Waarom jij je iPhone, iPad en Mac die nieuwe update echt wil geven

Apple Mark Hofman 1 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft een nieuwe beveiligingsupdate uitgerold voor iPhone, iPad en Mac. Waar deze softwareversies doorgaans al belangrijk zijn, wil je deze echt zo snel mogelijk op je apparaten zetten.

In De Snelle Hap van vandaag kwam het al even kort voorbij, maar de nieuwe update van Apple is echt de moeite waard om te installeren op je iPhone, Mac en iPad. De reden: er is een kwetsbaarheid gevonden die al flink is misbruikt door kwaadwilligen.

Apple rolt update uit voor iPhone, iPad en Mac

Twee zogeheten zero-day kwetsbaarheden worden door Apple aangepakt met nieuwe updates voor iOS, iPadOS en macOS. Dat is broodnodig, want het lijkt erop dat de kwetsbaarheden aanzienlijk zijn gebruikt door kwaadwilligen. Daar kwam Clément Lecigne, onderzoeker van Google’s Threat Analysis Group (TAG), achter.

De kwetsbaarheden hadden invloed op WebKit, wat het open-source framework van Safari aandrijft. Verwerken van webinhoud kon er in deze gevallen voor zorgen dat gevoelige informatie van personen werd gewonnen. Een andere gevolg was het uitvoeren van willekeurige code.

Je iPhone krijgt dit jaar enorme verbeteringen dankzij iOS 18
(Afbeelding: Unsplash)

Hoewel misbruik van de kwetsbaarheid vooral bij politici, journalisten en dissidenten plaatsvond is het voor alle mensen met een iPhone, iPad of Mac goed om een nieuwe update te downloaden.

Zo installeer je de update op je apparaten

De oplossing voor de kwetsbaarheden zit verwerkt in iOS 17.1.2, iPadOS 17.1.2 en macOS Sonoma 14.1.2.

Op je iPhone en iPad installeer je de update door naar Instellingen te gaan en Algemeen te selecteren. Daar kies je voor de optie Software-update, haal je de nieuwe versie binnen en installeer je hem. Nadat je Apple-apparaat opnieuw is opgestart zit je safe.

Wie op zijn Mac de kwetsbaarheid de nek om wil draaien zal dat via de Systeeminstellingen moeten doen. Daar kies je voor Algemeen en vervolgens Software-update. Eenmaal gedownload start je ook je Mac opnieuw op en is je computer up-to-date.

WhatsApp gaat full 007 met nieuwe functie voor Android en iPhone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen