iOS 17.5 nu beschikbaar voor je iPhone, maar wat heb je er aan?

Smartphones Jeroen Kraak 14 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple heeft iOS en iPadOS 17.5 gelanceerd. Deze nieuwe functies krijgen je iPhone en iPad na de nieuwe update.


Aanstaande vrijdag worden de nieuwe iPad Pro en Air geleverd. Net daarvoor heeft Apple nu iOS 17.5 en iPadOS 17.5 gelanceerd, wat nieuwe functies betekent voor iPhone en iPad.

Maar wat zijn die nieuwe functies van iOS 17.5 en iPadOS 17.5 precies? Wij nemen het met je door.

Belangrijke veranderingen voor je iPhone in iOS 17.5

Vanaf nu zijn iOS 17.5 en iPadOS 17.5 te downloaden. Als je automatische updates hebt ingeschakeld, hoef je helemaal niets te doen. Als je echter meteen de update wilt installeren, ga je naar Instellingen > Algemeen > Software-update. En we begrijpen goed dat je dat wilt, want er komen belangrijke veranderingen aan.

iPhone-apps downloaden via websites met iOS 17.5

Dit is misschien wel de belangrijkste nieuwe functie voor je iPhone. Het is vanaf nu mogelijk om apps van websites te downloaden, dus je hoeft niet meer de App Store te gebruiken. Deze functie geldt echter alleen voor gebruikers uit de Europese Unie, omdat Apple hiertoe gedwongen is door de Digital Markets Act van de EU.

iOS 18: deze functies komen dit najaar naar je iPhone
De iPhone 15 Pro Max. (Afbeelding: Unsplash)

Dat betekent echter niet dat alles in één keer te downloaden is, want apps moeten nog steeds door het autorisatieproces van Apple. Het grote voordeel voor app-makers is dat ze geen commissie meer aan Apple hoeven te betalen.

Daartegenover staat echter wel een Core Technologie Fee van 50 eurocent. Daarnaast moeten ontwikkelaars langer dan twee jaar lid zijn van het Apple Developer Program en moeten er in het voorgaande jaar meer dan een miljoen installaties van iOS-apps van de maker zijn geweest.

Deze functie is op dit moment alleen uitgerold voor de iPhone. Op de iPad zal deze later beschikbaar komen.

Tracker-waarschuwingen van derden op iPhone en iPad

Deze nieuwe iPhone-functie wordt al lang verwacht. Je krijgt vanaf iOS 17.5 en iPad 17.5 een melding wanneer iemand je volgt met een tracker zoals een AirTag of een Tile.

Apple en Google willen AirTag stuk minder gevaarlijk maken
De AirTag. (Afbeelding: Nikita Ogney / Unsplash)

Apple en Google hebben samengewerkt aan een oplossing om stalkers voor te zijn. Als bijvoorbeeld iemand een tracker in je tas of auto heeft verstopt, krijg je de volgende melding: “Je kunt dit item uitschakelen en voorkomen dat het zijn locatie deelt met de eigenaar. Volg hiervoor de instructies op de website van de fabrikant van de eigenaar.

Je iPhone detecteert wanneer een Bluetooth-tracker met je meebeweegt terwijl die niet van jou is. Het maakt niet uit van welke fabrikant deze is en op welk besturingssysteem deze draait. Dit geldt dus ook voor een Android-tracker.

Reparatiestatus

Dit is een functie die je nooit hoopt te gebruiken op je iPhone, maar het is wel verdomd handig dat die er is in iOS 17.5. Straks is het niet meer nodig om de Zoek mijn-functie van de iPhone uit te schakelen als je ‘m opstuurt voor reparatie.

Er is nu een speciale reparatiemodus waarmee Apple kan detecteren dat de persoon die de reparatie aanvraagt ook echt de eigenaar van de iPhone is. Ondertussen blijft de iPhone traceerbaar voor de eigenaar tijdens de reparatie.

Deze nieuwe functie kun je inschakelen in de Zoek mijn-app voordat je ‘m opstuurt voor reparatie.

Nieuwe Podcast-widget

Voor de podcastluisteraars onder ons heeft Apple nu een leuke widget toegevoegd aan iOS 17.5 en iPadOS 17.5. Deze kan worden toegevoegd aan het startscherm of het vergrendelscherm, waardoor het artwork van de podcast daarop te zien is.

Nieuwe Pride-achtergrond

Ter ere van de LGBTQ+-gemeenschap heeft Apple een nieuwe achtergrond voor je iPhone en iPad gemaakt, de Pride-pracht genaamd. Deze is te vinden via Instellingen > Achtergrond.

Beter scannen met je iPad

Speciaal voor de nieuwe iPad Pro en Air heeft Apple een functie toegevoegd voor het scannen van documenten. Dit moet nu nog makkelijker kunnen op de nieuwe apparaten.

Geniale tip brengt Android’s Circle to Search naar de iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen