Apple noemt deze iPhone ‘vintage’ en dit zijn de gevolgen

Smartphones Jeroen Kraak 3 jun 2024
Leestijd: 1 minuut

Het is alleen vintage als het werkt, anders is het gewoon oude rommel.

De iPhone 5s, gelanceerd in september 2013, krijgt al jaren geen iOS-updates meer. De kans is klein dat je nog een goed werkend exemplaar hebt. Apple beschouwt dit toestel als vintage en verouderd en dat heeft enkele gevolgen.

Vintage betekent dat Apple geen onderdelen meer maakt voor het product. Gaat je iPhone 5s stuk, dan is het dus onmogelijk om ‘m nog te repareren. Je kan sowieso niet meer bij Apple zelf terecht en je moet geluk hebben als een onofficiële reparateur nog een onderdeel heeft liggen.

Dit gebeurt er als Apple producten als vintage labelt

Mocht je nog een iPhone 5s hebben, dan adviseren wij om het toestel in je vitrinekast te zetten en te denken aan al die mooie momenten die jullie samen hebben beleefd. Misschien is het bij een telefoonwinkel nog mogelijk om het toestel te laten repareren, maar onderdelen worden snel schaars.

De laatste software-update voor het toestel was iOS 12 in 2018. Dat betekent ook dat er steeds minder apps op die smartphone kunnen draaien en dat de beveiliging steeds verder zal rammelen. We zijn inmiddels aanbeland bij iOS 17 en iOS 18 staat voor de deur.

Apple noemt deze iPhone 'vintage' en dit zijn de gevolgen
(Afbeelding: Christian Allard/Unsplash)

Naast de iPhone 5s gaan nog meer gadgets met pensioen

De iPhone 5s niet het enige product dat Apple labelt als vintage. Ook de zesde generatie iPod touch uit 2015 en de 21,5-inch iMac uit 2015 worden nu zo aangeduid. Ook die kan je dus niet zomaar meer repareren als je ze wil blijven gebruiken.

De iPhone 5s was een bijzonder toestel in de geschiedenis van Apple. Het was de eerste iPhone met een 64-bit processor en ook het eerste Apple-product met een vingerafdrukscanner in de homeknop. Hoewel praktisch iedere nieuwe iPhone Face ID heeft, is Apple’s vingerafdrukscanner nog niet verdwenen. Hij zit bijvoorbeeld nog in de bij de nieuwe iPad Air.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen