Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Smartphones 11 nov 2022
Leestijd: 5 minuten

iPhone kopen bij Swappie: hoe werkt het en wat is onze ervaring?

Het kopen van een nieuwe iPhone kan een flinke investering zijn. Uiteraard zijn er verschillende mogelijkheden om een tweedehands toestel te kopen, zoals Marktplaats, maar is het ook volledig te begrijpen als je dat te spannend vindt. Gelukkig is er een betrouwbaar alternatief in de vorm van Swappie. Een bedrijf met een concept dat veelbelovend klinkt, maar is dat ook het geval?

In theorie is het heel prettig als je erop kan vertrouwen dat de tweedehands telefoon die je koopt, voldoet aan de verwachtingen. En andersom ook dat er geen gezeur ontstaat over de staat van de telefoon die je zelf verkoopt. In beide gevallen staat centraal dat er een objectief oordeel komt over de waarde die een gebruikte telefoon vertegenwoordigt. Mocht er toch discussie ontstaan, dan vindt die plaats met een bedrijf en niet met een emotionele consument waar je zaken mee hebt gedaan via bijvoorbeeld Marktplaats.

Hoe werkt Swappie? 

Swappie combineert de voordelen van de webwinkel en online marktplaats, hierdoor betaal je niet de hoofdprijs maar loop je ook niet het risico om te worden opgelicht. 

In hun eigen woorden:

“Swappie.com is een veilige en betrouwbare webwinkel waar je voor de beste prijs een weinig gebruikte en volledig functionerende smartphone kan bestellen. Al onze telefoons zijn uitvoerig getest en gerepareerd volgens een grondige werkwijze en met behulp van de nieuwste technologie. Daarom kunnen wij je op iedere telefoon onze uitgebreide 24 maanden Swappie garantie aanbieden.”

Getest: een iPhone kopen én verkopen via Swappie
Snel en eenvoudig (Afbeelding: Swappie)

Waarom werkt Swappie?

“Alle door ons verkochte telefoons zijn aan een grondige en rigoureuze testprocedure onderworpen. Wij verkopen alleen refurbished telefoons, dus je kunt erop vertrouwen dat zowel de telefoon als de batterij naar behoren zullen werken. Alle batterijen hebben minstens 80% van de originele capaciteit, wat betekent dat de staat van de batterij bijzonder goed is. Alle telefoons zijn simlock vrij, volledig getest, en werken als nieuw. We geven 24 maanden garantie op alle telefoons, je telefoon wordt gerepareerd of vervangen als er fouten optreden in de garantieperiode. Swappie werkt met 14 dagen retourrecht en een 100% veilige en betrouwbare service.”

Tijd voor een test

We probeerden het en zochten naar een iPhone. We wilden echter niet zomaar een tweedehandsje, maar het liefst eentje die zo goed als nieuw was. Swappie werkt met de volgende categorieën:

  • Als nieuw: de telefoon kan lichte gebruikssporen vertonen zoals kleine krasjes, maar geen opvallende markeringen.
  • Heel goed: de telefoon heeft zichtbare gebruikssporen, zoals krassen, deukjes, of andere markeringen..
  • Redelijk: de telefoon vertoont duidelijk tekens van gebruik zoals diepe krassen, deuken of andere merktekens.

iPhone kopen

We kozen voor een iPhone 13 mini, als nieuw, inclusief een nieuwe batterij. Ook kozen we de gewenste configuratie qua geheugen (128 GB). Deze telefoon bleek erg in trek te zijn en was af en toe uitverkocht. Het leuke aan Swappie is dat het niet beleverd wordt door Apple zelf maar door individuele gebruikers, waardoor er elk moment van de dag ineens weer voorraad kan zijn. 

Ook als je een bepaalde kleur wil, loont het om geregeld even in te checken en te refreshen. Na eerst een lichtroze iPhone te hebben gevonden die aan onze eisen voldeed, besloten we toch een dagje te wachten om vervolgens een prachtige blauwe aan te treffen. We sloegen meteen toen, bestelden hem en ruilden en passant ook nog even onze oude iPhone SE in, daarover straks meer. 

De refurbished iPhone kwam snel binnen, via DHL. Hij werd geleverd in een wit doosje met Swappie-logo incl oplaadsnoertje. De staat van het toestel was zoals geadverteerd. Dus als nieuw. Er zaten een paar kleine, ondiepe krasjes op het scherm, verder was er nergens iets te zien wat deed vermoeden dat het toestel niet nieuw was. De batterijconditie was 100%, dus nieuw.

Getest: een iPhone kopen én verkopen via Swappie
Ik ontving een toestel met een volledig nieuwe batterij (Afbeelding: Swappie)

Verkopen

Dan het inruilen van onze oude iPhone. Je beantwoordt enkele vragen over de staat van je toestel en krijgt een schatting van de waarde. Als je daar akkoord mee gaat, rond je het proces af en laat je je toestel ophalen. Zodra hij is afgeleverd bij Swappie, krijg je de definitieve waardering te horen en wordt het bedrag uitgekeerd. Zo wordt het een stuk betaalbaarder om af en toe te upgraden naar een nieuwer model. 

Dit duurde alles bij elkaar een paar dagen. Eerst ontvingen we een brief met daarin verpakkingsmateriaal waarin de iPhone opgestuurd kan worden. Ook zat hier een verzendlabel voor DHL bij. Heel makkelijk, dezelfde dag nog kwam DHL Express het pakketje thuis (op het werk kan ook) ophalen. 

Het kan zijn dat Swappie je een lagere waarde biedt dan de aanvankelijke schatting. Je hoeft niet akkoord te gaan met hun bod, als je het weigert, sturen ze je telefoon weer gratis retour. Bij ons viel de uiteindelijke waarde overigens iets lager uit dan we zelf hadden ingeschat, maar dit lag aan een aantal putjes in de zijkant die ik niet had bekeken en wat door het hoesje veroorzaakte vlekken op de achterkant. 

Pro-tip: haal je hoesje regelmatig van je telefoon en maak je toestel en hoesje even goed schoon. Zo zorg je dat hij lelijk wordt ín het hoesje.

Conclusie: 

Swappie maakt haar belofte waar door zowel het kopen als verkopen van een gebruikt toestel veilig en betrouwbaar te maken. Hierdoor heb je geen stress tijdens het koop- of verkoopproces en krijg je gegarandeerde kwaliteit tegen een lagere prijs. De stappen die we doorliepen tijdens de test voelden telkens transparant en betrouwbaar.

Ook op zoek naar een nieuwe baan? De beste vacature-apps voor iOS en Android

Check Swappie hier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!