Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Smartphones 12 sep 2023
Leestijd: 7 minuten

iPhone 15-evenement: dit presenteerde Apple allemaal tijdens Wonderlust

Het is zover: tijdens Wonderlust presenteert Apple de iPhone 15- en de nieuwe Apple Watch-modellen. In dit artikel zie je alles voorbijkomen wat het bedrijf presenteerde.

Het jaarlijkse feestje voor de Apple-fans is weer bezig. Hoewel we tijdens WWDC 23 al de Apple Vision Pro en verschillende functies van iOS, watchOS en alle andere besturingsprogramma zagen, kijken veel mensen toch vooral uit naar de presentatie van de iPhone 15. Maar wat kan die en alle andere gadgets die Apple aankondigt. Wij nemen het met je door.

Apple Watch Series 9

Als eerste komt de Apple Watch Series 9 aan bod. Qua uiterlijk lijkt die geen spat veranderd. Toch is er genoeg nieuws. Er komt onder andere nu ook een roze model. Binnenin zit de S9 chip. Het heeft 5,6 miljard transistors, waardoor die flink beter presteert. Ook de GPU is bovendien flink sneller.

Apple Watch Series 9
De kleuren van de Apple Watch Series 9 (Afbeelding: Apple)

Het scherm van de Apple Watch 9 heeft een helderheid van 2000 nits. Bovendien wordt het nog makkelijker om het horloge op te sporen, door de tweede generatie ultrabreedband chip.

Op een volle batterij gaat het apparaat 18 uur mee. Ook Siri werkt flink sneller op het nieuwe model doordat de neural engine op het apparaat zit. Daardoor is die ook nog eens accurater. bovendien kan je Siri nu ook vragen naar je gezondheid, een nieuwe functie. Eerst alleen nog in het Engels en Mandarijn, maar later moeten ook andere talen dit ondersteunen.

Double Tap

Ook komt er een andere nieuwe functie naar Apple Watch. Het bedrijf noemt het Double Tap. Door te knijpen met je duim en wijsvinger kun je bijvoorbeeld een telefoongesprek opnemen. Je hoeft de Apple Watch dus niet aan te raken om ‘m te besturen. Ook kun je daarmee de kroon besturen en door je widgets scrollen.

Door middel van het algoritme weet de Apple Watch wat je bedoelt met de beweging. Double Tap is vanaf volgende maand beschikbaar.

Apple zet vol in op recycling

Voor de Series 9 worden gerecyclede grondstoffen gebruikt. Den aan kobalt, goud, aluminium en tin. Bovendien wil Apple benadrukken dat het voor de productie van de Apple Watch 100 procent groene energie gebruikt. Het is het eerste CO2 neutrale product van Apple. Hij is verkrijgbaar vanaf 449 euro.

Apple Watch Series 9
(Afbeelding: Apple)

Bovendien komt Apple met een nieuw bandje. Het noemt het FineWoven. Het geeft een suede-gevoel, maar is niet van leer, wat beter is voor het milieu. Daarnaast werkt het opnieuw samen met Hermes voor vier andere bandjes voor de Apple Watch. Deze zijn in opvallende kleuren. Met de speciale wijzerplaat van Hermes, maakt het de look helemaal af. Ook de Nike-bandjes worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Apple watch Ultra 2

Apple komt dit jaar met een nieuwe versie van de Apple Watch Ultra. Ook deze krijgt dezelfde chips als die van de Apple Series 9. Wel heeft dit model zelfs een scherm van 3000 nits, nog meer helderheid dus.

Apple Watch Ultra 2
De Apple Watch Ultra 2 (Afbeelding: Apple)

Bovendien heeft het model een nieuwe wijzerplaat met nog meer overzicht. Nachtmodus kan daarbij automatisch worden ingeschakeld.Op een volle batterij gaat de Apple Watch Ultra 2 36 uur mee en in Lower Power modus zelfs 72 uur.

Op dit moment wordt de kast van de Apple Watch Ultra 2 van 95 procent gerecycled titanium. Daarnaast krijgen de bandjes ook een aantal nieuwe kleuren. Voor 899 euro haal je ‘m in huis.

Apple Watch Ultra 2
(Afbeleding: Apple)

iPhone 15

Na de Apple Watch-modellen is het tijd voor de iPhone 15. Wat meteen opvalt is dat de gewone modellen nu ook het Dynamic Island hebben. Een functie die we eerder zagen bij de 14 Pro.

De 15 krijgt daarnaast een OLED Super Retina XDR-scherm. Deze heeft een helderheid van 2000 nits. Bovendien is dat scherm ook nog eens sterker met het ceramic shield. Je kiest uit de 6.1 inch normale iPhone 15 of 6.7 inch voor de 15 Plus. De telefoon is verkrijgbaar in het roze, geel, groen, blauw en zwart.

iPhone 15 Apple
Nieuwe kleuren (Afbeelding: Apple)

Het nieuwe camerasysteem heeft een 48 MP hoofdcamera. Daarnaast zit er ook een 12 MP telefotolens op de achterkant. Zelfs in het donker moet je hiermee geweldige foto’s kunnen maken. De kleuren zijn volgens Apple nog rijker.

