Glitch in the Matrix: mysterie rondom krankzinnige iPhone-foto eindelijk opgelost

Smartphones Mark Hofman 4 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Het internet was de afgelopen dagen in de ban van Glitch in the Matrix: een iPhone-foto die zoveel vragen opriep, dat het inmiddels hét mysterie van 2023 genoemd kon worden. Gelukkig voor ons is de verlossing nabij.

Het jaar 2015 voelt voor ons nog als de dag van gisteren. Zeker als je erover nadenkt dat dit het jaar van de jurk is. Je weet wel, die foto die online voor verwarring zorgde omdat hij bij de ene persoon blauw was en bij de andere goud was.

Dergelijke vraagstukken zijn sindsdien minder bijzonder te noemen, al wist Glitch in the Matrix het afgelopen dagen wel heel erg bont te maken. De foto werd massaal gedeeld en leek het doorgaans al vrij krankzinnige internet volledig op zijn kop te zetten.

Krankzinnige iPhone-foto zorgt voor verbazing

Even terug naar vier weken geleden. Tessa Coates deelde een foto op Instagram die gemaakt werd met haar iPhone 12. In de foto staat ze met een bruidsjurk voor twee spiegels die haar armen beiden in een andere positie zetten. Vrij eigenaardig, zo bleek.

De afgelopen dagen vroeg het internet zich massaal af wat er nu precies aan de hand was. Samen met Tessa zelf. De foto kwam zo uit de iPhone rollen en was dus in geen enkele vorm bewerkt. Wat is er dus aan de hand?

Uiteraard was het internet opeens voorzien van ruim 7 miljard tech-experts en kwamen de gekste theorieën voorbij.

Al was er een theorie die best wel wat aandacht wist te trekken.

Heeft de iPhone problemen met spiegels?

De iPhone 12 is een smartphone die voorzien is van computational photography. Op deze wijze verwerkt het bepaalde delen van een foto. Een van de theorieën wijst naar die ondersteuning en het feit dat de software problemen kan hebben met spiegels.

Zonder heel technisch te worden komt het dus neer op het feit dat de iPhone moeite had met twee reflecties en op die manier, met behulp van software, per spiegel zijn eigen invulling gaf.

Het probleem met die theorie is dat Tessa van houding moet zijn veranderd. Gezien de foto overdag is genomen met een iPhone 12, moet er minimaal gebruik zijn gemaakt van een sluitertijd van 1/100 seconde. Mocht ze daadwerkelijk van pose veranderen, dan zou ze de snelheid van het licht moeten hanteren om dit resultaat te krijgen.

Dus wat is er dan precies aan de hand met de foto van Tessa?

Het mysterie opgelost

Dat antwoord vinden we in de YouTubevideo van iPhonedo. In deze video is te zien dat Tessa, ondanks dat ze beweert dit niet gedaan te hebben, per ongeluk een foto heeft gemaakt met de panoramastand van de iPhone.

De metadata van de foto laat een resolutie van 3028 x 3948 zien. Een resolutie die de iPhone 12 niet standaard hanteert. In combinatie met het gebrek aan de standaard 4:3 aspect ratio, roept dat dus wat vraagtekens op.

Waarom de Genius Bar in de Apple Store niet doorhad dat dit het geval was heeft alles te maken met het feit dat er geen panoramateken te zien was in de info-sectie van de foto. En dat komt dus vanwege het feit dat de foto niet lang genoeg in deze stand werd genomen. Daardoor werd het niet als een dergelijke foto gelabeld.

Er zitten dus even geen fouten in de matrix, er is geen portaal naar een parallel universum. We hebben gewoon te maken met iemand die per ongeluk op een verkeerd knopje klikte.

Hoe we daar al dagen mee bezig kunnen zijn is wat mij betreft ronduit hilarisch.

De elektrische auto van de toekomst hoef je nooit meer op te laden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen