Gebruik je deze internetbrowser, dan ben je volgens Google het doelwit van Noord-Korea

Apps Jeroen Kraak 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Iedereen op de wereld gebruikt een internetbrowser, of het nu Google Chrome, Safari of Firefox is. Eentje kun je echter beter niet gebruiken, want Noord-Korea heeft het dan op je voorzien.

De internetbrowser is waarschijnlijk hetgeen wat je het meest op je computer gebruikt. Je gaat er mee naar websites, checkt er je e-mail mee en plant jouw route. Het is daarmee een ideaal doelwit voor hackers. Zo ziet Noord-Korea het ook als een ideaal manier om te hacken volgens Google.

Google waarschuwt gebruikers van deze internetbrowser

De meeste mensen gebruiken Chrome van Google als internetbrowser. Als je die hebt, hoef je niet bang te zijn, want Noord-Korea heeft het niet daarop voorzien. Het slachtoffer is namelijk bijzonder te noemen. Het land maakt namelijk gebruik van een zwakheid in Internet Explorer. Ja die bestaat nog!

Gebruik je Internet Explorer? Dan moet je daar zo snel mogelijk mee stoppen, volgens Google. De internetbrowser wordt niet meer ondersteund door Microsoft en dus het gevoelig voor hackers, zoals die uit Noord-Korea. Wil je toch een Microsoft internetbrowser? Stap dan over naar Edge. Die browser werkt ook nog eens veel beter. Je kunt ook kiezen voor Google Chrome.

Internet Explorer
Internet Explorer (Afbeelding: Microsoft)

Noord-Korea gebruikt een lek

Het beveiligingslek is te vinden in de JavaScript-engine van Internet Explorer, meldt Google. Ondanks dat Microsoft het niet ondersteunt, maakt Office er wel gebruik van bij JavaScript. Daardoor is het voor Noord-Korea mogelijk om via het lek malware of schadelijke code te gebruiken.

Volgens Google gebruikt Noord-Korea het gat in de internetbrowser om aanvallen uit te voeren op beleidsmakers, journalisten, mensenrechtenactivisten, Noord-Koreaanse overlopers en Zuid Koreanen met Internet Explorer in het algemeen.

Google zegt dat Microsoft het gat in Internet Explorer nog niet heeft gedicht. Toch betekent het niet dat Microsoft dit niet meer gaat doen. Gaten die waar een zelfde soort malware gebruik van maakte dichtte het bedrijf vorige maand nog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen