Motorola Edge 50 Ultra: een van de uniekste Android-telefoons van dit moment

Tech reviews Jeroen Kraak 20 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Motorola heeft drie verschillende Android-smartphones uitgebracht in zijn nieuwe Edge 50-lijn met de Ultra als het topmodel. Een mooi model die zichzelf niet alleen staande houdt door het uiterlijk, aldus WANT's Jeroen Kraak.

Het is als Android-smartphonemaker lastig om op te vallen. Er zijn zoveel merken die allemaal hun eigen vlaggenschip hebben dat het moeilijk is om echt onderscheidend te zijn. Toch weet Motorola alle aandacht naar zich toe te trekken met de Edge 50 Ultra.

Hoe dat komt? Het ontwerp van de smartphone is opvallend te noemen, door echt hout of kunstleer. Leuk natuurlijk, maar is het ook echt waard om de Android-smartphone te kopen?

Motorola Edge 50 Ultra is uniek staaltje smartphone

Toen ik een aantal maanden geleden aanwezig was bij de presentatie van de nieuwe Edge 50-lijn van Motorola, viel een toestel me direct op. Eentje die ik graag eens uitvoerig zou willen testen: de Edge 50 Ultra. Dat kwam vooral door het uiterlijk: er was keuze uit verschillende kleuren kunstleer en echt hout als afwerking.

Waar normale Android-vlaggenschepen vrij zakelijke kleuren hebben in de trant van 50 tinten grijs, zwart en heel af en toe een exotisch uitstapje naar donkerpaars of blauw, is het vaak veel van hetzelfde. Niet dat het verkeerd is, maar het mist wat karakter.

Motorola Edge 50 Ultra: misschien wel de mooiste Android-telefoon
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Goed, de OnePlus 12 heeft dan wel weer dat karakter door zijn bijzondere achterkant, maar heel fraai kan je dat ontwerp niet noemen. Hoe anders is dat met de Motorola 50 Edge. Hij is strak, stijlvoel en het hout biedt qua gevoel een compleet andere ervaring.

Ook de camera aan de achterkant is door dat houten design netjes weggewerkt. Goed, die plek steekt wel wat uit, maar de lenzen zitten echt prachtig in het houten chassis verwerkt. Eerlijk is eerlijk: de Android-smartphone heeft hierdoor echt een prachtig uiterlijk.

Gebogen schermranden zorgen ervoor dat het toestel een extra goede uitstraling krijgen, maar toch had Motorola het beter weg kunnen laten. Ze zorgen, ondanks de schoonheid, voor redelijk wat frustratie. Vooral tijdens het versturen van berichten, met name bij WhatsApp, zijn foutjes snel gemaakt of reageert het toetsenbord niet naar behoren.

Er is mee te leven, dat leer je vanzelf. Maar het geeft wel een beetje een bittere nasmaak terwijl de Android-smartphone eigenlijk fijn in gebruik is.

Prestaties van Motorola Edge 50 Ultra

Dat komt mede door de Snapdragon 8s Gen 3-processor en de 16 GB RAM. Meer dan voldoende om je dagelijkse taken uit te voeren of nieuwe mobiele games te spelen. Die kun je er trouwens in grote getale opzetten, want met de opslagcapaciteit van 1 TB heb je er voldoende ruimte voor.

Motorola Edge 50 Ultra: misschien wel de mooiste Android-telefoon
(Afbeelding: Jeroen Kraak/WANT)

Het OLED-beeldscherm van de Motorola Edge 50 Ultra bevalt overigens ook. De maximale helderheid van 2500 nits en ververssinnsnelheid van 144Hz laten je niet alleen soepel door het scherm scrollen, maar zorgen er ook voor dat het toestel buiten optimaal te gebruiken is. Video’s zien er fantastisch uit en kleuren spatten van het scherm.

In de Android-smartphone zit een 4500 mAh-batterij waar je het normaal gesproken wel een hele dag mee uithoudt. Het fijne aan dit model is dat je deze razendsnel oplaadt. Met een speciale oplader (125W) laadt je het toestel binnen 30 minuten helemaal op. Ga je voor draadloos doe je het met een vermogen van 50W.

De camera

Aan de achterkant van de Motorola Edge 50 Ultra zitten drie camera’s. Een 50 megapixel hoofdcamera, een 50 megapixel ultragroothoeklens en een 64 megapixel telefoto-camera met 3x optische zoom. Aan de voorkant zit dan nog een 50 megapixel selfiecamera.

Deze camera’s doen het goed en foto’s zien er qua kleuren natuurlijk uit. Vooral de scherpte valt op, waardoor je zelfs de kleinste details ziet. Ook in het donker doet de camera prima zijn werk, al is het wel afhankelijk van waar je de focus op legt.

Motorola Edge 50 Ultra: misschien wel de mooiste Android-telefoon
Een foto met de Motorola Edge 50 Ultra (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

De foto’s zelf kan je bovendien heel makkelijk bewerken door bekende AI-Android-functie’ ‘s zoals de magische gum. Als je een foto opent, krijg je standaard aanbevolen acties van Google te zien. Daarnaast is het ook fijn om de pro-modus en speciale functies te gebruiken. Zo selecteer je bijvoorbeeld heel makkelijk een spotkleur en met tilt-shift kies je heel simpel welk deel van een foto je wil vervagen.

Android 14 is een beest

De Motorola Edge 50 Ultra draait op Android 14 zoals ik dat het liefste zie. Met andere worden: zonder overdreven schil en niet teveel standaard apps. Een soort stock Android-ervaring die je zelf naar eigen wens kunt instellen, dus.

Motorola Edge 50 Ultra: misschien wel de mooiste Android-telefoon
(Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Wel zijn er een aantal Motorola-apps aanwezig. Zo kan je bijvoorbeeld door middel van AI je achtergrond afstellen op je kleding, door bijvoorbeeld een foto van je trui te maken. Een leuke gimmick, maar niet wereldschokkend.

Wat wel wat jammer is, is dat deze smartphone maar drie grote Android-updates krijgt en vier jaar veiligheidsupdates. Vroeger was dat normaal, maar naast Apple hebben tegenwoordig ook Google en Samsung een updatebeleid van vijf tot zeven jaar. En dat is bij een vlaggenschip waar je redelijk wat geld voor uitgeeft ook wel zo eerlijk.

Dan blijft er nog een ding over: de prijs. Je betaalt voor de Motorola Edge 50 Ultra 999 euro. Motorola weet dus net binnen die psychologische 1000 euro-grens te blijven. En dat is zeker geen gekke prijs als je bedenkt dat je er 1 TB opslag bij hebt.

Al met al is weet Motorola een prima smartphone af te leveren waarmee je prachtige foto’s maakt en zeker de blits maakt als je ‘m uit je zak haalt. Alleen blijft het wel heel jammer van die schermranden.

Edge 50 Ultra

Motorola

7 Score

Pluspunten

  • Fantastisch uiterlijk
  • Uitstekend scherm met 144 Hz refresh
  • Snel en soepel schakelen door de SnapDragon 8s gen 3
  • Razendsnel opladen
  • 1 TB geheugen

Minpunten

  • Gebogen schermranden zorgen voor frustratie
  • maar drie jaar Android-updates

De Motorola Edge 50 Ultra valt meteen op door zijn prachtige ontwerp. Het is een echte streling voor het oog, maar het is jammer dat de gebogen schermranden regelmatig zorgen voor het schrijven van berichten. De hardware van de telefoon zoals het scherm, TB geheugen en de camera's maken dat echter helemaal goed. Voor 999 euro krijg je wel een Android-smartphone met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen