Marvel’s Ant-Man: Quantumania wordt verpletterd door eerste recensies

Pop-Culture Dennis Mons 15 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

De eerste Ant-Man-film was zowaar een verrassing. Niemand verwachtte een degelijke film, maar het had absoluut zijn charme. Paul Rudd bleek een onwaarschijnlijk schattige en goofy superheld die perfect paste in de rol. De eerste recensies van critici zijn nu binnen van Marvel’s Ant-Man and the Wasp: Quantum Mania en die zijn niet best. WANT-redacteur Dennis Mons wil de film zien maar maakt zich zorgen.

Als comicbook-liefhebber heb ik altijd genoten van Ant-Man, maar het was voor mij niet de meest voor de hand liggende held die ik op het witte doek zou willen zien. En toch wist de film mij te verbazen met heerlijk comedy en uitstekend acteerwerk van Paul Rudd. Zeker toen Ant-Man een belangrijke rol ging spelen in Avengers, begon ik helemaal te zwichten voor het personage. Maar was dat van korte duur?

Ant-Man and the Wasp: Quantum Mania: Marvel snapt humor niet meer?

Er is een curieuze trend gaande bij Marvel. De hoeveelheid grappen staat niet meer in verhouding tot een vrij ernstig verhaal. Zo bleek Guardians of the Galaxy: Volume 2 bijna een moppentrommel terwijl het weerzien van Peter Quill (Star-Lord) met zijn vader centraal moest staan, zeker ook vanwege de uitkomst van die ontmoeting.

Ook bij Thor: Love and Thunder ging het wat mij niet veel beter af. Jane Foster (gespeeld door Natalie Portman) had kanker en dat feit werd ginnegappend afgewisseld met dijenkletsers die waarschijnlijk alleen regisseur Taika Waititi super grappig vond. Wat precies de emotionele bedoeling was van die film, is mij nog steeds een raadsel.

Ant-Man and the Wasp: Quantum Mania schijnt daar nu ook last van te hebben.

Deze Marvel-film introduceert Kang en Phase 5

Mocht je het niet weten: Marvel werkt in fases en fase vier zit erop, maar niets is echt indrukwekkend. She-Hulk is meh, Thor is dus een rommel, en Black Panther: Wakanda Forever is te vergelijken met een potentieel goede koptelefoon met een lang snoer. Op papier prima, maar enorm irritant omdat het een warboel wordt en je het in de hoek gooit omdat het de moeite niet waard is.

Thor Love And Thunder
Grappen en grollen in Thor: Love and Thunder.🔨 (Afbeelding: Marvel)

De derde film over Ant-Man lijkt niet de ideale aftrap voor Phase 5, ondanks dat het de nieuwe über-bad guy Kang introduceert in navolging op de onnavolgbare Thanos. (Overigens werd Kang al geïntroduceerd in de serie Loki, maar soit.)

De pers denkt daar hetzelfde over want de recensies op Rotten Tomatoes zijn vernietigend: hij scoort daar vooralsnog slecht 53 procent op de tomatenmeter. Een assemblage van wat quotes zegt eigenlijk wel genoeg.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania volgens de pers

Natuurlijk zijn sikkeneurige azijnzeikers van de filmpers (ik ben er één van soms) geen leidraad, maar het oordeel is vooralsnog grotendeels unaniem, zo getuige deze samenvattingen.

“Ant-Man is geen voorbeeld van slechte komedie. Het is slecht drama, slechte sciencefiction en een verspilling van iedereen die erin zit, inclusief Evangeline Lilly en Michael Douglas”, aldus Mick LaSalle van San Francisco Chronicle.

“Quantumania voelt niet als het begin van een nieuwe fase van Marvel-films, maar eerder als een vermoeiende herhaling van avonturen die we al hebben meegemaakt”, stelt Derek Smith van filmsite Slant.

Marvel blijkt wéér een machine

Volgens sommige critici is Marvel (wederom) aan het verzuipen in formules, terwijl het juist heeft bewezen dat het helemaal niet hoeft.

“Het verhaal dient de grotere Marvel-machine. Een krakkemikkig apparaat dat toch blijft doordraaien, waarbij supersterren in CGI worden gedropt omdat de show gewoon door moet gaan”, is David Sims van mening.

En terugkerend op die absolute stomme grappen op de verkeerde momenten, stoorde ook top-criticus David Fear van Rolling Stone zich daar mateloos aan.

“Quantumania voelt op de een of andere manier zwaar aan zonder inhoud te hebben. De film is bijna wanhopig in zijn somberheid. Aan de andere kant: zelfs met hier en daar een paar grappen tussendoor, voelt de film in vergelijking met Eternals luchtig aan”, zegt hij.

Met andere woorden: men vindt toch echt dat de balans tussen ernst en LOL wederom niet gevonden is in Ant-Man and the Wasp: Quantum Mania.

ant-man-marvel-kang
Paul Rudd als Scott Lang en Jonathan Majors als Kang the Conqueror. (Afbeelding: Disney)

De film draait vandaag in de bioscopen (de officiële release is vrijdag) en we zijn heel benieuwd naar wat jullie ervan vinden en of de tomatenmeter voor de publieksscore dan alsnog omhoog schiet.

Comeback Marvel en Star Wars op Netflix en HBO Max niet uitgesloten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen