Meest indrukwekkende scherm op CES 2023 van LG is een postzegel

Tech Dennis Mons 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten
  • CES 2023 gaat in Las Vegas nog altijd los. Grote bedrijven zoals Sony en Samsung hebben sowieso al vaak geshowd met enorme tv’s. LG is er ook één van maar misschien is zijn meest indrukwekkende scherm juist minuscuul.

LG heeft met veel trots een nieuw scherm getoond op CES 2023, maar je hebt er bijna een loep voor nodig. Daar was namelijk een 0,42 inch OLEDoS-scherm te zien. Enigszins. Van héél dichtbij. Omstanders noemden het een bizarre, knipperende postzegel.

LG van enorm naar microscopisch op CES 2023

Dat LG wereldleider is van OLED-technologie moge duidelijk zijn. Het levert aan vele grote bedrijven zijn schermen, waaronder Sony, Toshiba en Panasonic. Maar een van z’n nieuwste displays gaat zeker niet in een tv belanden.

lg ces 2023 ken yeong
Puike tv voor op de camping? (Afbeelding: Sony Pictures)

Deze week onthulde het op CES 2023 in Las Vegas het nieuwe minuscule OLED-scherm op siliciumbasis: de OLEDoS-microdisplay. Tijdens presentaties plaatste het Koreaanse bedrijf daadwerkelijk een loep zodat pers en retailers konden zien hoe scherp het beeld was.


Deze van LG heeft namelijk een 1024×768-scherm (HD Ready), wat heel indrukwekkend is voor een display die niet veel groter is een een 20 eurocentmunt. Het heel heldere scherm (7.00nit) draait zelfs met een verversingssnelheid van 120Hz.

Waarom zo klein en waarvoor?

Zo’n minuscuul klein, maar scherp en helder beeld heeft vele toepassingen. De meest voordehandliggende toepassing is vooral AR en VR. Veel mensen hebben door die technologie vaak last van lichamelijke klachten. Het kan bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen van misselijk worden in VR door een trage framerate of lage resolutie.

Ook ondervinden sommigen mensen hoofdpijn door dit probleem. Die hoge resolutie en framerate zou dat kunnen voorkomen.

De resolutie van LG zou niet het hoogste op de VR-markt zijn. Meta Quest 2 gebruikt twee 1920×1832-schermen, maar deze zijn nu LCD en geen OLED, en de helderheid van 100 nit is vergeleken met LG’s kleine OLEDoS-display eigenlijk niets.

Een kwestie van tijd?

Er zijn wel bedrijven als TCL dat op CES een vergelijkbare ‘micro-OLED’-technologie in een paar brillen heeft gestopt. Maar de resolutie is niet zo hoog als die van LG Display – dat is ongeveer 1.500 ppi.

LG heeft nog geen partners voor dit product, maar als we kijken hoeveel partijen de ‘gewone’ schermtechnologie heeft overgenomen van LG, vermoeden we dat het een kwestie van tijd is dat ook de microversie van LG binnenkort in veel producten overheersend is.

Check hier onze laatste video van Eindbaas Mark Hofman die zijn schoenen verslijt op de beursvloer van de CES 2023 in Las Vegas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen