Deze AI-knop verandert je Windows-computer voorgoed

Tablets, Laptops & Computers Jeroen Kraak 3 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Windows gaat voorgoed veranderen en dat komt door Copilot+. Wij duiken dieper in die functie en vertellen je wat je er allemaal aan hebt.

AI verandert langzaam de wereld om ons heen. Tegenwoordig heeft elke smartphone coole AI-functies en met ChatGPT en Google Gemini is dingen zoeken op het internet makkelijker dan ooit.

Microsoft heeft zijn eigen topdienst: Copilot+. Het gaat je hele Windows-ervaring compleet veranderen. Maar waarom zou je dat willen en wat is er echt goed aan die functie? Geen zorgen, we nemen het allemaal met je door.

De Copilot+ PC’s die Windows een compleet nieuwe ervaring maken

Er is een nieuwe categorie Windows-computers: Copilot+ PC’s. Deze computers zijn speciaal ontworpen om AI te gebruiken. Dat klinkt misschien als een pure marketingterm, maar dat is het echt niet. Er zit veel meer achter.

Maar laten we eerst eens wat dieper induiken op de computers. Voor die AI-toepassing zijn speciale silicon processors gemaakt, de Snapdragon X Elite en X Plus. Deze kunnen 40 biljoen operaties per seconde uitvoeren, waardoor de AI-modellen optimaal kunnen werken. Daarnaast zorgt die nieuwe processor ook voor een veel langere batterijduur.

Goed, voor die Copilot+ PC’s ga je ook flink betalen, want het instapmodel kost minimaal 999 dollar. Deze computers worden gemaakt door Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo en Samsung. Vanaf 18 juni zijn de eerste exemplaren beschikbaar.

De nieuwe Copilot+ PC’s zijn tot twintig keer sneller en dat biedt dus een hoop voordeel voor apps. Zo moeten die nog natuurlijker draaien op ARM. Dat betekent dat ze efficiënter draaien zonder overmatig energiegebruik. Dus heb je hogere prestaties en het komt de batterijduur ten goede.

Het grote voordeel van Copilot+ voor Windows

En dat heeft weer flinke voordelen voor AI. Deze krachtigere en energiezuinigere processor zorgt ervoor dat je AI-programma’s gewoon op het apparaat zelf kan draaien in plaats van dat je verbinding moet maken met de cloud. Niet alleen zorgt het ervoor dat je niet altijd verbonden hoeft te zijn met het internet, het andere grote voordeel is dat er een stuk minder vertraging is. Je bent niet afhankelijk van een trage of overbelaste server.

Maar door die AI wordt het ook makkelijker om op Windows PC’s bestanden terug te vinden. We hebben allemaal wel eens iets opgeslagen op de computer waarna we het niet meer terug konden vinden. Met de nieuwe AI-functie Recall heeft je Windows PC als het ware een fotografisch geheugen.

Je kan met Recall precies in je tijdlijn teruggaan om te zien welke acties je hebt uitgevoerd. Snapshots en Screenray helpen je om het juiste bestand te vinden.

Daarnaast zijn er ook een aantal generatieve AI-functies ingebouwd in Copilot+. Je kan afbeeldingen genereren en deze bijvoorbeeld gebruiken in Paint en Foto’s. In die apps kan je ook allerlei andere functies gebruiken om je afbeeldingen nog beter te maken.

Heb je een vraag? Dan hoef je alleen maar op de speciale Copilot-knop te drukken die op de nieuwe Windows-toetsenborden zit. Deze maakt gebruik van ChatGPT-4, waar Microsoft in investeert.

Nog meer PC’s met Copilot

De eerste Windows PC’s met Copilot zijn die met een Snapdragon processor van Qualcomm. Ze komen straks ook naar AMD-processoren. Bepaalde nieuwe gaming laptops zullen een speciale update krijgen tijdens het vierde kwartaal.

En dat belooft nog interessanter te worden, aangezien de Nvidia GeForce RTX AI laptops die gemaakt worden door Asus en MSI zelfs 1000 biljoen operaties per seconde kunnen uitvoeren. Met speciale tools kunnen modders door middel van AI de beeldkwaliteit in oude games flink verbeteren.

Copilot+ gaat dus flink veel verbeteringen brengen naar Windows. Niet alleen voor je dagelijkse werkzaamheden, maar ook voor games. Die Copilot+ knop op het toetsenbord is slechts een klein onderdeel, maar wel het symbool dat je een compleet nieuwe ervaring krijgt op je PC.

Apple gaat met AI emoji op iPhone voorgoed veranderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen