Redactie
Redactie Apps 28 dec 2019
Leestijd: 6 minuten

Leren programmeren? Volg deze 10 stappen en je wordt er een meester in

Tegenwoordig kan het ontzettend waardevol zijn als je kunt programmeren. Het is niet alleen leuk om mooie dingen te kunnen maken, maar daarnaast is er ook een grote vraag naar programmeurs. En dan hebben we nog niet eens genoemd wat je kunt verdienen. Wil jij leren programmeren? Lees dan snel verder.

Programmeren kun je leren

Dit zorgt ervoor dat sommige mensen overwegen om te wisselen van carrière. Maar je zou niet denken dat dat zo gemakkelijk gaat. Je moet dan weer een opleiding gaan volgen en zorgen dat je veel ervaring opdoet. Of je leert het jezelf als je handig genoeg bent. Het enige wat je dan nodig hebt is een computer en veel vrije tijd. Als je deze twee benodigdheden hebt en je wilt programmeren dan kunnen wij je helpen. Deze tien stappen kunnen je goed helpen om je weg te vinden in de ingewikkelde wereld van het programmeren.

Leren programmeren in 10 stappen

1. Vraag jezelf af waarom je wilt leren coderen

Als je wilt leren coderen en leren programmeren moet je eerst zorgen dat je een doel voor ogen hebt. Er zijn namelijk ontzettend veel manieren om te coderen voor veel verschillende doeleinden. Als jij je dus zomaar in het diepe stort zul je never door de bomen het bos zien. Kies van te voren iets wat je wilt maken, zoals een website of een app.

Vervolgens moet je uitzoeken wat je moet leren om dat te maken en daardoor weet je ook ongeveer hoeveel tijd het kost om het onder de knie te krijgen. Als je het serieus wilt aanpakken kun je terecht bij websites zoals Google In Education of als je wat meer tijd hebt bij Switch. Ook kun je goed terecht bij Bloc, waar je verschillende cursussen met elkaar kunt vergelijken in tijdsduur, kosten en relevantie (voor de door jou gekozen specialisatie).

2. Kies een programmeertaal om mee te beginnen

Bij het kiezen van een programmeertaal kun je niet snel fouten maken. Van de grote hoeveelheid programmeertalen die er zijn is er niet één het beste. En als je er één hebt geleerd is het ook redelijk gemakkelijk om er een andere naast te leren.

De twee dingen waar je wel echt rekening mee moet houden zijn de moeilijkheidsgraad van de programmeertaal en het doel wat je in de vorige stap hebt bepaald. Overigens is de moeilijkheidsgraad niet bij elke programmeertaal van belang. Zo is Python bijvoorbeeld moeilijk om te leren, maar het is nog moeilijker als je dit probeert te leren vanuit een andere programmeertaal. Met deze infographic kun je goed bepalen welke programmeertaal jij moet leren om je doel te behalen.

3. Begin klein en heb geduld

Het is altijd het beste om te starten bij het begin. Stort jezelf niet zomaar in het diepe bij programmeren, want je zult het overzicht volledig kwijt zijn. Het beste kun je een project verdelen in simpele stappen. Zo behoud je het overzicht en weet je ook of je de vorige stap goed hebt voltooid. Hiervoor zul je wel veel geduld moeten hebben aangezien je nog niet snel het eindresultaat te zien krijgt.

Overigens moet je niet te lang blijven vasthouden aan een leermethode die niet goed voor jou werkt. Als je constant termen moet opzoeken tijdens het coderen dan schiet het namelijk ook niet op. Probeer in dat geval een andere methode te zoeken die beter voor je werkt (zoals video-tutorials in plaats van een boek).

