Wat Europa in de strijd tussen iPhone en Android maar niet wil begrijpen

Smartphones Sam Dille 31 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Android en iPhone domineren al sinds de prehistorie onze aardbol. Beide fabrikanten strijden al jaren om een plek aan de top, maar in Europa gaat er iets flink mis.

Het is misschien wel een van de grootste gevechten ter wereld: Apple vs Android. Beide fabrikanten leven de meest geavanceerde toestellen. Van smartwatches en laptops tot de beste smartphones ter wereld.

In Europa is Android de grootste. Maar ons continent maakt in deze titanenstrijd wel een inschattingsfout. Wij leggen je uit hoe dat precies zit.

Android vs. iPhone in Europa

Het internet staat vol met de meest dikke apps en games. Maar je kunt je favoriete titels lang niet altijd in je vertrouwde App Store vinden. Veel Android-gebruikers doen daarom aan sideloading. Dit betekent dat je apps installeert buiten het officiële aanbod. Dus bijvoorbeeld van een andere appwinkel dan de Google Play Store.

Het voordeel van sideloaden is dat je meer keuzevrijheid hebt. Je kunt helemaal zelf kiezen waar je apps vandaan haalt en welke software je downloadt. Het nadeel is alleen dat je een wat grotere kans hebt op virussen of aanvallen van hackers.

Tips voor de iPhone die je een echte pro maken
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Op een iPhone is dit een stuk moeilijker, aangezien sideloading lange tijd niet mogelijk was op iOS-apparaten. Dit zorgt natuurlijk voor meer concurrentie voor Apple, dus het bedrijf is daar niet zo blij mee.

In Europa is er nu een wet van kracht genaamd de Digital Markets Act (DMA). Binnen deze wet is het in principe toegestaan dat gebruikers apps van buiten de App Store op een iPhone moeten kunnen installeren. Apple gaat een paar dingen veranderen om aan deze wet te voldoen. Een van die veranderingen is een softwaretool die het makkelijker maakt voor mensen om van iPhone naar Android over te stappen.

Android heeft geen aanmoediging nodig

Het is opvallend dat Apple deze stap zet. Vooral omdat Android al enorm populair is in Europa. En eerlijk gezegd, het switchen van iPhone naar Android is niet echt moeilijk. Mensen denken misschien dat iPhone-gebruikers niet naar Android willen switchen omdat het te lastig is, maar eigenlijk willen ze gewoon niet. Zelfs als Apple het super makkelijk zou maken om over te stappen, blijven iPhone-gebruikers waarschijnlijk toch bij hun iPhones.

Als de EU met de Digital Markets Act (DMA) verplicht dat dit gebeurt, lijken ze niet helemaal op de hoogte te zijn van wat er in de wereld van mobiele telefoons gebeurt. Volgens gegevens die zijn verzameld door het Duitse onderzoeksbureau Statista, is Android al sinds 2013 het populairste platform in Europa.

Samsung Galaxy S24 van Android
Samsung Galaxy A53 (Afbeelding: Samsung)

Vorig jaar hadden Android-telefoons bijna 65 procent van de markt, terwijl iPhones de rest, ongeveer 35 procent, voor hun rekening namen. Dus, als de EU denkt dat ze iPhones populairder kunnen maken door deze regels, moeten ze misschien nog een keer nadenken.

Is de tool voor de iPhone ook buiten Europa beschikbaar

Ook al is Android populairder in Europa, als mensen eenmaal een iPhone hebben, willen ze niet zo snel overstappen naar Android. Uit een onderzoek van CIRP in mei 2023 bleek dat in de VS 15 procent van de mensen die een nieuwe iPhone kochten, eerst een Android hadden. En maar 4 procent van de iPhone-gebruikers stapte over naar Android.

Hoewel Android veel gebruikers heeft, willen de meeste mensen met een iPhone bij hun iPhone blijven. Je wilt niet zomaar overstappen naar een andere. Dat maakt het vreemd dat Apple het makkelijker wil maken voor iPhone-gebruikers om over te stappen naar Android, vooral als de EU ze daartoe dwingt.

Of de tool ook beschikbaar is buiten Europa is nog niet bekend. Als dat het geval is, zou het doel natuurlijk een stuk duidelijker zijn. Daar moeten we helaas nog even op wachten.

Wat de iPhone 16 zo goed maakt kan nieuwe iPad Pro slopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen