Veel te warme iPhone of Android: wat doe je er tegen?

Smartphones Sam Dille 5 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De zomer staat voor de deur en daar wordt je iPhone of Android niet zo blij van. Deze frisse tips voorkomen dat je smartphone oververhit raakt.

Hitte kan voor de mens niet alleen fijn, maar ook zeker onplezierig zijn. Dat geldt ook voor je iPhone of Android. Als je smartphone een lange tijd in de warmte doorbrengt kan het goed misgaan. Als je pech hebt zal je zelfs een nieuw toestel moeten kopen.

Hoewel je het probleem nooit helemaal kunt oplossen, zijn er wel wat dingen die je kunt doen om je smartphone optimaal te beschermen tegen de warmte. Wij nemen de belangrijkste tips even met je door.

Houd je iPhone of Android koel dankzij deze 5 tips

Hitte is een van de grootste vijanden van je iPhone of Android. Des te belangrijker dus dat je goed voor je toestel zorgt. Met deze tips komt dat helemaal goed.

#1 Haal het hoesje van je iPhone of Android af

Een hoesje is natuurlijk onmisbaar om je smartphone te beschermen tegen een flinke stoot. Maar als het buiten warm is, kan je ‘m toch beter thuis laten.

Bij een Android-toestel of iPhone met een hoesje blijft warmte langer hangen, terwijl een smartphone zonder beschermlaag makkelijker zijn hitte kwijt kan. Je moet dus even wat beter op je toestel letten.

Privacy Case Valenta
De iPhone 12 Pro in het hoesje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Schakel functies uit die je niet nodig hebt

Op je smartphone staan genoeg functies en apps die op de achtergrond onnodig veel data verwerken. Door deze functies uit te schakelen, verlaag je de belasting van de processor en daarmee de kans op oververhitting. Dit geeft je telefoon de kans om af te koelen en te herstellen van de hitte. Hieronder een paar voorbeelden van functies en apps die je kunt uitschakelen:

  • GPS
  • Bluetooth
  • WiFi
  • TikTok
  • YouTube

#3 Vermijd direct zonlicht

Deze tip ligt misschien voor de hand, maar blijft belangrijk om even te benoemen. Direct zonlicht kan de temperatuur van je telefoon snel verhogen, vooral als je iPhone of Android al warm is. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan schadelijk zijn voor de interne componenten van je telefoon, zoals de batterij en de processor. Dit kan de levensduur van je telefoon verkorten.

Leg je smartphone daarom op een koele, vlakke ondergrond en laat hem rusten totdat hij is afgekoeld. Zet hem niet in de koelkast of vriezer, omdat dit condensatie kan veroorzaken die schadelijk kan zijn voor de elektronica.

Zon in de zomer
Bloedheet! (Afbeelding: Unsplash/Herbert Goetsch)

#4 Verlaag de helderheid van het scherm

Het scherm van je iPhone of Android is een van de grootste energieverbruikers. Als je de helderheid verlaagt, verbruikt het scherm minder energie, waardoor hij uiteindelijk ook minder warmte produceert. Dit kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om oververhitting te voorkomen.

#5 Schakel je smartphone tijdelijk uit

Deze tip is vooral handig als het mis is gegaan en je telefoon te heet is. Schakel hem dan even uit totdat hij is afgekoeld. Zodra je iPhone of Android is afgekoeld, kun je hem weer aanzetten en checken of alles weer werkt zoals het hoort. Maar als de hitteproblemen blijven, is het slim om hem even door een professional te laten nakijken.

iOS 18 geeft iPhone-apps Notities, Foto’s en Mail mogelijk een make-over

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen