iPhone of Android? Deze smartphones hebben de beste camera

Smartphones Sam Dille 9 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

iPhone en Android-fabrikanten produceren beide geweldige camera’s. Toch kan er maar één de winnaar zijn.

Tegenwoordig is de camera een van de belangrijkste dingen waar mensen op letten bij het kiezen van een nieuwe smartphone. Moderne smartphonecamera’s zijn enorm krachtig geworden, soms zelfs beter dan gewone digitale camera’s. Of je nu in team iPhone of Android zit.

Wij zocht de absolute toppers voor je uit. En we hebben ook een winnaar voor je klaarstaan. Is het een iPhone of toch een Android-toestel?

De beste camera’s van iPhone en Android-toestellen

Met een goede camera kun je oude herinneringen opnieuw beleven. Er zijn tal van smartphones die dit mogelijk maken. Hier komen de toppers van iPhone en Android.

#1 iPhone 15 Pro Max: de beste camera van het moment

De iPhone 15 Pro Max heeft niet alleen een verbeterde zoomlens, maar schiet ook fantastische Smart HDR, portret- en nachtfoto’s. Hierdoor presteert hij beter dan de beste cameratelefoon van Samsung in deze gebieden.

De iPhone 15 Pro Max heeft niet alleen een betere zoomlens, maar ook een speciale laag op de brede lens die glinsteringen vermindert. Bovendien maakt hij geweldige video’s. Hierdoor is het een topkeuze voor mensen die de beste iPhone-camera willen.

Foto verwijderd op je iPhone of Android? Zo tover je 'm weer terug
Tijd voor een kiekje! (Afbeelding: Apple)

#2 Samsung Galaxy S24 Ultra: de beste Android-camera

Als je al eens eerder een Galaxy S Ultra hebt gebruikt, weet je wat je kunt verwachten van de Galaxy S24 Ultra. De camera is bijna hetzelfde gebleven, maar met grotere pixels voor helderdere kleuren.

Een belangrijke verandering is dat de 10MP-sensor is vervangen door een 50MP-sensor, wat zorgt voor meer details bij het inzoomen. Daarnaast vinden we de AI-tools van Android geweldig, zoals het aanpassen van de grootte en positie van onderwerpen in een foto met behulp van AI.

Samsung Galaxy S24 hands-on: dit kan je allemaal met AI
Ook ideaal voor nachtfotografie. (Afbeelding: Samsung)

#3 iPhone 15: premium functies voor een iets lagere prijs

De iPhone 15 heeft nu de 48MP hoofdcamera die eerder alleen op de iPhone 14 Pro-serie zat. Dit betekent niet alleen meer gedetailleerde foto’s, maar ook een betere belichting en kleur.

Je krijgt ook dezelfde softwareverbeteringen als bij de iPhone 15 Pro Max, zoals betere Smart HDR, portretmodus en nachtzicht. Het mooiste is dat de iPhone 15 zo’n 400 euro goedkoper is dan de Pro Max. Zo heb je premium camerafuncties voor een lagere prijs.

Apple haalt eerste succesvolle Nintendo-emulator uit de App Store
(Afbeelding: Zana Latif)

#4 Google Pixel 8 Pro: de runner-up na de iPhone 15 Pro Max

Google’s nieuwste vlaggenschipmodel doet nauwelijks onder voor de iPhone 15 Pro Max. Deze Android-smartphone overtreft zijn voorganger op veel punten en werpt ook een blik op de toekomst met AI.

De Pixel 8 Pro heeft voor het eerst Pro Controls, waarmee gebruikers meer controle hebben over instellingen zoals ISO, sluitertijd, kleurtemperatuur, en focus. Allemaal typische functies voor professionele fotografen.

Google Pixel van Android gaat er nu al vandoor met unieke functie Samsung Galaxy S24
De Pixel 8 Pro in een nieuwe kleur. (Afbeelding: Google)

#5 iPhone 15 Pro: een indrukwekkende middenmoter van iPhone

Als je kiest voor de iPhone 15 Pro in plaats van de iPhone 15 Pro Max, mis je wel de langere zoom van de herontworpen telelens. Maar je bespaart ook 200 euro. En laten we eerlijk zijn, de 3 keer optische zoom op de iPhone 15 Pro is ook behoorlijk indrukwekkend.

Alle andere topfuncties van de iPhone 15 Pro Max zijn ook aanwezig op de gewone Pro. Je krijgt nog steeds de mogelijkheid om portretfoto’s te maken zonder de portretmodus te openen, en de Photonic Engine zorgt voor scherpere nachtfoto’s.

De batterijduur is zelfs beter op dit compacte model, wat betekent dat je langer kunt fotograferen en filmen met deze telefoon.

Deze iPhone-functie voor foto's wil je echt nooit uitschakelen
(Afbeelding: Apple)

#6 OnePlus 12: een goede en betaalbare Android-optie

De tijd dat de camera de zwakke plek was voor OnePlus-toestellen is nu echt voorbij. Dat allemaal dankzij de OnePlus 12, die foto’s maakt die kunnen tippen aan Samsung- en iPhone-kiekjes.

De grootste upgrade dit jaar is de telelens, die nu niet alleen een 64MP-sensor heeft, maar ook de optische zoom verbetert tot 3 keer. Dat betekent scherpere en gedetailleerdere zoomfoto’s.

De OnePlus 12
De 12 als vlaggenschip. (Afbeelding: OnePlus)

Soms heeft de OnePlus 12 nog wat moeite met belichting in situaties met weinig licht. Toch is de Android-smartphone een goede en betaalbare optie voor een vlaggenschipmodel met een goede camera.

Google brengt vier heerlijke gratis functies naar Android-smartphones

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen