iPhone 15 kopen of is het slimmer om op de iPhone 16 te wachten?

Smartphones Sam Dille 7 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Twijfel je tussen de iPhone 15 en de iPhone 16? Wij helpen je uit de brand met een snelle vergelijking tussen beide toestellen.

Eerlijk is eerlijk: de laatste jaren zijn iPhones nauwelijks veranderd. Daarom is het kopen van het nieuwste model niet meer zo aantrekkelijk als een tijdje geleden. Toch gaan er een aantal geruchten rond over de iPhone 16 die best lekker klinken.

Ben je op dit moment toe aan een nieuwe iPhone, dan is de keuze tussen de 15 en 16 misschien wel lastig. Daarom hebben we beide modellen voor je vergeleken, zodat je makkelijker een beslissing kunt maken.

iPhone 16 vs iPhone 15: ontwerp en de camera

De nieuwe iPhone 16 ziet er waarschijnlijk anders uit dan zijn voorgangers, met een camera-opstelling, zoals je die kent van de iPhone 12. Er komt naar verwachting een nieuwe ‘Capture Button’ om foto’s en video’s te maken.

Het scherm heeft dezelfde grootte als de iPhone 15, maar met een 60Hz-verversingssnelheid. Dat zou wel jammer zijn, want dit is een stuk minder dan bij de meeste Android-smartphones. Maar het scherm van de nieuwe smartphone is misschien wel zuiniger en biedt een betere helderheid dankzij micro-lenstechnologie.

Foto verwijderd op je iPhone of Android? Zo tover je 'm weer terug
Tijd voor een kiekje! (Afbeelding: Apple)

Met de iPhone 15 introduceerde Apple een gloednieuwe 48MP hoofdcamera, naast de 12MP ultragroothoeklens die al op de telefoons zat. Nu kan de iPhone veel gedetailleerdere foto’s maken door bij elke klik meer informatie vast te leggen.

Met de nieuwe 48 MP-sensor kun je nu twee keer inzoomen met een beeldkwaliteit die bijna net zo goed is als bij een aparte zoomcamera. Waarschijnlijk zal de iPhone 16 deze camerasetup behouden. Maar de Pro-modellen krijgen naar verwachting wel een flinke upgrade op cameragebied.

Zo zit het met de prestaties

Het gerucht gaat dat de iPhone 16 een nieuwe chip krijgt. Het zal niet de A17 Pro-chip zijn zoals op de iPhone 15 Pro en Pro Max. In plaats daarvan zou de smartphone een A17-chip kunnen gebruiken, die is gemaakt met het minder goede N3E-proces van TSMC. Dit helpt Apple de kosten laag te houden.

Volgens insiders zullen alle modellen in de iPhone 16-serie worden aangedreven door chips uit de A18-serie, mogelijk gemaakt met het N3E-productieproces. De Pro-modellen krijgen misschien een extra GPU-kern.

iPhone-kabels worden snel geel, maar waarom is dat eigenlijk zo?
(Afbeelding: Daniel Gotteswinter)

Apple verhoogt misschien ook het RAM-geheugen van de iPhone 16 van 6GB naar 8GB. De opslagopties blijven waarschijnlijk hetzelfde: 128GB, 256GB en 512GB. Verder zou de nieuwe smartphone wifi 7-technologie kunnen hebben, en een door Apple gemaakt 5G-model voor betere prestaties en efficiëntie.

Er wordt gesuggereerd dat Apple de prijs van de aankomende iPhone 16 kan opkrikken. Volgens een DigiTimes-rapport zou de nieuwe smartphone Pro zo’n 200 dollar duurder kunnen zijn dan de iPhone 15 Pro. Maar er is nog geen informatie over hoe dit de prijs van het instapmodel zal beïnvloeden.

Kun je beter wachten op de iPhone 16 of nu een iPhone 15 kopen?

Als alle gelekte info klopt, zal de nieuwe iPhone 16 niet veel beter zijn dan de iPhone 15. Dus als je overweegt een nieuwe iPhone te kopen, is het waarschijnlijk prima om gewoon voor de standaard iPhone 15 te gaan.

Heb je al een iPhone 15, dan is overstappen naar de 16 niet echt de moeite waard. Tenzij je fan bent van de cameraopstelling van de iPhone 12. Dit is natuurlijk enkel gebaseerd op geruchten. Wie weet verrast Apple ons dit najaar met een aantal fantastische functies, en blijkt de smartphone toch de moeite waard.

Het iPhone 16-gerucht dat maar terug blijft komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen