Pas op: je LG smart-tv is een makkelijk doelwit voor hackers

Televisies Jeroen Kraak 11 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Bij hackers denk je misschien aan criminelen die via je PC of smartphone je gegevens willen stelen. Nu ben je echter het doelwit als je een LG smart-tv hebt.

Een smart-tv maakt een film of serie kijken nog makkelijker dan het was. Je installeert er je favoriete streamingdiensten op en kijkt snel een video op YouTube. Een Chromecast of Apple TV heb je daardoor niet zo snel nodig.

Doordat de smart-tv verbonden is met het internet levert het ook gevaren op. Als die niet goed beveiligd is, kunnen hackers je televisie gewoon overnemen. Dit is nu het geval bij LG en je wil daarom ook zo snel mogelijk een nieuwe update installeren.

Deze LG smart-tv’s kunnen gehackt worden

Het anti-virusbedrijf BitDefender heeft verschillende zwakheden gevonden in de beveiliging van LG-tv’s. Het gaat om smart-tv’s die draaien op webOS 4, 5, 6 en 7. Dit zijn meer dan 91.000 exemplaren. Met deze zwakheden is het voor hackers zelfs mogelijk om je televisie over te nemen.

Om precies te zijn zijn het volgende versies van webOS:

  • webOS 4.9.7 – 5.30.40 op LG43UM7000PLA
  • webOS 5.5.0 – 04.50.51 op OLED55CXPUA
  • webOS 6.3.3-442 (kisscurl-kinglake) – 03.36.50 op OLED48C1PUB
  • webOS 7.3.1-43 (mullet-mebin) – 03.33.85 op OLED55A23LA
OLED55A23LA
DE OLED55A23LA. (Afbeelding: LG)

Hackers kunnen via een bypass het autorisatiesysteem omzeilen en zo een extra gebruiker aan de LG smart-tv toevoegen. Via dat account kunnen ze zichzelf weer meer permissies geven en zo opdrachten toevoegen. Hierdoor is het mogelijk om gegevens te verzamelen.

Deze kwetsbaarheden komen voor uit de LG ThinQ smartphone-app waarmee een televisie te bedienen is wanneer deze op hetzelfde netwerk is aangesloten. Hiervoor hebben hackers wel eenmaal lokale toegang nodig om de kwetsbaarheden te misbruiken, maar zodra dit is gebeurd, kan alles van afstand worden gedaan.

Waarom is dit zo gevaarlijk?

De kans dat je net zulke gevoelige informatie hebt staan op je LG smart-tv als op je laptop of smartphone is vrij klein. Dat betekent niet dat een hack op je televisie onschuldig is. Er zijn genoeg zaken die criminelen kunnen misbruiken.

Als eerste is het dus mogelijk om de LG smart-tv over te nemen. Ze kunnen ‘m hierdoor onbruikbaar maken en dat is natuurlijk zeer zonde. Daarnaast kunnen er ook allerlei gegevens op je smart-tv staan. Op deze accounts zou een hacker ook kunnen inbreken. Vooral als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt leg je een rode loper uit voor een crimineel naar nog veel grotere schade.

Hoe voorkom je dat je LG smart-tv gehackt wordt?

Draait een van je LG smart-tv’s op de bovenstaande software, dan is het belangrijk om ‘m zo snel mogelijk te updaten. Vaak gebeurt dit automatisch, maar het kan zijn dat je die functie hebt uitstaan.

Om dat alsnog te doen, onderneem je de volgende stappen:

  1. Klik op het instellingen-symbool op je afstandsbediening
  2. Ga naar Ondersteuning
  3. Klik op Software Update
  4. Je ziet nu de huidige versie van de software en kunt meteen updaten

LG neemt grote ergernis weg bij nieuwe smart tv’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen