidsmodi: eenvoudige optimalisatie voor je soundbar
Voor wie geen zin heeft om handmatig de EQ-instellingen aan te passen, bieden de meeste soundbars vooraf ingestelde geluidsmodi. Deze modi passen automatisch de instellingen aan op basis van het type content.
Zo zijn er bijvoorbeeld dialoogmodi, die de middenfrequenties versterken zodat stemmen beter verstaanbaar zijn. Andere modi zijn geoptimaliseerd voor films, muziek of gaming. Door de verschillende modi uit te proberen, kun je snel bepalen welke het beste past bij jouw voorkeur.
Software-updates: essentieel voor optimale prestaties
Net als andere moderne apparaten hebben soundbars firmware-updates nodig om optimaal te blijven presteren. Regelmatige updates zorgen ervoor dat de soundbar beschikt over de nieuwste geluidsverbeteringen en bugfixes. Het is daarom verstandig om regelmatig te controleren of er updates beschikbaar zijn.
De juiste kabels maken het verschil
Hoewel dit geen instelling is, heeft de keuze van kabels een grote invloed op de geluidskwaliteit. Bluetooth is handig, maar een bekabelde verbinding zorgt voor een betere overdracht van geluid zonder verlies van details.
Een HDMI-kabel die hoogwaardige audioformaten zoals Dolby Atmos ondersteunt, is de beste keuze voor een optimale geluidservaring. Dit maakt vooral bij surround sound een merkbaar verschil.