4. Gebruik de hulp van een app voor kinderen

Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen die leren coderen. Dit is handig voor de kids aangezien zij zo over een aantal jaar nog meer kunnen dan wij. Maar daarnaast is het ook handig voor volwassenen die nu willen programmeren. Het voordeel van de programma’s voor kinderen is dat ze erg simplistisch zijn. Dit kan voor je gevoel soms iets te simpel zijn, maar het is een ideale manier om de basis te leren. Een programma wat erg geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen is Scratch.

5. Gebruik gratis websites om te oefenen

Er zijn ontzettend veel handige websites waar je via tutorials of andere methoden kunt leren coderen. Wij hebben er eerder al tien behandeld, maar uiteraard zijn er nog veel meer. Als je niet goed weet welke website je het beste kunt gebruiken voor je beoogde doel dan kun je Bento checken. Deze website geeft een goed overzicht van de verschillende websites die tutorials aanbieden en welke je moet moet gebruiken voor jouw doel.

6. Volg een cursus coderen

Als je tutorials nog iets te simpel vindt dan kun je het ook professioneler aanpakken door een online cursus te volgen om te leren programmeren. Er zijn een aantal goede online cursussen die je kunt volgen en de meeste zijn nog gratis ook. Wij hebben er eerder ook een aantal genoemd in deze lijst met tweehonderd handige websites. Als je het echt professioneel aan wilt pakken kun je ook de gratis Harvard CS50 cursus volgen. Maar als jij net bent begonnen met coderen is dit niet echt een aanrader.

7. Lees gratis boeken over programmeren

Als je echt vastloopt en je kunt het antwoord ook niet zo snel online vinden dan kan een ouderwets boek handig zijn. Echt ouderwets zijn deze boeken nou ook weer niet, want je kunt ze namelijk op je computer, tablet of smartphone lezen. Leren programmeren gebeurt natuurlijk bijna altijd digitaal.

Op GitHub vind je een collectie met vijfhonderd boeken die je gratis kunt lezen. Deze boeken behandelen veel op het gebied van programmeren. Mocht dit nog niet genoeg zijn dan kun je hier nog Ebooks over 24 verschillende programmeertalen vinden.

8. Speel games voor programmeurs

Eén van de beste manieren om iets te leren is spelenderwijs. Je kunt er dan voor kiezen om de game zelf te maken, maar dat zal waarschijnlijk nog te lastig zijn. Gelukkig heb je ook een paar games die je tijdens het spelen uitleggen hoe je moet coderen. Goede voorbeelden hiervan zijn Code Combat en CodinGame.

9. Zorg dat je een mentor hebt of probeer het iemand anders te leren

Een groot voordeel van programmeurs is dat de meeste altijd wel bereid zijn om iemand te helpen die iets wilt leren. Je kunt online op ontzettend veel plekken met deze programmeurs in contact komen, maar als je echt op zoek bent naar een mentor moet je Hack.pledge() checken.

Hier word je als gebruiker aan een mentor gekoppeld of je kun ervoor kiezen om iemands mentor te zijn. Het helpt ook absoluut om de dingen die jij net hebt geleerd weer uit te leggen aan iemand anders. Zo onthoud je zelf namelijk een stuk beter wat je hebt geleerd. Dit maakt het leren programmeren een stuk gemakkelijker.

10. Hack de code van iemand anders

Als je eenmaal een beetje thuis bent in de wereld van coderen kan het ontzettend handig zijn om te kijken naar codes die door iemand anders zijn geschreven. Als je deze codes bekijkt en controleert kun je zien wat ze doen, waardoor je een beter overzicht krijgt van het totaalplaatje.

Er zijn veel open-source codes, waardoor je bijna alles kunt leren door naar het werk te kijken van iemand anders. Als je eigen code dan compleet is kun je ‘m ook delen via dit netwerk. Zo kunnen anderen er weer van leren of ze kunnen suggesties geven voor betere codes.

En als je kinderen hebt, dan kun je hen via deze handige tool kennis laten maken met programmeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Leren programmeren? Volg deze 10 stappen en je wordt er een meester in
Sluiten