We hadden het mis: ProMotion niet dé truc voor je iPhone-batterij

Smartphones Sam Dille 8 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Wie een iPhone 15 Pro (Max) of ander Pro-model van de laatste jaren in huis heeft, weet maar al te goed wat Promotion doet. Eerder dacht ook de redactie van WANT dat het voornamelijk het leegzuigen van de batterij was, maar niets blijkt minder waar. Ja, we hadden het mis.

De iPhone 15 Pro-modellen hebben een batterij die, in sommige gevallen, nog wel eens snel leeg kunnen zijn. Het leek ons een tijdje geleden daarom een goed idee om je te vertellen dat ProMotion dé manier was om daar een einde aan te maken.

Het beeldscherm met 120Hz lijkt in eerste instantie, door de hoge verversingssnelheid, een batterijvretende functie. Maar dat valt uiteindelijk allemaal wel mee.

Het ProMotion-scherm van de iPhone 15 Pro (Max)

Het is in de instellingen van je iPhone mogelijk om de verversingssnelheid aan te passen. Zo is er een mogelijkheid om deze te beperken tot 60Hz, zodat het scherm iets minder soepel loopt.

In theorie is dat een uitstekende manier om batterij te besparen, zoals we je eerder dus al konden vertellen. Zeker doordat die verversing bijzonder flexibel is, waardoor je iPhone op de achtergrond eigenlijk constant bezig is.

iPhone 15 Pro camera
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Maar de vraag is dus: is dit wel echt het geval?

Verbruikt ProMotion écht zoveel batterij als je denkt?

Jason Cross, redacteur bij de Amerikaanse nieuwssite Macworld’s, was nieuwsgierig en deed wat testen. Hij concludeerde dat de batterij ongeveer 5 procent langer meegaat als het ProMotion-scherm uitstaat.

Maar in de praktijk merk je hier eigenlijk heel weinig van. Het enige moment waarop Cross een groot verschil in batterijduur merkte, was tijdens het langdurig spelen van games in ProMotion.

Cross merkte op dat de batterijduur ongeveer halveert, als je ProMotion gebruikt tijdens het gamen. Dit kan mogelijk komen door intensiever GPU-gebruik en de snellere framesnelheid.

Het kan daarom handig zijn om ProMotion uit te schakelen als je zonder stroom gamet op een iPhone 15 Pro. Maar over het algemeen kun je het 120Hz-scherm gewoon aan laten staan.

Handige verborgen functie op de iPhone 15

De camera is een van de beste onderdelen van de nieuwe iPhone 15 Pro. Maar je kan hem nóg beter maken dankzij iOS 17. Als je betere of rechtere foto’s wilt maken, heeft de Camera-app op je iPhone een verborgen functie die je kan helpen. Het is een soort hulpsteun, die aangeeft wanneer je een rechte foto maakt. Door te trillen en een gele markering te geven.

Om deze functie in te schakelen ga je naar de instellingen van je smartphone en druk je op ‘Camera’. Hier schakel je ‘Niveau aan onder Compositie’ in. Nu zie je een onderbroken rechte lijn op je scherm als je een foto maakt. Pas je telefoon aan totdat de lijn geel wordt en je weet dat je foto recht is.

Wil je meer van dit soort verborgen functies ontdekken? We hebben er een aantal voor je klaar staan in onderstaand artikel:

Wie een nieuwe iPhone 15 heeft wil deze verborgen functies direct instellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen