Met een gerust hart bier drinken; diverse studies tonen aan dat bier drinken gezond is

Daniel Koster 18 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Dat alcohol niet goed voor je is, is iets dat je vast vaker hoort. Zo is het drinken van teveel alcohol slecht voor je lever, je gewicht en meer. Al die berichtgeving praat je bijna een schuldgevoel aan als je van een welverdiend biertje geniet. Dat terwijl de wetenschap al jaren aantoont dat het (gematigd) drinken van bier gezond kan zijn! Om jou met een gerust hart van een pintje te laten genieten leggen wij deze onderzoeken bloot. Cheers!

Bier is een goede remedie tegen nierstenen

Heb je last van nierstenen of ben je daar als de dood voor? Dan is het drinken van bier (of wijn) een goede remedie. Een onderzoek toonde namelijk aan dat je tot 41 procent minder kans hebt op nierstenen als je bier drinkt. Op die manier is een glas bier tijdens het avondeten aan te raden!

Matig drankgebruik heeft een positief effect op jouw brein

Alzheimer is een vreselijke ziekte. Nu blijkt uit een onderzoek dat de kans op het krijgen van deze aandoening 23 procent lager is bij mensen die regelmatig alcohol drinken. Een ander onderzoek toonde aan dat vrouwen die één glas bier per dag drinken twintig procent minder kans hebben om problemen te ontwikkelen met het herinneren van vroegere gebeurtenissen. Zo heeft alcohol dus een positief effect op jouw brein.

De bierbuik is een mythe

Bier zou fataal zijn als het gaat om je gewicht. Een diëtiste nam deze stelling onder de loep. Zij vond dat wijn, sinaasappelsap en andere dranken meer calorieën kennen dan bier! Daarnaast vond een ander onderzoek dat bier een bepaalde molecule kent die zaken als overgewicht en suikerziekte tegengaat. Tot slot bevat bier ook nog allerlei vitamines, zoals hoge waarden vitamine-b, en allerlei mineralen, zoals calcium en fosfor.

Je botten worden sterker door het bierdrinken

Vroeger zei je moeder dat een glas melk je botten ten goede kwam. Een glas bier is echter beter! Bier (en ook rode wijn trouwens) bevat silicium, wat een belangrijk onderdeel is van je botten en deze sterker kan maken. Dus breek je vaak je botten, drink dan wat extra biertjes! Behalve als je vaak botten breekt tijdens het drinken van bier, drink dan wat gematigder.

Bier helpt je je bewapenen tegen kanker

Net zoals Alzheimer is kanker een vreselijke ziekte. De hop die in bier is verwerkt bevat Xanthohumol, dat een stokje steekt voor prostaat- en borstkanker. Een ander onderzoek stelt dit ook.

Een stralende, gezonde huid? Bier kan wonderen verrichten!

Heb jij last van je huid? Dan is bier een goede oplossing. Bier kent allerlei ingrediënten die goed zijn tegen bacteriën, ontstekingen en meer. Zodoende is bier goed tegen acne, eczeem, infecties aan je huid enzovoorts!

Een biertje op zijn tijd komt je hart ten goede

Eén biertje per dag is goed voor je hart. Aan de hand van een analyse werd vastgesteld dat mensen die één biertje per dag dronken 31 procent minder kans hebben op een hartaandoening. Pas wel op; want als je meerdere bieren per dag drinkt dan verdwijnt dit positieve effect. Ook is het drinken van bier goed voor de prestaties van je hart, aangezien je vaten er flexibeler van worden.

Dus, is bier gezond en leef je er langer door?

De bovenstaande vraag is lastig te beantwoorden. Bier bevat dus allerlei bestandsdelen waar je langer door kunt leven. Zaken als antioxidanten werken tegen ziektes als kanker en alzheimer en andere bestandsdelen van bier laten je dun blijven. Wanneer jij dagelijks één biertje drinkt kan dit deze voordelen met zich meebrengen. Ook het af en toe drinken van meerdere biertjes kan je lichaam reinigen en diverse andere voordelen met zich meebrengen. Elk weekend flinke aantallen bier naar binnen werken kent daarentegen een minder voordelig effect op je lichaam. Drinken met mate dus, dan kan bier prima in jouw gezonde levensstijl passen! Wil je trouwens een chille infographic zien waar alle voordelen van het drinken van bier in staan? Check ‘m dan hier.

Enige nuance

We willen wel enige nuance aanbrengen. We hebben voor dit artikel natuurlijk alleen maar onderzoek uitgekozen dat stelt dat het drinken van bier gezond kan zijn. Echter zijn er ook genoeg onderzoeken die laten zien dat het drinken van bier (en alcohol) niet goed voor je is. Een voorbeeld is dit onderzoek, dat laat zien dat het een maand niet drinken van alcohol zorgt voor vijftien procent minder vet op je lever en zestien procent minder bloed-glucose. Onthoud dus goed dat bier drinken soms goed voor je is, maar enkel met mate en dat het drinken van bier ook negatieve gevolgen voor je lichaam kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen