Je Android-telefoon wordt door deze update veiliger dan ooit
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fguido-coppa-n-KQ4-VY6Yg-unsplash.jpg)
Android krijgt een update waardoor je telefoon nog beter beschermd wordt tegen diefstal. Zo komen je gegevens niet in verkeerde handen.
Android wordt vaak nog als minder goed beveiligd gezien dan iOS. Google is natuurlijk altijd bezig om daar verandering in te brengen en met een nieuwe update worden er enorme stappen gemaakt. De veranderingen zitten voornamelijk in het opnieuw opstarten van je telefoon.
Als je telefoon gestolen wordt, dan heeft de dief veel gevoelige informatie van je in handen. Nu is een pincode of vingerafdruk moeilijk te kraken, maar het kan altijd een stapje veiliger. Het liefst wil je gewoon dat de telefoon zichzelf uitzet. Dat is precies wat de aankomende update via Google Play Services gaat doen.
Android-telefoons starten zichzelf opnieuw op
De nieuwe update bevat een functie waarbij je telefoon zichzelf opnieuw opstart als drie dagen niet ontgrendeld is. Als de dief dus je Android heeft zonder de code te weten, gebeurt dit uiteindelijk vanzelf. Het wordt opnieuw opgestart omdat er dan een veiliger vergrendel voor zit.
Als je je Android opnieuw opstart, moet je altijd een extra code invoeren. Deze code ontgrendelt je hele systeem pas echt en is dus veel veiliger dan je gewone ontgrendeling die je dagelijks tegenkomt. Het systeem herstarten is ook beter dan volledig uitzetten, want dan kan je de telefoon nog traceren.
Afgekeken bij Apple
De nieuwe feature komt heel erg overeen met Apple’s versie dat afgelopen najaar verscheen. Vanaf iOS 18.1 starten iPhones zichzelf opnieuw op als het vier dagen niet in gebruik is geweest. Een dag meer dus dan Google’s aanpak.
De nieuwe feature leverde problemen op bij criminaliteitsonderzoeken. Zo kampte een forensisch laboratorium met iPhones die zichzelf opnieuw opstartten terwijl ze nog onderzocht moeten worden. Misschien niet de beste feature voor zulke mensen, maar voor de gebruiker toch wel zo veilig.