Waarom je je iPhone, Mac en elk ander Apple-product nu moet updaten

Tech Jeroen Kraak 27 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft deze week nieuwe updates uitgebracht voor de iPhone, iPad, Mac en bijna elk ander Apple-product. Het is zeer belangrijk dat je deze ook echt installeert.

Wellicht kan het soms vermoeiend overkomen dat je vaak je iPhone, Mac of ander apparaat moet updaten. Toch is dat zeer belangrijk. Niet alleen krijg je regelmatig leuke nieuwe functies erbij, aan de achterkant dicht Apple echter ook gaten in de beveiliging.

Een nieuwe update voor de iPhone, Mac en elk ander Apple-product

Tussen hackers en ontwikkelaars is het soms een kat-en-muisspel. Ontwikkelaars proberen gaten in de beveiliging te dichten, terwijl hackers juist op zoek zijn naar nieuwe openingen. Het zorgt ervoor dat een apparaat regelmatig geüpdatet moet worden, zodat jij gewoon veilig kunt genieten van je iPhone, Mac of Apple Watch.

Ook deze week is het weer zover: Apple brengt voor alle apparaten een nieuwe update uit. Niet alleen voor de iPhone en Mac, maar bijvoorbeeld ook voor de iPad, Apple TV en iPad. Deze is niet alleen voor de nieuwste apparaten, maar gaat zelfs terug tot de iPhone 6S.

Elk Apple-apparaat krijgt flink wat veiligheidsupdates. Zo hebben de iPhone en iPad met iOS en iPadOS 16.6 maar liefst zestien veiligheidsupdates. Bij MacOS Ventura 13.5 is het zelfs nog erger. Hier zijn er in totaal 29.

Natuurlijk vertelt Apple niet wat er precies gedicht wordt, om hackers niet op ideeën te brengen. Niet iedereen update meteen waardoor internetcriminelen op zoek zouden kunnen gaan bij mensen die niet de nieuwste versie op hun iPhone of Mac hebben staan.

apple homepod apple tv
Twee HomePods en de Apple TV 4k: een ideaal huwelijk. (Afbeelding: Apple)

Zo installeer je de update meteen

Toch is er wel van twee zaken bekend waar er aan gesleuteld wordt. Zo was er eerder een beveiligingslek in WebKit ontdekt. Die was al opgelost door een eerdere patch voor iPhone, iPad en Mac, maar zit nu ook op andere Apple-apparaten.

Daarnaast is er een veiligheidsprobleem met een kernel ontdekt, een essentieel onderdeel van het besturingssysteem. Het beheert en fungeert als een interface tussen de hardware en software van een apparaat. Hiermee kan software met hardware communiceren zonder dat de details van de hardware bekend worden.

Om meteen te updaten op je iPhone of Mac ga je eerst naar Instellingen. Vervolgens ga je naar Algemeen en Software Update. Daar kun je de nieuwe apps installeren.

Apple verklapt per ongeluk nieuwe iPhone 15 Pro-functie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen