rmens
rmens Tech 6 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Ministerie: ‘Smartwatch moet af in de auto’

De Apple Watch achter het stuurt dragen kan handig zijn, maar je riskeert wel een fikse boete. Voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu staat het dragen van een smartwatch voorlopig gelijk aan het in je handen houden van een mobiele telefoon.

De overheid is niet bezig met specifieke wetgeving voor smartwatches, maar laat aan AlwaysWith weten dat de apparaten onder Artikel 61a van het Reglement verkeersregels vallen. De boete bedraagt net als bij het vasthouden van een telefoon 230 euro.

In artikel 61a staat het volgende:

Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.

Voor de wet is een mobiele telefoon ‘een apparaat dat bestemd is voor gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten’. Daarom is een smartwatch wettelijk gezien ook een mobiele telefoon. Daarnaast blijkt ‘vasthouden’ een ruim begrip. Het klemmen tussen oor en schouder of het bevestigen van een smartphone aan je pols is ook verboden.

Het hoger beroep van een vrouw die haar mobieltje om haar pols bevestigde werd ongegrond verklaard. Op die grond zou iedereen die een smartwatch achter het stuur gebruikt beboet kunnen worden. Voor het boetebedrag heb je overigens bijna een CarPlay-radio, dat is de beste manier om achter het stuur connected te blijven.

[Via: RTL Nieuws]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!