Apple heeft ook gewerkt aan de portretmodus. Je hoeft hiervoor niet meer te schuiven, de telefoon weet automatisch wanneer je een portret maakt. Zelfs met honden en katten. Daarnaast heb je ook focus en diepte-controle. Hierbij kun je zelfs als de foto is gemaakt switchen waar de diepte moet liggen. Ook in de vernieuwde nachtmodus moeten kleuren nog beter uitkomen.

De iPhone 15 krijgt de A16-chip die je al kent uit de 14 Pro. De batterij moet een hele dag meegaan. Die van de 15 Plus heeft een nog grotere batterij, waardoor die langer meegaat.

USB-C

De iPhone 15 heeft de tweede generatie ultrabreedbandchip. Hierdoor kan die nog makkelijker communiceren met andere apparaten. Zelfs van 3 keer verder weg dan dat het vorige model kan. Doordat het toestel je stem nog beter herkent, worden ook telefoongesprekken beter. Ook is het mogelijk om te bellen met stemisolatie.

IPhone 15 krijgt flink veel nieuwe voordelen dankzij USB-C
(Afbeelding: Apple)

En daar is die dan eindelijk: de USB-C poort. Bovendien krijgt ook de case van de AirPods Pro 2 een USB-aansluiting. Dat betekent dat je de nieuwe oplader voor zowel de iPhone, iPad, AirPods Pro 2 en Mac kunt gebruiken.

De iPhone 15 kost hier 969 euro en de 15 Plus start bij 1.119 euro.

iPhone 15
(Afbeelding: Apple)

iPhone 15 Pro

De nieuwe iPhone 15 Pro wordt in plaats van roestvrij staal nu gemaakt van titanium, dat je kent van de Ultra. Apple kiest voor titanium voor de iPhone 15 Pro omdat het sterk, duurzaam en licht is.

Daarnaast heeft deze 15 Pro ook de actieknop waar lang over werd gespeculeerd. Deze vervangt de slider aan de zijkant. Je kunt ‘m nog steeds gebruiken om je telefoon op stil te zetten. Echter heb je nu ook toegang tot meerdere functies waarvoor je de knop gebruikt. Denk aan het opnemen van een spraakmemo.

Het Dynamic Island geeft nu ook visuele feedback.Natuurlijk zijn ook weer bekende functies als Pro Motion en het always on display present.

Actieknop van iPhone 15 Pro kan op deze manier meer taken uitvoeren
Daar is de actieknop! (Afbeelding: Apple)

De nieuwe A17-chip

Onder de motorkap van de iPhone 15 Pro vind je de A17-chip. Deze heeft 19 miljard transistoren. Het is de eerste 3nm-chip in een telefoon. De CPU heeft 6-performance cores die 10 procent sneller zijn dan zijn voorganger. De neural engine is zelfs 2 keer zo snel. De nieuwe GPU heeft 6 cores die 20 procent sneller is dan de voorganger.

De USB-C-poort heeft een snelheid van 10 GB per seconde. Dat zorgt voor 20 keer meer overdracht dan USBC 2.

De Pro heeft een afmeting van 6.1 inch en de Pro Max heeft een afmeting van 6.7 inch. Het heeft dunnere schermranden dan diens voorganger. Ook zegt Apple dat het toestel het sterkste scherm heeft op de gehele markt.

A17 chip Apple
(Afbeelding: Apple)

Het scherm ondersteunt ook ray tracing, die vier keer beter is dan op de A16-chip. Daarmee wil Apple de iPhone 15 Pro nog geschikter maken voor gamen. Apple brengt zelfs Resident Evil-games en de nieuwe Assassin’s Creed naar het toestel.

De camera van de iPhone 15 Pro

De iPhone 15 Pro heeft een verbeterde 48 MP hoofdcamera, met een grotere sensor. Hierdoor moet die nog beter presteren in situaties met weinig licht. Je schiet nu foto’s in 24 mm, 28 mm en 35 mm focus. Je kiest zelf je standaard.

De nieuwe camera in de Pro Max heeft een 5x zoom telefotocamera. Deze schiet met een focus van 120 mm. Dit soort camera’s hebben normaal enorme lenzen nodig, maar door de speciale tetrapism-design is dit mogelijk. Daarnaast is ook de 12 MP ultragroothoeklens present. Deze is ook weer verder verbeterd.

Apple onthult de iPhone 15 en 15 Pro met deze nieuwe functies
Tijd voor een kiekje! (Afbeelding: Apple)

Het het filmen doe je als een echte professional op de iPhone 15 Pro. Het kan in 4K60 Pro Res filmen. Hiermee moeten meeslepende slowmotions mogelijk zijn.

Het is nu zelfs mogelijk om met de iPhone 15 Pro in 3D te filmen als je de telefoon een kwartslag draait. Dit is natuurlijk bedoeld voor de Apple Vision Pro, zodat je momenten opnieuw in 3D kunt beleven.

De iPhone 15 Pro heeft een vanafprijs van 1.229 euro. De 15 Pro Max gaat minimaal 1.479 euro kosten. Vanaf vrijdag kun je ‘m pre-orderen waarna die op 22 september wordt geleverd.

Apple iPhone 15 Apple
De gehele line-up (Afbeelding: Apple)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!